Guardian: Καταφύγιο στην Κύπρο βρίσκουν χιλιάδες Ισραηλινοί - Η στάση της Αθήνας
Οι επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου οδήγησε πολλούς κατοίκους του Ισραήλ να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να ζητήσουν καταφύγιο και ασφάλεια σε άλλα κράτη, μακριά από την εμπόλεμοι ζώνη.
Ένα από τα κράτη που υποδέχονται καθημερινά ισραηλινούς πολίτες είναι και η Κύπρος όπου σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardianη κυβέρνηση της Λευκωσίας μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο γεωπολιτικό ρόλο εν μέσω αναταραχών στη Μέση Ανατολή ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι και η Αθήνα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της Μεσανατολικής κρίσης.
Γυναίκες, παιδιά και γέροι φτάνουν στην Κύπρο
Το εβραϊκό κοινοτικό κέντρο στην καρδιά της Λάρνακας, λειτουργεί ως σημείο υποδοχής χιλιάδων ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα καθώς βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, με τους διαδρόμους και τους χώρους αναψυχής του να σφύζουν από γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους.
«Περίπου 1.000 άνθρωποι φτάνουν κάθε μέρα»
Ο αρχιραβίνος Arie Zeev Raskin δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταφθάσει στην Κύπρο πάνω από 16.000. «Βρίσκονται σε αναζήτηση ψυχικής ηρεμίας μετά από εκείνη την τρομερή ημέρα. Τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, είτε πρόκειται για ένα κρεβάτι, είτε για φαγητό, είτε για προσωρινή στέγαση». Οι οικογένειες που καταφθάνουν κατά χιλιάδες στη Λάρνακα έφυγαν από το Ισραήλ φοβούμενες τα αντίποινα της οργάνωσης Χαμάς μετά τη σφοδρή αντεπίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
Η Κύπρος έχει γίνει κόμβος μεταξύ Δύσης και Ισραήλ καθώς όπως εξηγεί ο αρχιραβίνος, το νησί της Μεσογείου φιλοξένησε επίσης και στρατιώτες που ζουν στο εξωτερικό που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να πάρουν τα όπλα.
«Είχαμε νέους άνδρες, νεαρούς Εβραίους εφέδρους από χώρες όπως η Αργεντινή, που εμφανίστηκαν. Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο για όσα έχω δει, πράξεις απίστευτης γενναιοδωρίας από τους Κύπριους, πράξεις που δεν έχω δει σε όλα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια μαζί», επισήμανε.
Η διπλωματική ισορροπία Αθήνας και Λευκωσίας
Όπως αναφέρει ο Guardian, αποκρυπτογραφώντας τις διπλωματικές κινήσεις Ελλάδας – Κύπρου, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία είχαν τα τελευταία χρόνια περισσότερο φιλοαραβική παρά φιλοϊσραηλινή προσέγγιση. Μια αλλαγή πλεύσης που προκλήθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών, άνοιξε έκτοτε το δρόμο για στενότερες σχέσεις και μια ενεργειακή συμμαχία που έχει γίνει όλο και πιο ισχυρή στην περιοχή.
Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσαν να καταδικάσουν τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ υποστήριξαν δημοσίως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αλλά οι δύο ηγέτες προσπάθησαν επίσης να επιτύχουν μια διπλωματική ισορροπία. Ολοένα και περισσότερο, ο Μητσοτάκης έχει εκφράσει την ανησυχία του για την έκταση στην οποία αθώοι πολίτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή εκτοπιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς την πολιορκημένη παράκτια Λωρίδα της Γάζας με στόχο τη μεταφορά «μιας σταθερής, ασφαλούς και μεγάλης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Τα φορτία θα μπορούσαν να αποσταλούν από τη Λεμεσό, το κύριο λιμάνι της χώρας, προς τη Γάζα, μόλις υπάρξει παύση των μαχών και το επιτρέψει η κατάσταση στο πεδίο.
«Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφίας της, έχει να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο», δήλωσε ο Ian Lesser, αντιπρόεδρος του German Marshall Fund των ΗΠΑ με έδρα τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί την Τετάρτη. «Αν η ΕΕ θέλει σοβαρά να γίνει ένας πιο σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας, η μεγάλη δοκιμασία θα είναι εδώ, στην ανατολική Μεσόγειο».