Η νούμερο 1 «τροφή - κλειδί» για υγιή εγκέφαλο!
Αυτό το «είσαι ό,τι τρως» είναι κλισέ αλλά ισχύει. Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Ενώ υπάρχουν πολλές κατηγορίες τροφών που μας κάνουν καλό, όπως οι ξηροί καρποί, μία είναι που αποτελεί «κλειδί» για υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα Λίζα Τζένοβα, η οποία αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και αυτά είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που όλοι μπορούμε να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο χωρίς κόπο, είναι:
Kale ή αλλιώς λαχανίδα: Tο kale είναι ένα είδος λαχανίδας, εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Στην όψη μοιάζει με τα φύλλα του μπρόκολου, ενώ η γεύση του είναι αρκετά έντονη και θυμίζει λίγο το λάχανο. Υπάρχουν αρκετά είδη, όπως μωβ, πράσινο, σγουρό και ίσιο. Αποτελεί μια τροφή με πλούσια θρεπτική πυκνότητα και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως άλλωστε και όλα τα φυλλώδη λαχανικά. Μια κούπα ψιλοκομμένο kale έχει μόλις 33 θερμίδες, ενώ περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι. Αποτελεί ένα λαχανικό πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ποτάσιο, ασβέστιο, και άλλες ωφέλιμες ουσίες.
Σπανάκι: Το σπανάκι αποτελείται κυρίως από 91,4% νερό, 3,6% υδατάνθρακες και 2,9% πρωτεΐνες. Προσδίδει 23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ1, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος το ασβέστιο και το φυλλικό οξύ. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Είναι λογικό, λοιπόν, που οι επιστημονικές έρευνες το αναδεικνύουν ως νικητή σε σχέση με το πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας.
Μαρούλι: Το ταπεινό πράσινο μαρούλι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό, όπως οι βιταμίνες Α και C.
Λάχανο: Το λάχανο είναι μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου. Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες κατατάσσεται στα κορυφαία λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Σέσκουλο: Περιλαμβάνει έναν εντυπωσιακό κατάλογο βιταμινών, όπως βιταμίνη K, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, καθώς επίσης και βιταμίνη E. Όσον αφορά στα μέταλλα, το σέσκουλο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο, νάτριο και χαλκό
Μποκ Τσόι: Mοιάζει πολύ με άλλα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.
Χόρτα-φύλλα μουστάρδας: Είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και πολύτιμα αντιοξειδωτικά