Η ώρα του Νικήτα Κακλαμάνη: Θα καταφέρει να σπάσει τα δυο ιστορικά ρεκόρ της Βουλής;
Ευθύς, έμπειρος και αγαπητός σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ο Νικήτας Κακλαμάνης ψηφίζεται σήμερα ως ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής. «Βάπτισμα του πυρός» την Παρασκευή στη σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη.
Με προφανή διάθεση να σφυρηλατήσει συναινέσεις στο «Ναό της Δημοκρατίας», ο Νικήτας Κακλαμάνης ψηφίζεται σήμερα επόμενος πρόεδρος της Βουλής, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κωνσταντίνο Τασούλα που αναβαθμίζεται, αναλαμβάνοντας το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο πολύπειρος πολιτικός, ο οποίος δε διστάζει να πει με παρρησία τη γνώμη του, ακόμη και να ασκήσει κριτική στα «κεντρικά» του Μεγάρου Μαξίμου, τυγχάνει ευρείας διακομματικής αποδοχής, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία. Ο Νικήτας Κακλαμάνης εκτιμάται πως θα λάβει περί τις 248 θετικές ψήφους από πέντε κόμματα, ένα αποτέλεσμα δηλωτικό της εκτίμησης των συναδέλφων του, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.
Ποιοι ψηφίζουν και ποιοι όχι τον Νικήτα Κακλαμάνη
Εκτός της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές θα πουν το πολυπόθητο «ναι». Την ίδια ώρα ωστόσο, τα απόνερα της πρότασης Μητσοτάκη για τον Κώστα Τασούλα στον προεδρικό θώκο, θα φτάσουν τελικώς μέχρι και τη ψηφοφορία για τον επόμενο «τιμονιέρη» της Βουλής , καθώς τα μικρότερα κόμματα, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά, αποφάσισαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση μέσω της μη στήριξης του Νικήτα Κακλαμάνη.
«Άλλο η συμπάθεια, άλλο η πολιτική», ανέφερε βουλευτής κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο διάδρομο, εξηγώντας στους δημοσιογράφους τη στάση του, ενώ ανεξάρτητος βουλευτής παραδέχονταν πως βρίσκεται προ του διλήμματος, να υπερψηφίσει τον παλαιό κοινοβουλευτικό με το ιδιαίτερο διακριτό στίγμα, όπως ανέφερε, ή να δηλώσει «παρών», προκειμένου να καταδείξει την αντίθεσή του στις επιλογές Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως το ΚΚΕ - κατά πάγια εξάλλου τακτική του - θα δηλώσει «παρών», ενώ την ίδια στάση θα κρατήσουν η Νέα Αριστερά, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.
Όσον αφορά στους ανεξάρτητους βουλευτές, έως και 19 εξ αυτών, ανάμεσά τους ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπερψηφίσουν. Στον αντίποδα, πληροφορίες θέλουν τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές, προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες (Φλώρος, Δημητροκάλλης, Μανούσος και Βαλτογιάννης) να μην στηρίζουν τον Νικήτα Κακλαμάνη.
Άπαντες σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουν πως «το ζήτημα δεν είναι προσωπικό» και του εύχονται «καλή δύναμη» και «καλό κουράγιο» στα νέα του καθήκοντα, δεδομένου και ότι έχει να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη εννιακομματική Βουλή, με τις συγκρούσεις και τις εντάσεις να είναι σταθερά στην ημερήσια διάταξη.
Άπιαστο το ιστορικό -δικό του ρεκόρ -των 296 «ναι»
Λόγω της στάσης των τεσσάρων κομμάτων που θα δηλώσουν «παρών», ο Νικήτας Κακλαμάνης δε θα καταφέρει να πιάσει σήμερα το μοναδικό, ιστορικών διαστάσεων, ρεκόρ που κατέχει, καθώς την Άνοιξη του 2023, στη λεγόμενη «Βουλή της μιας ημέρας» που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, συγκέντρωσε στη ψηφοφορία για την αντιπροεδρία όλες ανεξαιρέτως τις ψήφους των βουλευτών που συμμετείχαν, έλαβε δηλαδή και 296 «ναι» σε σύνολο 296 ψηφισάντων.
Ο βουλευτής Α’ Αθηνών δε θα ξεπεράσει ούτε το ρεκόρ του Κώστα Τασούλα, ο οποίος έλαβε και τις περισσότερες ψήφους που έχει συγκεντρώσει ποτέ τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας (έλαβε 283 «ναι» από τέσσερα κόμματα το 2019).
Αμέσως μετά από τη σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια, θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης - παραλαβής, ενώ την Παρασκευή ο Νικήτας Κακλαμάνης θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός», προεδρεύοντας στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Νίκου Ανδρουλάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».