Γιατί δεν πρέπει να βάζετε στα πιάτα σας υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι τα πλέον επικίνδυνα
Μεγάλη προσοχή - Πώς θα διακρίνετε τα επικίνδυνα από τα ακίνδυνα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Πόσες φορές δεν έχουμε υποκύψει στον πειρασμό να επιλέξουμε κατεψυγμένα φασολάκια ή κεφτεδάκια για ευκολία, αντί για φρέσκα; Άλλωστε, η προετοιμασία του φρέσκου φασολιού ή του σπιτικού κεφτέ χρειάζεται χρόνο – από το καθάρισμα και το ζύμωμα μέχρι το μαγείρεμα.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα είναι εκείνα που βρίσκονται στην πιο φυσική τους μορφή, χωρίς ή με ελάχιστη επεξεργασία. Σε αυτήν την κατάσταση, διατηρούν όλα τους τα φυσικά θρεπτικά στοιχεία, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα.
Παραδείγματα ανεπεξέργαστων τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά είναι τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, το ωμό κρέας και ψάρι, τα ακατέργαστα δημητριακά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Στον αντίποδα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα προσφέρουν ευκολία στη μαγειρική μας καθημερινότητα. Συχνά, όταν ακούμε "επεξεργασμένα τρόφιμα", φανταζόμαστε τα υπερβολικά επεξεργασμένα προϊόντα. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες.
Επεξεργασμένα θεωρούνται τα τρόφιμα που έχουν υποστεί κάποια αλλαγή στη φυσική τους κατάσταση, όπως το πάγωμα, το ζέσταμα, το κόψιμο ή το στύψιμο. Το γεγονός ότι είναι επεξεργασμένα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ανθυγιεινά.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να είναι θρεπτικές επιλογές, όπως τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, τα κομμένα φρούτα στο ψυγείο, οι φρέσκοι χυμοί, το καστανό ρύζι, το βούτυρο ξηρών καρπών, το τόφου, το ψωμί ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τα αποξηραμένα φρούτα.
Διαβάστε περισσότερα για τους κινδύνους από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα!