Κυρανάκης: Κάμερες στις καμπίνες μηχανοδηγών - Παράθυρο για ταξί σε λεωφορειολωρίδες
«Αυτοί που είναι καλοί θα επιβραβεύονται κι αυτοί που δεν κάνουν θα απομακρύνονται», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο Action 24.

Την απόφασή του να προχωρήσει στην αυστηρή τιμωρία των υπαλλήλων του ΟΣΕ που ακούγονται να κάνουν πλάκα στα ηχητικά ντοκουμέντα που αφορούν στην τραγωδία στα Τέμπη, επανέλαβε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών ανέφερε στο Action 24 και την εκπομπή «Action Τώρα» ότι ετοιμάζονται αυστηρά μέτρα για την αναδιοργάνωση του ΟΣΕ, τα οποία εστιάζουν στην πειθαρχία και την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.
Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της χρήσης των λεωφορειολωρίδων από τα ταξί, αν υπάρξει κάποια εφαρμόσιμη πρόταση. Όπως είπε, το υπουργείο θα ακούσει την πρόταση και αν είναι εφικτή, θα τη συζητήσει.
«Ανοικτοί σε εφαρμόσιμη πρόταση για τις λεωφορειολωρίδες»
Για τη χρήση των λεωφορειολωρίδων από τα ταξί ανέφερε: «Επειδή δεν θέλουμε να στερήσουμε έσοδο από τους οδηγούς ταξί, εκτελούν συγκοινωνιακό έργο σημαντικό για την πόλη μας, θέλουμε να μπαίνουν, να παίρνουν τον επιβάτη τους και να ξαναβγαίνουν. Αυτή είναι η θέση μας. Και η θέση μας αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι θέλουμε πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα να κυκλοφορούν τα λεωφορεία. Είπα στους οδηγούς ταξί, αν έχετε πρόταση εφαρμόσιμη, που να μπορεί να περιγραφεί ξεκάθαρα στη διάταξη και να είναι εφαρμόσιμη για να μπορεί να ελέγχεται κιόλας, η οποία δεν θα εμποδίζει την απρόσκωπτη κυκλοφορία των λεωφορείων, εδώ είμαστε να τη συζητήσουμε».
Για τα νέα σύγχρονα λεωφορεία που τίθενται σε κυκλοφορία σταδιακά, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε: «Η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολλά χρήματα, κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους, στο να αποκτήσει νέα λεωφορεία μετά από πάνω από 10 χρόνια κρίσης, που ήταν παρατημένα πλήρως. Την άλλη εβδομάδα αποσύρονται άλλα είκοσι, που είναι πολύ παλιάς κατηγορίας, και είναι ντροπή για τη χώρα να κυκλοφορούν τέτοιες εικόνες. Άρα, λοιπόν, θα βλέπετε κάθε μήνα βελτίωση σε αυτό, με στόχο στις αρχές του 2026 να έχουμε πάνω από 1000 καινούργια λεωφορεία στην Αττική και το 2027 να έχουμε 1500».
«Δεν καταργείται ο δεύτερος μηχανοδηγός»
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης εξάλλου, αναφορικά με τις κάμερες που θα μπουν στις καμπίνες των μηχανοδηγών και τα όσα ακούγονται περί κατάργησης του δεύτερου μηχανοδηγού, ξεκαθάρισε ότι: «Δεν ισχύει. Τις τελευταίες μέρες διαβάζω, ακούω, βλέπω καταγγελίες κάποιων συνδικαλιστικών σωματείων που λένε ότι δήθεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης του δεύτερου μηχανοδηγού στις αμαξοστοιχίες. Εκεί που υπάρχει σήμερα, δηλαδή, μέτρο επιβολής δύο μηχανοδηγών. Αυτό όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά θα βάλουμε και κάμερες μέσα στην καμπίνα του μηχανοδηγού, ώστε να διαπιστώνουμε ότι όντως είναι δύο οι μηχανοδηγοί στα δρομολόγια που πρέπει να είναι δύο. Η κάμερα πορείας, η οποία είναι στο εμπρόσθιο μέρος της αμαξοστοιχίας, της μηχανής έλξης δηλαδή, ουσιαστικά θα διαλειτουργεί με το σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού, ώστε να μπορούν τα data να επιβεβαιώνονται από την εικόνα άμεσα. Και θα υπάρχει και μια κάμερα μέσα στην καμπίνα, ώστε να διαπιστώνεται ότι όντως είναι δύο οι μηχανοδηγοί εκεί που πρέπει να είναι, και δευτερευόντως να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι συμβαίνουν άλλα πράγματα μέσα στις καμπίνες ή μεταφέρονται άλλα πράγματα μέσα στις καμπίνες».
«Όποιος κάνει χαβαλέ, απολύεται»
Όσο για την αυστηροποίηση των ποινών που θα προβλέπονται από το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε: «Υπάρχουν εργαζόμενοι, που είναι η πλειοψηφία και που πάνε κάθε πρωί στη δουλειά με υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Ο συνεπής υπάλληλος που αφήνει την οικογένειά του στις 4 το πρωί δεν πρέπει να παίρνει το μήνυμα ότι είναι στο ίδιο καζάνι με κάποιον που κάνει χαβαλέ. Αυτός που κάνει χαβαλέ θα φύγει, θα απολυθεί, για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφάλειας. Αυτοί που είναι καλοί θα επιβραβεύονται κι αυτοί που δεν κάνουν θα απομακρύνονται. Θα παίζει ρόλο και η σπουδαιότητα του παραπτώματος. Ο νέος γενικός κανονισμός θα κατηγοριοποιεί τις παραβάσεις σε υψηλού κινδύνου, μεσαίου και χαμηλού. Αν μπει ενα τρένο στη λάθος γραμμή, προφανώς είναι υψηλού κινδύνου. Αν σε γραμμή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πηγαίνεις πολύ πάνω από το όριο ταχύτητας και υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού, είναι παραβίαση υψηλού κινδύνου».