Γιατροί αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το ζουμερό εσπεριδοειδές που βάζει «φρένο» στην κατάθλιψη
Μπορεί ένα κοινό φρούτο, να συμβάλλει στην πρόληψη της κατάθλιψης; Μια πρωτοποριακή μελέτη υποδεικνύει ότι ίσως να μπορεί.

Το παλιό γνωμικό «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα» μάλλον το έχετε ακούσει. Όταν, όμως, το θέμα είναι η προστασία από την κατάθλιψη, είναι προτιμότερο ένα πορτοκάλι την ημέρα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Ο Dr. Raaj Mehta, γιατρός και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δεδομένα περισσότερων από 30.000 γυναικών και διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν πολλά εσπεριδοειδή είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από όσες δεν κατανάλωναν. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους στο περιοδικό Microbiome.
«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση ενός μέτριου πορτοκαλιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης κατά περίπου 20%», δήλωσε ο Mehta στην εφημερίδα Harvard Gazette τον περασμένο μήνα.
«Και η επίδραση φαίνεται να είναι συγκεκριμένη για τα εσπεριδοειδή. Όταν εξετάζουμε τη συνολική κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών από τους ανθρώπους ή άλλα μεμονωμένα φρούτα, όπως τα μήλα ή οι μπανάνες, δεν βλέπουμε καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης και του κινδύνου κατάθλιψης».
Παρόλα αυτά, ο ίδιος εξηγεί ότι οι αντικαταθλιπτικές αγωγές εξακολουθούν να είναι πολύτιμες, για τη διαχείριση της ψυχικής νόσου.
Συγκεκριμένα ο Mehta σημείωσε «δύσκολο να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα των εσπεριδοειδών με τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, επειδή μιλάμε για την πρόληψη της κατάθλιψης και αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της κατάθλιψης όταν ένα άτομο την έχει ήδη βιώσει».
Παρ' όλα αυτά, το να τρώτε ένα πορτοκάλι -ή λεμόνι ή γκρέιπφρουτ, αν αυτό προτιμάτε- την ημέρα σίγουρα δεν βλάπτει, και η μελέτη ρίχνει φως στη σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, καθώς και στον ρόλο που παίζουν τα φρούτα αυτά σε αυτή τη σύνδεση.
«Ελπίζω τα αποτελέσματά μας να εμπνεύσουν άλλους ερευνητές να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Mehta.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν διαισθητικά ότι οι τροφές που τρώμε επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Έχουμε ακόμη και έναν όρο γι' αυτό: τα comfort foods, τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα βραχυπρόθεσμα».
«Υπάρχει τόσο μεγάλη ανεκπλήρωτη ανάγκη για θεραπείες κατάθλιψης και η κατανάλωση εσπεριδοειδών δεν έχει πραγματικά σημαντικές παρενέργειες», πρόσθεσε, «οπότε θα ήταν υπέροχο να δούμε πόσο μπορεί να βοηθήσει αυτή η απλή θεραπεία».