Η ευεργετική επίδραση του τζίντζερ στα επίπεδα σακχάρου του αίματος
Πώς το τζίντζερ καταπολεμάει τη φλεγμονή που συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ασταθή ρύθμιση του σακχάρου.
Το τζίντζερ ξεχωρίζει για τα οφέλη του στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, χάρη στις ισχυρές πολυφαινόλες που περιέχει, όπως η τζιντζερόλη, η οποία δρα ενάντια στη φλεγμονή.
Η Kanchan Koya, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου Spice Spice Baby, εξηγεί πως η φλεγμονή συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ασταθή ρύθμιση του σακχάρου. Υποστηρίζει ότι η μείωση της φλεγμονής μέσω μπαχαρικών, όπως το τζίντζερ, μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου. Ωστόσο, σημειώνει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για οριστικά συμπεράσματα.
Οι περισσότερες έρευνες για τα οφέλη του τζίντζερ έχουν γίνει με τη χρήση συμπληρωμάτων, γεγονός που διαφέρει από τη χρήση του στη μαγειρική. Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά και αξίζουν προσοχής.
Η Colette Micko, διαιτολόγος και ειδικός στο διαβήτη, αναφέρει ότι το τζίντζερ μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και καθυστερώντας την πέψη των υδατανθράκων, κάτι που μειώνει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου μετά το φαγητό. Αυτή η άποψη βασίζεται σε μετα-ανάλυση 10 μελετών που δημοσιεύτηκε το 2018 στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Σύμφωνα με τη μελέτη, το τζίντζερ φαίνεται να επηρεάζει ένζυμα που σχετίζονται με την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη.
Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη του τζίντζερ στην υγεία.