Γιάννης Οικονόμου: Αποδοκιμασία στη Βόζεμπεργκ - «Στα Τέμπη δεν χωρούν προσωπικές αντιπαραθέσεις»
Σαφείς αποστάσεις από την Ελίζα Βόζεμπεργκ και την απόφασή της να ανοίξει αντιπαράθεση με την Μαρία Καρυστιανού πήρε ο βουλευτής της ΝΔ.
Αποστάσεις από την κ. Βόζεμπεργκ που επέλεξε να ανοίξει μία προσωπική αντιπαράθεση με τη Μαρία Καρυστιανού πήρε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στα Παραπολιτικά.
«Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας των Τεμπών, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου, είχα αφήσει εντελώς απέξω τους συγγενείς των θυμάτων. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία, έχασαν τα παιδιά τους, ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Έτσι και αλλιώς δεν θα έπρεπε να υπάρχει αντιπαράθεση για το θέμα των Τεμπών, πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους αυτούς. Εγώ προσωπικά κρατούσα πάντα αυτή τη στάση. Αυτό κάνω και τώρα. Δεν πρόκειται να σχολιάσω οτιδήποτε αφορά στις αντιδράσεις ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους», είπε ο κ. Οικονόμου.
«Η ΝΔ είναι πολιτικά κυρίαρχη»
Δεν πρέπει να θεωρούμε κανέναν ψηφοφόρο δεδομένο, ότι επειδή κάποιος μας επέλεξε είναι δεδομένος χωρίς να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες που είχε από εμάς ή στις δεσμεύσεις που είχαμε απέναντί του. Η ΝΔ κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο όνομα συγκεκριμένων δεσμεύσεων και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών σε καθημερινό επίπεδο, αλλά και κυρίως με την κατεύθυνση για την προοπτική που πρέπει να έχει η χώρα το 2027 και πώς η ζωή των ανθρώπων με συγκεκριμένα βήματα, μέσα από ένα συγκροτημένο Πρόγραμμα με ολιστική προσέγγιση, θα γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερη. Αυτό είναι για το οποίο κρίνονται οι κυβερνήσεις. Και από τη διαχείριση της καθημερινότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθέναν, αλλά και την κεντρική πολιτική κατεύθυνση. Αυτό που είναι μείζον στην πολιτική: πού θέλουμε να βρίσκεται η χώρα τα επόμενα χρόνια. Από αυτά θα κριθούμε και νομίζω θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη. Η ΝΔ ανεξαρτήτως των αναταράξεων, των αλλαγών στα υπόλοιπα κόμματα, είναι πολιτικά κυρίαρχη.
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα πολύ σημαντικό κλίμα της στιγμής. Πρέπει να το αξιολογούμε και να το καταγράφουμε. Ούτε να ομφαλοσκοπούμε, ούτε να το εξιδανικεύουμε, ούτε να το δαιμονοποιούμε. Είναι η πάγια πεποίθησή μου. Αν θέλει κάποιος να σταθεί σε πολιτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, έχουμε την κατάρρευση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ γεννούν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να ανατάξει από όλη αυτή την περιδίνηση για μια σειρά από λόγους. Είναι απολύτως φυσιολογικό η φθορά να εισπράττεται από έναν άλλον πόλο της Αντιπολίτευσης, ο οποίος εξήλθε των εσωτερικών του διαδικασιών και προσπαθεί να βρει το βηματισμό του.
Για τον εκλογικό νόμο
H θεσμική σοβαρότητα απαιτεί οιεσδήποτε συζητήσεις αλλαγής του εκλογικού νόμου να μην γίνονται εν μέσω μιας κυβερνητικής θητείας, με τρόπο που να μην επηρεάζονται οι πολιτικές ισορροπίες το επόμενο διάστημα. Αυτό ήταν μία πάγια θέση της Κυβέρνησής μας και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Θυμάστε ότι το προηγούμενο διάστημα είχε ασκηθεί «πίεση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, φαινόταν τότε το 41% πολύ μακρινό όνειρο, ότι δεν θα είχαμε αυτοδυναμία και θα έμπαινε η χώρα σε περιπέτειες. Απέδειξε ο Πρωθυπουργός τη θεσμική του προσήλωση και αυτό, ανάμεσα στα υπόλοιπα, εκτιμήθηκε και από την ελληνική κοινωνία και έλαβε της εμπιστοσύνης από τους Έλληνες πολίτες στις προηγούμενες εκλογές. Υπάρχουν άλλα ζητήματα που πρέπει να δούμε, πριν φθάσουμε στον εκλογικό νόμο, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία μέσα από αυτό το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό. Στη λειτουργία σε επίπεδο Κοινοβουλίου, όπου η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει δυσκολέψει πολύ, εξαιτίας της παρουσίας πολλών κομμάτων, τη μη τήρησης του κανονισμού σε πολλά ζητήματα. Περισσότερα αυτά θα πρέπει να μας απασχολούν για να κάνουμε πιο λειτουργικό το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα και την κοινοβουλευτική μας διαδικασία. Όταν βρίσκεσαι στο 2024 και οι επόμενες εκλογές είναι το 2027, το δίλημμα ποιος θες να σε κυβερνήσει θα τεθεί τότε, όχι τώρα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα συνοχής της Κυβέρνησης, της Παράταξης, κυρίως από ανθρώπους που την υπηρέτησαν ως αρχηγοί και Πρωθυπουργοί. Η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα έχει σταθερές κόκκινες γραμμές που αφορούν κυριαρχικά μας δικαιώματα, έτσι όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν διανοούμαι ότι θα υπάρξει Κυβέρνηση -και πόσο μάλλον η δική μας Κυβέρνηση- που θα κάνει βήμα πίσω. Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα, όπως και η Κυβέρνηση έχει πει, δεν σχολιάζουμε. Μένουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις και σε μια πολιτική παράδοση που έχει δημιουργήσει και αυτή η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών διαφορών.