Πυρηνικός συναγερμός στον πλανήτη από το νέο «δόγμα της Μόσχας» - Τραβάει το σχοινί ο Πούτιν
Το διάταγμα προβλέπει τη χρήση πυρηνικών εναντίον μη πυρηνικού κράτους, εάν υποστηρίζεται από δυνάμεις με πυρηνικά.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα Τρίτη 19 Νοεμβρίου διάταγμα που επιτρέπει στη Μόσχα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα εναντίον ενός μη πυρηνικού κράτους, εάν υποστηρίζεται από πυρηνικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η κίνηση έρχεται τη 1000ή ημέρα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν την άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ρωσίας από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμέτοχη μιας πυρηνικά εξοπλισμένης χώρας θα θεωρείται «κοινή επίθεση» κατά της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η Ρωσία ανέκαθεν θεωρούσε τα πυρηνικά όπλα ως μέσο αποτροπής και έσχατη λύση, ενώ σημειώνει ότι λάμβανε πάντα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της πυρηνικής απειλής.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Πούτιν διέταξε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα, ώστε να αναφέρει ότι οποιαδήποτε συμβατική επίθεση κατά της Ρωσίας με τη βοήθεια μιας πυρηνικά εξοπλισμένης δύναμης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «κοινή επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η είδηση αυτή έρχεται μετά το «πράσινο φως» στο Κίεβο για τη χρήση αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Τον Σεπτέμβριο, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα εξέταζε την «πιθανότητα» χρήσης πυρηνικών όπλων εάν εντόπιζε μαζική εκτόξευση πυραύλων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο έδαφός της.
Πότε μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα η Ρωσία
Όσον αφορά τις παραμέτρους για τη χρήση των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, στο διάταγμα επεκτείνεται η κατηγορία των κρατών και στρατιωτικών συμμαχιών στις οποίες η Μόσχα μπορεί να απαντήσει πυρηνικά.
Συγκεκριμένα ορίζεται ότι κάθε επιθετική ενέργεια από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ή στήριξη χώρας με πυρηνικά, θα θεωρείται κοινή επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επιπρόσθετα μια πυρηνική «απάντηση» από τη Ρωσία είναι πιθανή:
- στην περίπτωση «κρίσιμης απειλής» για την ακεραιότητά της ακόμα και με χρήση συμβατικών όπλων
- στην περίπτωση επίθεση στη Λευκορωσία
- στην περίπτωση μαζικής επίθεσης με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, drones ή άλλα αεροσκάφη και την παραβίαση των ρωσικών συνόρων.
Όπως αναφέρεται στο διάταγμα Πούτιν «η κρατική πολιτική στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής έχει αμυντικό χαρακτήρα, αποσκοπεί στη διατήρηση του δυναμικού των πυρηνικών δυνάμεων σε επίπεδο επαρκές για την εξασφάλιση της πυρηνικής αποτροπής και εγγυάται την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, την αποτροπή ενός δυνητικού εχθρού από την επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και (ή) των συμμάχων της, και σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης - την αποτροπή της κλιμάκωσης των στρατιωτικών ενεργειών και τον τερματισμό τους με όρους αποδεκτούς από τη Ρωσική Ομοσπονδία και (ή) τους συμμάχους της».
Πεσκόφ: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά αν δεχτούμε επίθεση με συμβατικά όπλα»
Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση απειλής της κυριαρχίας της και της κυριαρχίας της Λευκορωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Θα είστε σε θέση να εξοικειωθείτε με τις σχετικές παραγράφους των αρχών της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής. Αλλά σε γενικές γραμμές, αναφέρεται επίσης ότι η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με τη χρήση συμβατικών όπλων εναντίον της και/ή της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, ως κράτους μέλους του ενωσιακού κράτους, δημιουργώντας κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία και/ή την εδαφική ακεραιότητά τους. Ναι, αυτό λέει το έγγραφο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία θα θεωρούσε τη χρήση μη πυρηνικών αμερικανικών πυραύλων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφός της ως στοιχείο επίθεσης ενός μη πυρηνικού κράτους κατά της Ρωσίας με την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους.
«Μπορεί να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο»
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα λάβει ταχεία απάντηση, δήλωσε την Κυριακή (17/11) ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Δημοσιεύματα και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον έδωσε για πρώτη φορά το «πράσινο φως» στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας μέσα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια.
Ζελένσκι: «Τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται», μετά τα δημοσιεύματα ότι η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια στο Κίεβο να εξαπολύει επιδρομές βαθύτερα στη Ρωσία με πυραύλους αμερικανικής κατασκευής.
Η εξουσιοδότηση που έδωσε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο να πλήττει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς είναι μια «γλώσσα που καταλαβαίνει (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε από την πλευρά του ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
«Στην είσοδο βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο και στη μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση, ο πρόεδρος (Αμερικανός Τζο) Μπάιντεν απάντησε με μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο Β. Πούτιν», δήλωσε ο Σικόρσκι στο X.
Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, «το θύμα μιας επίθεσης έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Η Πολωνία παραμένει σταθερός υποστηρικτής του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο, που έχει ήδη υποστεί πολλές ζημιές, δέχθηκε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες σήμερα το πρωί, με επιδρομές που σκότωσαν εννέα ανθρώπους και τραυματίστηκαν περίπου 20 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.