Γιατί ο Milton έφερε ακραία φαινόμενα - Λέκκας: Εμείς κάνουμε τα φαινόμενα καταστροφικά
Ο καθηγητής Σεισμολογίας εξήγησε πώς προκλήθηκε ο τυφώνας Milton και εάν υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» στο Action 24 για το πέρασμα του τυφώνα Milton ο οποίος σάρωσε τα πάντα στον διάβα του στη Φλόριντα.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Λέκκας εξήγησε τι είναι το φαινόμενο που εμφανίστηκε, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και γιατί αποκαλέστηκε από τους επιστήμονες «ο τυφώνας του αιώνα». «Είναι ακραία τα φαινόμενα γιατί επικράτησαν ακραίες συνθήκες της δημιουργίας και ιδιαίτερα οι μεγάλες θερμοκρασίες που παρατηρούνται στα επιφανειακά στρώματα της θάλασσας. Έχουμε λοιπόν υψηλές θερμοκρασίες στο νερό που σημαίνει ότι έχουμε πολύ μεγάλη ενέργεια που ουσιαστικά μεταφράζεται σε γρήγορη εξάτμιση του νερού της θάλασσας. Έχουμε συνθήκες στην ατμόσφαιρα εξαιρετικά θετικές που δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα και δημιουργούν τη συγκέντρωση των νεφών και βέβαια έχουμε τον χαρακτηριστικό στροβιλισμό ο οποίος υπάρχει στους τροπικούς κυκλώνες», ανέφερε.
«Εκείνο το οποίο υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το μέγεθος ουσιαστικά το οποίο προέρχεται από την ταχύτητα που μπορούμε να μετρήσουμε στον πυρήνα αυτού του φαινομένου. Η ταχύτητα μπορεί να προσεγγίσει τα 250 χλμ την ώρα, όπως έγινε και με τον Milton. Εκείνο το οποίο περιμένουμε τώρα ύστερα από τη γιγαντιαία επιχείρηση απομάκρυνσης 5 εκατομμυρίων ανθρώπων να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει στις άδειες πόλεις αλλά και το περιβάλλον» συνέχισε.
«Ο κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας ειδικά στις παράκτιες περιοχές που έχουν χαμηλό υψόμετρο. Συνεπώς, δεν μπορεί να προφυλαχτεί κανένας επαρκώς άρα σχετικά εύκολα μπορείς να εκκενώσεις μια περιοχή στην οποία θα φτάσει ένας κυκλώνας» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στο γεγονός ότι ενδεχομένως να υπήρξε υπερβολή ως προς το μέγεθος και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «Δεν είναι υπερβολή. Έχω ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις και στην Ιαπωνία και στην Ινδονησία. Από αντίστοιχα φαινόμενα, το νερό έφτασε τα 48 μέτρα στην Ιαπωνία., Δεν είναι θέματα φαντασίας. Και εμείς ακόμη που ασχολούμαστε με τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών κάνουμε λάθη, υποβαθμίζουμε τον κίνδυνο και μετά βιώνουμε και πραγματικά συνειδητοποιούμε ποιες είναι οι φυσικές διεργασίες και δυνάμεις που δρομολογούν αυτά τα φαινόμενα».
Στο ερώτημα πολλών τηλεθεατών εάν υπάρχει κίνδυνος να δούμε τέτοιου μεγέθους φαινόμενα και στη χώρα μας, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι «Στον Ελληνικό χώρο έχουμε τα ίδια φαινόμενα γιατί περιβαλλόμαστε από θάλασσα. Η Μεσόγειος αποτελεί το hotspot της κλιματικής κρίσης. Έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα αλλά δεν έχουν τη δυναμική που έχουν στις περιοχές της Καραϊβικής ή του Ειρηνικού Ωκεανού. Εκεί ουσιαστικά είναι άλλα φαινόμενα και άλλη κλίμακα».
«Στην Ελλάδα είναι πιθανό να συμβεί, άλλωστε είδαμε τον Ιανό και τον Daniel αλλά όχι σε αυτό το μέγεθος. Στον πλανήτη απάνω αν δει κανείς τον χάρτη βλέπει ότι υπάρχουν και αλλού αντίστοιχα φαινόμενα» σημείωσε.
Πώς γεννιέται το φαινόμενο;
Σχετικά με το πώς μπορεί να γεννηθεί το εν λόγω φαινόμενο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε «Δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχή που δεν γειτνιάζει με τη θάλασσα, στην Κεντρική Ευρώπη ή Κεντρική Αφρική για παράδειγμα. Εκεί αναπτύσσονται άλλα φαινόμενα. Τα χθεσινά φαινόμενα αναπτύσσονται κυρίως σε περιοχές που είναι παράκτιες, που έχουν υψηλή θερμοκρασία στο νερό της θάλασσας και έχει γειτνίαση με τη χέρσο. Οι ζημιές γίνονται στη χέρσο, εκεί που βρίσκονται οικιστικές περιοχές όπως η Φλόριντα ή όπως σε εμάς η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Πελοπόννησος. Απαιτείται θαλάσσιος χώρος με υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια όταν μπουν στις κατοικημένες, περιοχές έχουν την καταστροφική δυνατότητα και ικανότητα. Όταν μπει στη χερσαία περιοχή δεν τροφοδοτείται από θαλάσσιο νερό το φαινόμενο οπότε σιγά σιγά αποσβαίνεται».
Όσον αφορά για το μέγεθος στη Μεσόγειο σε σχέση με τις υπόλοιπες θάλασσες, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε «Δεν έχει καμία σχέση το μέγεθος στη Μεσόγειο με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Εκεί είναι πολύ μεγαλύτερη η κλίμακα. Στην Ελλάδα αλλά και εν μέρει στις ΗΠΑ, μιλάμε για περιοχές ανεπτυγμένες. Εάν πάει σε μια περιοχή που δεν είναι ανεπτυγμένη, δεν χαρακτηρίζεται από μεγαλουπόλεις , ανάπτυξη κτλ, οι ζημιές θα είναι μικρές. Εάν χτυπήσει μια περιοχή πλούσια σε βιομηχανίες, με πολύ κόσμο, τουριστικά θέρετρα κτλ, εάν το φαινόμενο είναι ίδιο, οι ζημιές, η διακινδύνευση είναι πολύ μεγάλη».
Κλείνοντας ο κ. Λέκκας σημείωσε «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα: σεισμοί, ηφαίστεια, τσουνάμι, κυκλώνες είναι αυτά που διαμόρφωσαν τον πλανήτη στον οποίο ζούμε: τη Γη. Εμείς κάνουμε τα φαινόμενα καταστροφικά με την παρουσία μας».