Meta: Αφαίρεσε από τις πλατφόρμες χιλιάδες κινεζικούς ψεύτικους λογαριασμούς
Χιλιάδες ψεύτικους ή παραπλανητικούς λογαριασμούς από την Κίνα αφαίρεσε από τις πλατφόρμες της η Meta, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.
Οι χρήστες των λόγω σελίδων υποστήριζαν ότι ήταν Αμερικανοί και προσπαθούσαν να μεταδώσουν διχαστικό περιεχόμενο σχετικά με την αμερικανική πολιτική σκηνή και τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου.
Μεταξύ των θεμάτων που επέλεγαν να θίξουν ήταν οι αμβλώσεις, θέματα πολιτισμικού πολέμου και τη βοήθεια στην Ουκρανία.
Η Meta δεν κατάφερε να συνδέσει τα προφίλ των χρηστών με αξιωματούχους στην Κίνα, ωστόσο έχει παρατηρήσει δραματική αύξηση των εν λόγω προφίλ εν όψει των αμερικανικών εκλογών του 2024.
Σύμφωνα με την εταιρεία που διαχειρίζεται πολύ δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης – όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp – πλέον η Κίνα είναι η τρίτη χώρα από την οποία προέρχονται τέτοιου είδους λογαριασμοί, μετά τη Ρωσία και το Ιράν.
Σύμφωνα πάντα με τη Meta, από τα κοινωνικά της δίκτυα αφαιρέθηκαν περισσότεροι από 4.700 λογαριασμοί χρηστών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ονόματα και φωτογραφίες άλλων – πραγματικών χρηστών από ολόκληρο τον κόσμο.
Οι λογαριασμοί έκαναν share και like ο ένας στο περιεχόμενο του άλλου, ενώ μέρος του περιεχομένου και των αναρτήσεων τους είχαν ληφθεί απευθείας από το Χ, πρώην Twitter.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι λογαριασμοί αντέγραφαν περιεχόμενο από Αμερικανούς πολιτικούς – Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς – προσθέτοντας κάποια σχόλια. Συχνά, δεν υπήρχε καμία σχέση στον ιδεολογικό υπόβαθρό τους.
Στην ανακοίνωση της Meta μετά τις διαγραφές τονίζεται ότι «δεν είναι σαφές εάν αυτή η προσέγγιση σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τις κομματικές εντάσεις, να δημιουργήσει κοινό μεταξύ των υποστηρικτών αυτών των πολιτικών ή να κάνει τους ψεύτικους λογαριασμούς που μοιράζονται αυθεντικό περιεχόμενο να φαίνονται πιο αυθεντικοί».
Και προσθέτει ότι κατάφερε να εντοπίσεις και, στη συνέχεια, να διαγράψει τους λογαριασμούς πριν γίνουν δημοφιλείς μεταξύ των πραγματικών χρηστών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι εντόπισε δύο άλλα μικρότερα δίκτυα, ένα με έδρα την Κίνα που ασχολούταν με την Ινδία και το Θιβέτ, και ένα δεύτερο με έδρα τη Ρωσία, το οποίο πόσταρε κυρίως στα αγγλικά σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και προωθούσε κάποια κανάλια στο Telegram.
Τα ρωσικά δίκτυα, τα οποία υποχρέωσαν την εταιρεία να ασχοληθεί με το ψεύτικο περιεχόμενο μετά τις εκλογές του 2016, έχουν μετατοπίσει το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον τους στην πόλεμο της Ουκρανίας και προσπαθούν να υπονομεύσουν την αμερικανική στήριξη προς το Κίεβο.