Γιάννης Οικονόμου για Σαμαρά: «Υπάρχουν όρια για όλους - Δυσάρεστη αλλά και αναπότρεπτη εξέλιξη»
Άλλο πράγμα η διαγραφή Σαμαρά, άλλο η ανάγκη επαναπροσέγγισης με ανθρώπους της συντηρητικής μας βάσης που έχουν απομακρυνθεί, επισημαίνει ο «γαλάζιος» βουλευτής.
Ο βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας και πρώην υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι η εξέλιξη με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν αναπότρεπτη, καθώς υπάρχουν όρια για όλους και επισήμανε ότι είναι άλλο πράγμα η διαγραφή Σαμαρά και άλλο η ανάγκη επαναπροσέγγισης με ανθρώπους της συντηρητικής μας βάσης που έχουν απομακρυνθεί.
«Ήταν μία αναπότρεπτη εξέλιξη, έτσι όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα. Δυσάρεστη μεν, αναπότρεπτη δε. Δεν νομίζω ότι υπήρχαν περιθώρια για οτιδήποτε άλλο. Κανέναν δεν μπορεί να χαροποιεί η κατάσταση αυτή, όμως υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που πρέπει κανείς -κυρίως εκείνος που έχει την ευθύνη, τη λαϊκή νομιμοποίηση- να πάρει και δύσκολες αποφάσεις. Ήταν μία αναπότρεπτη εξέλιξη, ανέφερε ο Γ. Οικονόμου.
Όπως εξήγησε, «από την ώρα που διατυπώνονται απόψεις, οι οποίες σε μείζονα θέματα βασίζονται κυρίως σε υπόνοιες και υποψίες -και όχι σε τεκμήρια- δεν μπορούν να γίνονται επί μακρό χρονικό διάστημα ανεκτές». Και πρόσθεσε: «Στην κουλτούρα της ΝΔ υπάρχει η λογική ότι η πρώην πρωθυπουργοί έχουν μεγαλύτερη ελευθερία και προνόμια να εκφράζουν τις απόψεις τους. Όμως, το να είσαι πρώην πρωθυπουργός και ενεργός στην πολιτική ζωή δεν είναι μόνο θέμα προνομίου. Είναι θέμα και ευθύνης απέναντι στο κόμμα σου, στο λαό που σε ψήφισε, στην πατρίδα που υπηρέτησες».
Κατά τον πρώην υπουργό «υπάρχουν όρια για όλους, με διαφορετική περίμετρο, αλλά υπάρχουν για όλους». Συνεχίζοντας είπε: «Δεν είναι μόνο προνόμιο, αλλά και ευθύνη. Όταν τοποθετείσαι επί μακρόν -και μάλιστα δημοσίως- για μείζονα θέματα -όπως τα ελληνοτουρκικά, σημαίνει ότι οι απόψεις σου και οι ενστάσεις σου πρέπει να στηρίζονται σε γεγονότα, τεκμήρια. Όχι σε υποψίες και σε υπόνοιες. Στα ελληνοτουρκικά δεν υπάρχει κάποιο τεκμήριο, μέχρι σήμερα, για όλους όσοι ανησυχούν που να δικαιώνει τις ενστάσεις ή τις απόψεις που υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς. Αντίθετα, υπάρχουν τεκμήρια πολιτικής και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της ΝΔ διαχρονικά επί των Κυβερνήσεων -επικεφαλής της οποίας υπήρξε και ο κ. Σαμαράς μια κρίσιμη περίοδο- που είναι στην τελείως διαφορετική κατεύθυνση, που δεν αφήνουν περιθώρια για ενδοτισμούς ή μειοδοτικές προσεγγίσεις»
«Ζητούμενο η αποκατάσταση επικοινωνίας της ΝΔ με ένα κομμάτι από τον κορμό της»
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Η αποκατάσταση επικοινωνίας της ΝΔ με ένα κομμάτι από τον κορμό της που αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σκεπτικισμό έως και απομάκρυνση τη ΝΔ, είναι ένα ζητούμενο που πρέπει να μας απασχολεί όλους. Δεν το συνδέω, ούτε το εξαρτώ από τις εξελίξεις. Είναι κάτι που το υποστηρίζω στο δημόσιο λόγο μου. Άλλο πράγμα ότι ήταν μία αναπότρεπτη εξέλιξη η διαγραφή, απομάκρυνση του κ. Σαμαρά, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, άλλο πράγμα ότι στη ΝΔ πρέπει να ξαναδούμε λίγο την ισορροπία μεταξύ φιλελεύθερων αρχών και συντηρητικών αξιών και να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία με ένα κοινό που έχει πάει σε υπερδεξιά κόμματα ή κρατά μια στάση αναμονής. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα που δεν πρέπει να τα συγχέουμε και να ξεκαθαρίσουμε στους ανθρώπους αυτούς που μας αντιμετωπίζουν με ένα σκεπτικισμό ότι η μήτρα των βασικών αξιακών ζητημάτων που τους απασχολούν και ιεραρχούν ως ουσιώδη είναι η ΝΔ. Αυτή είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη του τόπου και τιμά τις επιλογές αυτές με πολιτικές».
