Γιάννης Οικονόμου στο Action 24: Η Κυβέρνηση αποτελεί πόλο υπευθυνότητας
O Bουλευτής ΝΔ και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε σε συνέντευξή του στο Action 24 ότι η Κυβέρνηση αποτελεί πόλο υπευθυνότητας και σταθερότητας σε έναν κόσμο ασταθή κι επικίνδυνο.
O Bουλευτής ΝΔ και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε σε συνέντευξή του στο Action 24 ότι η Κυβέρνηση αποτελεί πόλο υπευθυνότητας και σταθερότητας σε έναν κόσμο ασταθή κι επικίνδυνο.
Αναλυτικά όσα είπε:
Η ΝΔ έχει σταθερά και διαχρονικά μία θέση. Πιστεύουμε στις ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Προφανώς μπορούμε να ενσωματώνουμε ανθρώπους και ευρύτερες αντιλήψεις και το έχει δείξει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό πιστεύαμε, με αυτό το πρόταγμα πήγαμε στις εκλογές του 2023, όταν η απλή αναλογική ήταν τα τελευταία χρόνια ό,τι πιο κοντινό σε ζήτημα συνεργασιών υπήρχε από εκλογικό νόμο. Οι πολίτες εμφατικά το απέρριψαν και επικρότησαν τη δική μας στρατηγική και θεωρώ ότι και στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα πάει με αυτό το πρόταγμα: να αξιολογήσουν οι πολίτες την κυβερνητική μας θητεία και να μας δώσουν μία ανανέωση εντολής μίας σταθερής, ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Βλέπουμε το ρόλο που αυτό παίζει στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Εκεί που υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις που στηρίζονται σε ισχυρά, στιβαρά κόμματα, με ρίζες στην κοινωνία. Δεν είμαι της λογικής ότι όταν κάποιος μιλάει καθαρά, λέει την άποψή του, βάζει το δίλημμα στους πολίτες με όρους πολιτικούς και λογικής, εκβιάζει ή είναι «μπαμπούλας».
Υπάρχουν στην πολιτική διάφορες σχολές σκέψεις. Μία τακτική όπου η αμηχανια, η έλλειψη πολιτικού λόγου σε οδηγεί στο να κάνεις αλοπρόσαλλες προσεγγίσεις, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τη γενικότερη συμπεριφορά σου.
Υπάρχει και η λογική της καθαρής λύσης ή της καθαρής γραμμής, την οποία θέτεις στον ελληνικό λαό και αυτός είναι που αξιολογεί με βάση συγκριτικά και τι υπάρχει τριγύρω -ποια είναι η εναλλακτική- και με βάση το πόσο έχει αποδώσει στη μέχρι τώρα πορεία σου.
Όμως έχουμε μπροστά μας δύο ολόκληρα χρόνια για να υλοποιήσουμε την εντολή που λάβαμε, να αναμετρηθούμε με τα ζητήματα της καθημερινότητας, με το μείζον που είναι η θέση και η κατεύθυνση της χώρας που θα βρισκόμαστε το 2027. Γιατί το βασικό διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί με γρήγορους ρυθμούς χώρες που προηγούνται ή αν αυτή η πορεία θα αναστραφεί και θα γυρίσουμε πίσω. Αυτό είναι το βασικό και κεντρικό δίλημμα που τεκμηριώνεται από επιλογές, πολιτικές, μεταρρυθμίσεις που αποδίδουν και βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το σημαντικό είναι να δούμε το υπόδειγμα της πολιτικής, της προσέγγισης και της φιλοσοφίας των κομμάτων. Εδώ έχουμε δύο πολύ καθαρές γραμμές. Η μία είναι αυτή που λέει ότι η χώρα παραπαίει, καταρρέει, ότι είμαστε μία τριτοκοσμική δημοκρατία, ότι δεν λειτουργεί θεσμικά τίποτα και ότι "ο,τι κάνετε, το κάνετε για 10, 50, άντε 100 μεγαλοσχήμονες της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας". Αυτό το ακούμε μονότονα από το 2019 μέχρι σήμερα.
Δεν θα σταθώ στο ότι οι πολίτες το άκουσαν, το αξιολόγησαν, το έκριναν. Θα σταθώ στο να δούμε λίγο την πραγματική εικόνα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και σταθεροποίησης από το 2019 μέχρι σήμερα, που ακολουθεί μία πολιτική η οποία έχει μία φιλοσοφία στον τρόπο με τον οποίον εφαρμόζεται και προτεροποιεί τα πράγματα.
Την πρώτη τετραετία έπρεπε να ρίξουμε την ανεργία από το 20% στο κάτω από το 10%. Δείχνει το γεγονός ότι επέστρεψαν 300.000 άνθρωποι μια χώρα που καταστρέφεται; Η Ελλάδα είναι γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά στην καλύτερη θέση που βρισκόταν ποτέ. Με πόρους από το ΤΑΑ κάνει τεράστια βήματα να αναστηλώσει το σύστημα υγείας, τα κτήρια στα νοσοκομεία. Έχουν προσληφθεί στην εκπαίδευση για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Είναι αυτό μια χώρα που καταστρέφεται; Με τον τελευταίο Π/Υ μειώσαν μια σειρά από φόρους που επιβάρυναν τα μεσαία εισοδήματα. Από την άλλη πλευρά, φαντάζεται κανείς ότι η κάλυψη του χάσματος που υπήρχε ανάμεσα στην Ελλάδα και μια σειρά από άλλες χώρες -που δεν πέρασαν ούτε την περιπέτεια της χρεοκοπίας, του μνημονίου, της ανεύθυνης διαχείρισης αυτής της περιόδου- είναι κάτι που μπορεί να γίνει με μαγικές συνταγές.
Αυτό είναι το υπόδειγμα, διαφορά πολιτικής στη σύχρονη εποχή που καλούνται να αξιολογήσουν οι πολίτες. Η Κυβέρνηση έχει δείξει, παρά το γεγονός ότι είναι πολιτικά κυρίαρχη και ιδεολογικά, ότι αντιμετωπίζει τα ζητήματα με ενσυναίσθηση, σεβασμό.
Η επιλογή του κ. Τασούλα είναι απόλυτης συναίσθησης του ρόλου που πρέπει να παίζει ο ΠτΔ. Είναι μία επιλογή αυτοπεποίθηση που δείχνει ότι πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν συγκεντρώσει την αποδοχή ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων σε σημαντικούς ρόλους, όπως είναι ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων, του Προέδρου της Βουλής, μπορούν να εγγυηθούν με την εμπειρία τους, το συμβολισμό που ο θεσμός του ΠτΔ επιβάλλει και στα όρια του Συντάγματος και στο διεθνές περιβάλλον.