Η Ευρώπη ψάχνεται για τον Τραμπ αλλά ο Μητσοτάκης δεν ανησυχεί - Όλα στον «πάγο» με την Τουρκία
H ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζει, καταρχάς, το Μέγαρο Μαξίμου τη νέα εποχή Τραμπ αποτυπώθηκε στις πρώτες δηλώσεις Μητσοτάκη. Στον «πάγο» ο ελληνοτουρκικός διάλογος και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Η Αθήνα είναι έτοιμη να ακούσει και να δει τα πάντα από τη νέα διοίκηση Τραμπ. «Θα δούμε πόσα από αυτά που έχει υποσχεθεί θα γίνουν πράξη ως πολιτικές επιλογές και πόσα ως κινήσεις εντυπωσιασμού» είπε στον Flash.gr έμπειρο «γαλάζιο» στέλεχος μετά τα όσα άκουσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση που είχε με τον Ιταλό πρώην Πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Να κάτσει η σκόνη» συνέστησε ο Πρωθυπουργός χωρίς να παραλείπει όμως να χτυπήσει ξανά το καμπανάκι για την Ευρώπη: Ανεξάρητα το πως θα κινηθεί η νέα διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι πως θα πρέπει να κινηθεί πιο δραστικά στον τομέα της κοινής άμυνας αλλά και των όσων συμβαίνουν εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.
Κάθε άλλο παρά τυχαία άλλωστε ήταν η αναφορά του στο θέμα των αμυντικών δαπανών όπου ευθέως είπε πως ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο να ζητά περισσότερες δαπάνες ειδικά για τις χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως οι δαπάνες δεν θα φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ - κάτι που για τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ούτως ή άλλως μη ρεαλιστικό - σημείωσε όμως πως είναι σαφές πως θα χρειαστεί να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν σε κάθε περίπτωση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τη συζήτηση για τις αμυντικές δαπάνες καθώς βρίσκεται στην τριάδα των χωρών εκείνων που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για αυτόν τον σκοπό.
Αντίθετα οι ίδιες πηγές πιστεύουν πως η εποχή Τραμπ ίσως τελικά και να ωθήσει την Ευρώπη να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα προς μία κοινή ευρωπαϊκή άμυνα την οποία πιστεύει βαθιά ο κ. Μητσοτάκης. «Έχει έρθε η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες» είπε ο Πρωθυπουργός δείχνοντας τη διάθεσή του να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη προς αυτήν την κατεύθυνση την ώρα που οι Βρυξέλλες δείχνουν τουλάχιστον διστακτικές και αμήχανες μπροστά στις εξελίξεις.
Είναι ενδεικτική η χλιαρή ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην οποία απέφυγε να δώσει απαντήσεις στο νέο δόγμα Τραμπ για την οικονομία, το περιβάλλον, την ενέργεια όσο και για τα μεγάλα προβήματα που βρίσκονται στην «πόρτα» της Ευρώπης.
Ελληνοτουρκικός διάλογος: Όλα στον «πάγο»
Σε ότι αφορά πάντως τον ελληνοτουρκικό διάλογο όλα δείχνουν να έχουν μπει για τα καλά στον «πάγο». Ανώτατες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα δείχνουν μια διάθεση να περάσει ο «θόρυβος» των πρώτων 24ωρων της διοίκησης Τραμπ πριν αρχίσουν να ανιχνεύουν προθέσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας όπως όλα δείχνουν φαίνεται να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω και από τον Μάρτιο αφού παραμένει στο κενό η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν κάτι που σημαίνει πως οι δυο ηγέτες - Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν - κάθε άλλο παρά έτοιμοι είναι για ένα επόμενο και ουσιαστικό ραντεβού που θα μπει στον πυρήνα της συζήτης για τις θαλάσσιες ζώνες.
Για την Αθήνα πάντως η νέα εποχή Τραμπ, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα προκαλέσει δραματικές και μεγάλες αλλαγές στις διμερείς σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί και ενισχυθεί ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Αυτό ωστόσο μένει να φανεί στην πράξη από τις πρώτες δηλώσεις και τα μηνύματα που θα φθάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το State Department.