Ο πρώην υπουργός σημείωσε πως αν κάποια στιγμή, υπήρχαν αποφάσεις ή επιλογές που τραυμάτισαν αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης ή την πλήγωσαν, «είμαστε εδώ να την αποκαταστήσουμε με ειλικρίνεια, αλήθεια, σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των πρωτοβουλιών και πάντα μιλώντας πολιτικά».
Όπως είπε συμβαίνουν αυτά στα μεγάλα πολυσυλλεκτικά κόμματα, δεν είναι πάντα εύκολο να κρατάς τη σωστή ισορροπία. «Σε κεντρικά θέματα που αφορούν τον κόσμο, που έχουν να κάνουν με τη θέση της πατρίδας στον κόσμο, τη θωράκιση της εθνικής μας άμυνας, τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, το σεβασμό ταυτοτικών ζητημάτων, η παράταξη αυτή έχει διαχρονικά δείξει τον προσανατολισμό της και ότι ο σεβασμός είναι κεντρική γραμμή και διέπει την πολιτική της σε όλα τα επίπεδα», συμπλήρωσε.
«Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στην ΚΟ της ΝΔ»
Συνεχίζοντας ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικότερο να προχωρήσουμε γρήγορα μπροστά, χωρίς να βαθύνει το ρήγμα και χωρίς τροφοδοτείται με μια συνέχεια περαιτέρω απαξίωσης ή "ποδοσφαιροποίησης" όσων είναι υπέρ ή κατά, στα social media και να κοιτάξουμε ως παράταξη, με την αδιαμφισβήτητη συνοχή που έχουμε σε επίπεδο ΚΟ, κοινωνικής βάσης, να διευρύνουμε αυτήν μας την επιρροή για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα, αλλά και την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η χώρα.
»Όταν στοχεύεις στο να έχεις μεγάλη επιρροή στην κοινωνία, για να έχεις και το ποσοστό της αυτοδυναμίας, οφείλεις να ενσωματώνεις και να εκφράζεις ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία δεν συμφωνούν κατ' ανάγκη σε όλα. Αυτό πάντα το έκανε η ΝΔ και πάντα έτσι κυβερνούσε. Είναι, όμως, ένα ζήτημα στον βασικό σου κορμό -γιατί μόνο πάνω σε αυτόν μπορείς να χτίσεις- οτιδήποτε έρχεται να προστεθεί για να σου δώσει αυτό το χαρακτηριστικό, πρέπει να έρθει να προστεθεί σε μία συμπαγή βάση, σταθερό κορμό. Αυτή η ισορροπία δεν είναι πάντα εύκολη. Η αλήθεια είναι ότι έχει διαταραχθεί κάπως το τελευταίο διάστημα. Είμαστε εδώ, όμως, με τις πολιτικές και τις επιλογές μας να πείσουμε τον κόσμο ότι εδώ, η ΝΔ, είναι η Παράταξη που μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο και για τις μεγάλες επιλογές και για την καλύτερη διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων σε ένα περιβάλλον αστάθειας και προκλήσεων.
»Εκτιμώ ότι στην ΚΟ της ΝΔ δεν θα έχουμε προβλήματα. Με ευθύνη θα διαχειριστούν οι Βουλευτές της ΝΔ την εντολή στήριξης της Κυβέρνησης και υλοποίησης του προγράμματος που έχουμε και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και το προηγούμενο διάστημα, έτσι και από εδώ και πέρα, μπορούν προωθητικά και υποβοηθητικά προς την Κυβέρνηση να θέτουν θέματα και να γίνονται και οι ίδιοι καταλύτες για την καλύτερη υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής ή την διόρθωση τυχόν. Αυτά δεν συνιστούν «αντάρτικο», αλλά κινήσεις στήριξης και επιτάχυνσης και καλύτερης ενσωμάτωσης του κυβερνητικού έργου στις αγωνίες της κοινωνίας και τις ανάγκες των πολιτών».