Παναγιωτόπουλος: Πρέπει να συνεργαστούμε με τους Τούρκους για τη διακίνηση μεταναστών στο Αιγαίο
«Επεξεργαζόμαστε πιο γρήγορα τις αιτήσεις των μεταναστών για να φεύγουν πιο γρήγορα. Η πληρότητα στις δομές είναι στο 50% αλλά οι δομές σε κάποια νησιά, όπως στην Κω και τη Λέρο, πιέζονται» τόνισε.
«Ναι, έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές αλλά αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο πριν χαλάσει ο καιρός. Ο ρυθμός αύξησης κινείται σε φυσιολογικά νούμερα, περί το 50% σε σχέση με πέρσι. Το νούμερο 222% που επικαλείται για την Ελλάδα και την Ισπανία η Figaro δεν ισχύει, είναι υπερβολικό και αποσκοπεί να δημιουργήσει εντυπώσεις στο εγχώριο ακροατήριο» δήλωσε στο Action24 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Επεξεργαζόμαστε πιο γρήγορα τις αιτήσεις των μεταναστών για να φεύγουν πιο γρήγορα. Η πληρότητα στις δομές είναι στο 50% αλλά οι δομές σε κάποια νησιά, όπως στην Κω και τη Λέρο, πιέζονται» τόνισε.
Για τη συνεργασία ελληνικών και τουρκικών αρχών, ο υπουργός είπε ότι εδώ και καιρό υπάρχει συνεργασία των δύο πλευρών -άλλοτε περισσότερη και άλλοτε λιγότερη- και όπως τόνισε είναι απαραίτητη για να καταπολεμηθεί το έγκλημα της διακίνησης αλλά και να διασώζονται οι άνθρωποι. «Πρέπει να συνεργαστούμε με τους Τούρκους στο κομμάτι αυτό. Είναι απαραίτητο και προς όφελος και των δύο πλευρών και ειδικά στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου που αναπτύσσεται πιο έντονη δραστηριότητα από του διακινητές πρέπει να ενταθεί».
«Κάθε μέρα έχουμε περιστατικά» επιβεβαίωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζοντας τη σημασία του ρόλου της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Σημείωσε ωστόσο ότι οι στελεχώσεις στα μικρά νησιά είναι ολιγομελείς.
Ερωτηθείς για τους εργαζόμενους μετανάστες ο υπουργός τόνισε ότι πολλοί μετανάστες που φιλοξενούνται σε δομές πιάνουν δουλειά σε τοπικές επιχειρήσεις ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ανάγκες εργαζομένων σε τουρισμό, γεωργία και κατασκευές.
Για την πρόθεση της Γερμανίας να στείλει πίσω μετανάστες στις πρώτες χώρες υποδοχής, ο υπουργός εκτίμησε ότι θα πιεστούμε αλλά δεν υπάρχει ακόμα θέμα συναγερμού. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολιτική στροφή στη γενική στάση της Γερμανίας για το μεταναστευτικό.
«Δεν είναι τόσο εύκολες οι επιστροφές, πρέπει πρώτα να εντοπίσουν τους μετανάστες κι αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, αυτό προδιαγράφει τη μελλοντική διαπραγμάτευση ενόψει και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας. Θα το διαπραγματευτούμε» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου.