Η πολιτική Μελόνι μειώνει τις αφίξεις των παράνομων μεταναστών… που πάνε σε Ισπανία και Ελλάδα
O σοσιαλιστής Σάντσεθ έχει κάνει έκκληση στους ομολόγους του στην ΕΕ να αποδεχθούν ένα μέρος από τους μετανάστες στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαικής Συμφωνίας για το ΄Ασυλο και τη Μετανάστευση, έκκληση που στηρίζει με θέρμη η Τζόρτζια Μελόνι.
Μετά την επιτυχία της στις ευρωεκλογές όπου ήταν η μόνη πρωθυπουργός της ΕΕ επικεφαλής της λίστας του κόμματός της που επέτυχε ποσοστά καλύτερα από εκείνα που την έφεραν στην εξουσία στις εκλογές του 2022, η Τζόρτζια Μελόνι πιστώνεται αυτό το καλοκαίρι και άλλο ένα επίτευγμα: οι αφίξεις των παράνομων μεταναστών στην Ιταλία είναι σε ελεύθερη πτώση.
Με 40.138 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν αποβιβαστεί στις ακτές της χώρας μέχρι τις 24 Αυγούστου 2024 έναντι 113.469 την ίδια ημερομηνία της περασμένης χρονιάς, οι στατιστικές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών καταδεικνύουν μια εντυπωσιακή πτώση της τάξης του 65% σε σχέση με το 2023, χρονιά που η χώρα είχε κατακλυσθεί από κύματα μεταναστών κυρίως από την Τυνησία. Εντυπωσιακή μείωση παρουσίασαν και οι αφίξεις των ασυνόδευτων ανηλίκων-5044 από την 1η Ιανουαρίου έναντι 18.820 το ίδιο διάστημα του 2023- υποτετραπλάσιες από την περασμένη χρονιά.
Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, παλιός συνεργάτης και σύμβουλος του Ματέο Σαλβίνι, έχει γίνει από το 2022 το πρόσωπο του αγώνα που διεξάγει η Τζόρτζια Μελόνι ενάντια στην παράνομη μετανάστευση και δημοσιεύει κάθε εβδομάδα επικαιροποιημένα στοιχεία των αφίξεων στον ιστότοπο του υπουργείου του. Ο λόγος προφανής: μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μελόνι από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας έπρεπε να δείξει σύντομα απτά αποτελέσματα. Οι συμφωνίες που συνήψε η Ιταλίδα πρωθυπουργός με τις κυβερνήσεις της Λιβύης και της Τυνησίας κατάφεραν να μειώσουν δραστικά τις αφίξεις παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Αυτή η πολιτική συμφωνιών και συνεργασιών με τις αρχές των μεσογειακών χωρών απ΄όπου πηγάζουν οι μεταναστευτικές ροές είναι που επιτρέπει επίσης τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών: τουλάχιστον 9000 έχουν ήδη επιστρέψει στις χώρες τους από την αρχή της χρονιάς, 5000 προς τη Λιβύη και 4000 προς την Τυνησία.
Η ιταλική συντηρητική εφημερίδα Il Giornale υπογραμμίζει τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των σκληρών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση Μελόνι με την ανάληψη της εξουσίας, το μεγαλύτερό τους μέρος με προεδρικά διατάγματα: αυστηροποίηση των ποινών για τους διακινητές, διευκόλυνση των επαναπροωθήσεων, περιορισμό των δικαιωμάτων εργασίας σε όσους βρίσκονται στη χώρα υπό καθεστώς ασύλου, ειδικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ που ασχολούνται με διασώσεις προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο. Παρά τις καθυστερήσεις, τα κέντρα υποδοχής στην Αλβανία όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου εκτός των συνόρων της ΕΕ και τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους τις επόμενες ημέρες, αναμένεται πως θα συμβάλλουν καθοριστικά.
Σε άνοδο η παράνομη μετανάστευση σε Ελλάδα και Ισπανία
Παρ’ όλ΄ αυτά, η δραματική μείωση των αφίξεων στην Ιταλία δεν σημαίνει πως είναι κλειστές οι μεταναστευτικές διαδρομές μεταξύ του νότου και του βορρά της Μεσογείου. Το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Figaro, οι αφίξεις στην Ισπανία κατέγραψαν αύξηση κατά 155% και στην Ελλάδα κατά 222%. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέντρο Σάντσεθ περιοδεύει από την περασμένη Τρίτη και μέχρι το τέλος Αυγούστου στη Δυτική Αφρική, με κύριους σταθμούς την Μαυριτανία, τη Σενεγάλη και τη Γκάμπια. Τα Κανάρια Νησιά του ισπανικού αρχιπελάγους αποτελούν την κύρια πύλη εισόδου τεράστιων όγκων προσφύγων και μεταναστών στην Ισπανία από το 1994.
O σοσιαλιστής Σάντσεθ έχει κάνει έκκληση στους ομολόγους του στην ΕΕ να αποδεχθούν ένα μέρος από τους μετανάστες στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαικής Συμφωνίας για το ΄Ασυλο και τη Μετανάστευση, έκκληση που στηρίζει με θέρμη η Τζόρτζια Μελόνι. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός Καγκελάριος ΄Ολαφ Σολτς ο οποίος –ενόψει των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής- υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την αξιωματική αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών που τον πιέζουν ασφυκτικά για απελάσεις-εξπρές στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στην πόλη του Ζόλινγκεν. Η προφανής αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει συλλογικά και αποτελεσματικά το κολοσσιαίο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης οδηγεί τους ηγέτες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για λογαριασμό της δικής τους χώρας.