Guardian: Περισσότεροι από 1.000 τάφοι σε μεταναστευτικές διαδρομές της ΕΕ
Πρόσφυγες και μετανάστες θάβονται σε ασήμαντους τάφους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια κλίμακα που δεν έχει προηγούμενο, σε περιόδους εκτός πολέμου.
Ο Guardian σε πρόσφατη αποκάλυψή του, αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.015 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πέθαναν στα σύνορα της Ευρώπης την περασμένη δεκαετία θάφτηκαν πριν εντοπιστούν.
Βρίσκονται σε αφανείς, συχνά λευκούς τάφους κατά μήκος των συνόρων – ακατέργαστες λευκές πέτρες κατάφυτες με αγριόχορτα στο νεκροταφείο Σιδηρού στην Ελλάδα, ακατέργαστοι ξύλινοι σταυροί στη Λαμπεντούζα στην Ιταλία. Στη βόρεια Γαλλία, απρόσωπες πλάκες με την ένδειξη «Monsieur X». Στην Πολωνία και την Κροατία πινακίδες που γράφουν «NN» για άγνωστο όνομα.
Στο νησί Γκραν Κανάρια της Ισπανίας, ένας τάφος αναφέρει: «Μετανάστες αριθμός 4. 25/09/2022».
Οι νομοθεσίες της Ευρώπης
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα το 2021 που ζητούσε να εντοπιστούν τα άτομα που πεθαίνουν σε μεταναστευτικές διαδρομές και να αναγνωριστεί η ανάγκη για μια συντονισμένη βάση δεδομένων για τη συλλογή στοιχείων των σορών. Ωστόσο, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το ζήτημα παραμένει νομοθετικό κενό, χωρίς συγκεντρωτικά δεδομένα, ούτε ομοιόμορφη διαδικασία αντιμετώπισης των φορέων.
Η έρευνα του Guardian
Σε συνεργασία με εγκληματολόγους από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και άλλους ερευνητές, ΜΚΟ και παθολόγους, ο Guardian και μια κοινοπραξία δημοσιογράφων συγκέντρωσαν για πρώτη φορά τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που πέθαναν την τελευταία δεκαετία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν στα σύνορα της ΕΕ τουλάχιστον 2.162 πτώματα που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Μερικά από αυτά τα πτώματα συσσωρεύονται σε νεκροτομεία, αίθουσες τελετών και ακόμη και κοντέινερ σε όλη την ήπειρο. Επισκεπτόμενοι 24 νεκροταφεία και σε συνεργασία με ερευνητές, η ομάδα βρήκε περισσότερους από 1.000 ανώνυμους τάφους.
Αυτά, όμως, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές διαδρομές αυτή την περίοδο, η πλειονότητα των οποίων παραμένει αγνοούμενοι.
Το πρόβλημα είναι «εντελώς παραμελημένο», σύμφωνα με την Επίτροπο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία είπε ότι οι χώρες της ΕΕ αποτυγχάνουν στις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Τα εργαλεία υπάρχουν. Έχουμε τις υπηρεσίες και τους ιατροδικαστές, αλλά πρέπει να δεσμευτούν [από τις κυβερνήσεις]», είπε. Η άνοδος της ακροδεξιάς και η έλλειψη πολιτικής βούλησης είναι πιθανό να εμποδίσουν περαιτέρω την ανάπτυξη ενός κατάλληλου συστήματος για την αντιμετώπιση «της τραγωδίας των αγνοουμένων μεταναστών», πρόσθεσε.
Η έλλειψη συντονισμού αφήνει σαστισμένες οικογένειες που αγωνίζονται να βγάλουν άκρη στην εκάστοτε, ξένη γραφειοκρατία για την αναζήτηση χαμένων συγγενών.
Η υποστήριξή τους ανήκει σε οργανώσεις βοήθειας όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η οποία έχει καταγράψει 16.500 αιτήματα από το 2013 για πληροφορίες στο πρόγραμμά της για την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών από άτομα που αναζητούν συγγενείς που χάθηκαν καθ' οδόν προς την Ευρώπη. Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων έχει προέλθει από Αφγανούς, Ιρακινούς, Σομαλούς, Γουινέα και άτομα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ερυθραία και τη Συρία. Έχουν επιτευχθεί μόνο 285 επιτυχημένοι αγώνες.
Και τώρα ακόμη και μέρος αυτής της υποστήριξης πρόκειται να εξαφανιστεί. Καθώς οι κυβερνήσεις μείωσαν τους προϋπολογισμούς βοήθειας, η ΔΕΕΣ αναγκάστηκε να επικεντρώσει εκ νέου τους μειωμένους πόρους της. Οι υπηρεσίες του Εθνικού Ερυθρού Σταυρού θα συνεχίσουν το πρόγραμμα οικογενειακών δεσμών, αλλά μεγάλο μέρος της εργασίας της ΔΕΕΣ για την εκπαίδευση της αστυνομίας και των τοπικών αρχών περικόπτεται.