Η ...παγίδα της χαλάρωσης απειλεί την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , ορθά αποφάσισε και ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης για τους ενοικιαστές και τους συνταξιούχους άνω των 65. Αυτό εκτός όλων των άλλων ουσιαστικών επιπτώσεων στη ζωή των ενδιαφερόμενων δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα της κοινωνίας και προσπαθεί στοχευμένα να αντιστρέψει το κλίμα. Όλα συγκλίνουν ότι αυτός ο κύκλος παροχών θα κλείσει στην φετινή ΔΕΘ, που μετά από καιρό αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς το περιβόητο “καλάθι” της θα είναι πιο γεμάτο σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις Θεσσαλονίκης.
Ως εδώ όλα καλά και όλα ωραία και για την κυβέρνηση και για τη ΝΔ. Επειδή όμως διαπιστώνω ένα κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας κάποιων κυβερνητικών, θέλω να τους υπενθυμίσω ένα λάθος που έκαναν στο παρελθόν και το πλήρωσαν ακριβά στο ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας, και αυτό φάνηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και αναφέρομαι στην παγίδα της...χαλάρωσης. Ότι δηλαδή αυτή η προσπάθεια επανεκκίνησης αρκεί για να επιστρέψει η ΝΔ στα ποσοστά που είχε προ των ευρωεκλογών. Εάν αυτό το κλίμα επικρατήσει και πάλι στους κόλπους της ΝΔ, τότε φοβούμαι ότι θα βρεθούν προ μεγαλυτέρας εκπλήξεως από αυτή που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές.
Το παιχνίδι όχι μόνο δεν έχει καθαρίσει όπως πιστεύουν κάποιοι, αλλά θα έλεγα μόλις ξεκίνησε για την κυβέρνηση. Καλές οι παροχές, αλλά από μόνες τους δεν έσωσαν καμία κυβέρνηση και αυτό πρέπει να το έχουν υπόψιν τους τόσο οι Υπουργοί όσο και τα στελέχη της ΝΔ.
Το μόνο που πέτυχαν οι παροχές σε αυτή τη φάση είναι να τους δώσουν κάποιες ανάσες, ενώ το κλίμα δεν αποκλείεται να γυρίσει και πάλι καθώς το θέμα των Τεμπών αναμένεται να επιστρέψει, αλλά κυρίως γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του ένα άγνωστο ως προς την εξέλιξη του καλοκαίρι. Διότι αν ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές, τώρα που τα περιθώρια έχουν στενέψει και οι “πολιτικές ζωές” έχουν καεί, τότε κανένα επίδομα και καμία Ζωή δεν θα σώσει την κυβέρνηση.
Για αυτό αντί κάποιοι να βγαίνουν με υπέρμετρη σιγουριά και αυτοπεποίθηση στα κανάλια, καλό θα είναι να κατεβάσουν το κεφάλι και να στρωθούν στην δουλειά. Τίποτε δεν έχει κριθεί και τίποτε δεν είναι δεδομένο. Καλό λοιπόν θα είναι να μην εφησυχάζουν και να σηκώσουν τα μανίκια παράγοντας μετρήσιμα αποτελέσματα για την κοινωνία. Το να την δουν...χαλαρά περιμένοντας τον Σεπτέμβριο, τη ΔΕΘ και το νέο πακέτο Μητσοτάκη, θα είναι ότι χειρότερο μπορούν να κάνουν. Τα γράφουμε εγκαίρως γιατί ήδη κάποιοι σκέφτονται τις διακοπές τους και την επόμενη μέρα πιστεύοντας ότι η αντιπολίτευση θα μείνει εντός κενός αέρος επ άπειρον.
Σίγουρα δεν περνά τις καλύτερες μέρες, αλλά η φύση και η πολιτική απεχθάνονται τα κενά. Μπορεί να μην τα γεμίζουν με τον καλύτερο τρόπο, αλλά σίγουρα η κατάσταση δεν θα μείνει ίδια, αν κάτι απρόοπτο συμβεί στην πορεία προς τις κάλπες. Για αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να “πιάνει θέση” εγκαίρως στα πράγματα ώστε να κτίσει στις σχέσεις της με την κοινωνία. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει ότι καλά τα πακέτα, αλλά μέχρι να γίνουν πακέτα διάσωσης της αυτοδυναμίας, θέλουν δουλειά και χρόνο. Όχι παρατηρητές της κατάστασης που βρίσκονται οι πολιτικοί τους αντίπαλοι, και ...χαλαρούς παίκτες που πιστεύουν ότι το ματς τελειώνει πριν σφυρίξει την λήξη ο διαιτητής. Ελπίζω να τους το θυμίσει ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό και όχι μόνο.