Μελόνι: Οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα- Μισές αλήθειες για την ιταλική οικονομία
Κάτω από το χαλί σπρώχνει η Τζόρτζια Μελόνι τα μεγάλα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας με τους δείκτες ωστόσο να είναι αμείλικτοι.
«Η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από εκείνη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, καταγράψαμε ιστορικό υψηλό στην απασχόληση ενώ ο πληθωρισμός είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών της G7».
Η Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξή της στο έγκυρο ιταλικό περιοδικό Chi, εμφανίζει -όπως συνήθως- ως επιτεύγματα της κυβέρνησής της ορισμένα προσεκτικά επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία από τους πιο κολακευτικούς δείκτες. Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στην Ιταλία την κατηγορούν πως παραλείπει δείκτες λιγότερο κολακευτικούς, όπως για παράδειγμα τη βιομηχανική παραγωγή που βρίσκεται σε πτωτική πορεία από την αρχή του 2023.
«Μαγειρεύοντας» τους δείκτες
Ισχυρισμοί, λοιπόν, εν μέρει λανθασμένοι ή τουλάχιστον ατελείς. Τα τελευταία στοιχεία της Istat (Σ.σ. Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία) για το ΑΕΠ, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πριν από μία εβδομάδα, καταδεικνύουν πως η Ιταλία δεν βρίσκεται στην κορυφή των χωρών της κατάταξης της ΕΕ. Η ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου(+0,2%) είναι μικρότερη από εκείνη της Γαλλίας (+0,3%) και αρκετά κάτω από εκείνη της Ισπανίας (+0,8% χάρη στις δυνατές εξαγωγές). Σε χειρότερη θέση από την Ιταλία βρίσκεται μόνο η Γερμανία (-0,1%) που έκλεισε το 2023 σε ύφεση η οποία πυροδοτήθηκε μετά το ενεργειακό σοκ, απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η αγορά εργασίας τον Ιούνιο κατέγραψε ένα σύνολο 23,9 εκατομμυρίων εργαζομένων στοιχείο που συνιστά ένα νέο ιστορικό υψηλό: τα άτομα με μία θέση εργασίας αυξήθηκαν κατά 337.000 μέσα σε ένα έτος. Κοιτάζοντας όμως πίσω από τους αριθμούς, ανακαλύπτει κανείς πως περισσότερο από τα ¾ της ανάπτυξης συγκεντρώνονται στους άνω των 50 (εργαζόμενοι που αυξάνονται λόγω δημογραφικού και οι οποίοι παραμένουν ενεργοί λόγω αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης).
Η αύξηση των προσλήψεων γίνεται με τη συναίνεση των εργοδοτών οι οποίοι βολεύονται με τους μισθούς που δεν συμβαδίζουν με τον ρυθμό του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ιταλία κατά την ευρωπαική κρίση πληθωρισμού, κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση πραγματικών μισθών μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού. Η σύγκριση με τα άλλα αναπτυγμένα κράτη μέλη της ΕΕ -την οποία η πρωθυπουργός αποφεύγει- είναι ανηλεής: ο δείκτης της ανεργίας είναι στο 7% έναντι ενός μέσου όρου 4,9% των μελών του ΟΟΣΑ ενώ η απασχόληση βρίσκεται 8 μονάδες χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο του
Οργανισμού.
Η γυναικεία απασχόληση στην Ιταλία είναι στο 53,3% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ξεπερνά το 70%. Επιπροσθέτως, στην ΕΕ το 83,5% των νέων πτυχιούχων (έως 34 ετών) έχει δουλειά την ώρα που στην Ιταλία το ποσοστό σταματά στο 67,5%.
Για τον πληθωρισμό, η Μελόνι λέει την αλήθεια: τον Ιούνιο του 2024 η Ιταλία ήταν η χώρα της G7 με τον χαμηλότερο δείκτη αύξησης των τιμών: +0,8% έναντι +2,9% των ΗΠΑ, +2,2% της Γερμανίας και +2,1% της Γαλλίας.
«Ισχυρές δυνάμεις με προνόμια με πολεμούν»
Αποσιωπάται, παρά ταύτα, πως ο δείκτης των τιμών του καταναλωτή υποχώρησε αφού το φθινόπωρο-χειμώνα 2022-2023 κατεγράφη κατά πολύ υψηλότερος από τους αντίστοιχους των άλλων μεγάλων βιομηχανικών ευρωπαικών χωρών εξαιτίας του βάρους των εισαγωγών ενέργειας. Η πτώση αυτή δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στα κυβερνητικά μέτρα τύπου «καλάθι του καταναλωτή» τα οποία αποδείχθηκαν φιάσκο.
Μιλώντας, τέλος, για τις μεταρρυθμίσεις, η Μελόνι αναφέρει πρωτίστως τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, παρεμβάσεις που, όπως λέει η ίδια «οι δυνάμεις που θέλουν να διατηρήσουν το status quo τους, δηλαδή τα προνόμιά τους, φέρνουν μια ισχυρή αντίσταση στην κυβέρνηση. Πιστεύω πως οι Ιταλοί καταλαβαίνουν πολύ καλά γιατί». Η αντιπολίτευση αντιτείνει πως η κυβέρνηση Μελόνι μείωσε τα πρόστιμα στους φοροφυγάδες ενώ κάνει χατίρια στις μεγάλες εταιρείες με τον ΦΠΑ με αποτέλεσμα μεγάλες εκπτώσεις στη φορολογία έναντι των απλών μισθωτών που εξακολουθούν να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους.
Συμπέρασμα: Η Μελόνι εμφανίζει μια ευχάριστη εικόνα για την Ιταλία και τους Ιταλούς την ώρα που η αδιάψευστη γλώσσα των οικονομικών δεικτών κάθε άλλο παρά την επιβεβαιώνει.
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου