Η γιαγιά Χριστίνα που έγινε σωτήρας: Στέγασε πολιτικό και τα παιδιά της όταν τους πέταξαν έξω
Η ελληνικής καταγωγής γιαγιά που έδωσε στέγη, ελπίδα και μια ζεστή αγκαλιά σε Αυστραλή πολιτικό ανοίγοντας το σπίτι και την καρδιά της στην ίδια και την οικογένεια της.

Η στεγαστική κρίση φαίνεται πως δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, ούτε κοιτάει επαγγέλματα και κοινωνικά προφίλ. Το πρόβλημα στέγασης στην Αυστραλία χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα περιοχές όπως η Macnamara στη Βικτώρια. Οι τιμές ανεβαίνουν, οι απαιτήσεις για την ανακαίνιση ή αξιοποίηση ακινήτων γίνονται δυσβάσταχτες και όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της έξωσης. Ανάμεσά τους και η υποψήφια των Πρασίνων, Sonya Semmens, η οποία κατά την πανδημία έχασε το σπίτι της και βρέθηκε ξαφνικά στο κενό, μαζί με τον σύντροφό της και τα τέσσερα παιδιά τους.
Όμως, εκεί που όλα έδειχναν σκοτεινά, ένα φως άναψε. Η κα Christina Deletaris, μια γυναίκα ελληνικής καταγωγής, στάθηκε δίπλα τους με έναν τρόπο που μόνο η ελληνική φιλοξενία ξέρει: ζεστά, γενναιόδωρα και ανιδιοτελώς. Τους παραχώρησε τον επάνω όροφο του ανακαινισμένου σπιτιού της και τους υποδέχτηκε σαν δικούς της ανθρώπους.
«Ήταν ο πρώτος μήνας της πανδημίας όταν μας έκαναν έξωση. Είμαι πραγματικά ευγνώμων στην Χριστίνα», λέει η Semmens. «Είναι σαν να έχεις μια γιαγιά να μένει από κάτω».
Η φιλοξενία της γιαγιάς έμπνευση για την πολιτικό
Η ίδια η Semmens δεν μιλά θεωρητικά για το πρόβλημα της στέγασης. Το έχει βιώσει στο πετσί της. Η 12χρονη κόρη της έχει αλλάξει έντεκα σπίτια. Γνωρίζει τι σημαίνει αβεβαιότητα και ανασφάλεια, και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα διεκδικεί την ψήφο των πολιτών με προτάσεις ουσίας: κατάργηση των προνομίων για τους μεγαλοεπενδυτές ακινήτων, προστασία των μικρών ιδιοκτητών όπως η κα Deletaris και επαναφορά της ισορροπίας στην αγορά κατοικίας.
Στις προηγούμενες εκλογές, οι Πράσινοι έχασαν την έδρα της Macnamara για μόλις 298 ψήφους. Φέτος, επιστρέφουν πιο αποφασισμένοι, με ένα πρόγραμμα που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
«Η γιαγιά Χριστίνα μάς έδωσε ένα ασφαλές καταφύγιο. Ένα μέρος που μπορούμε να αποκαλούμε «σπίτι», λέει η Semmens. «Και εγώ δεσμεύομαι να επιστρέψω αυτή τη χάρη με όλες μου τις δυνάμεις».
Η Αυστραλή πολιτικός επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως η στεγαστική κρίση, η κλιματική αλλαγή και το κόστος ζωής. Οι προτάσεις της περιλαμβάνουν την επιβολή φόρων σε μεγάλες επιχειρήσεις και δισεκατομμυριούχους, την ένταξη της οδοντιατρικής και ψυχικής υγείας στο σύστημα Medicare, και την κατασκευή 1.000 νέων δημόσιων κλινικών υγείας, εκ των οποίων έξι στην περιοχή Macnamara.
Έξαρση των εξώσεων σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη
Η στεγαστική κρίση στην Αυστραλία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο πιεστικά κοινωνικά ζητήματα των τελευταίων ετών. Οι τιμές των ενοικίων και των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί, ιδίως σε μεγάλες πόλεις όπως το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, καθιστώντας την εύρεση προσιτής στέγης ιδιαίτερα δύσκολη για πολλές οικογένειες, νέους εργαζόμενους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από την πανδημία, η οποία οδήγησε σε οικονομική αβεβαιότητα και έξαρση των εξώσεων.
Παράλληλα, οι πολιτικές φοροαπαλλαγών για επενδυτές ακινήτων – όπως η αρνητική απόδοση (negative gearing) και οι ελαφρύνσεις στον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών – έχουν συμβάλει στη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας σε λίγα χέρια, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη διαθεσιμότητα κατοικιών για ενοικίαση ή αγορά από τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος.
Η κρίση δεν είναι μόνο αριθμοί και ποσοστά – είναι ανθρώπινες ιστορίες. Οικογένειες που αναγκάζονται να μετακινούνται συνεχώς, παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς σταθερό σπίτι, και ηλικιωμένοι που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Η ανάγκη για στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και επένδυση στην κοινωνική κατοικία είναι πλέον επιτακτική, καθώς το «σπίτι» παραμένει θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα