Τέμπη: Μάχη χαρακωμάτων στη Βουλή - Σκληρή γραμμή Μητσοτάκη για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Μία τριήμερη σκληρή μάχη χαρακωμάτων και εντυπώσεων ξεκινάει από αύριο (26/3) στη Βουλή, αμέσως μόλις το ΠΑΣΟΚ καταθέσει στην Ολομέλεια την πρόταση δυσπιστίας που ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Μία πρόταση που συγκεντρώνει τις ψήφους σύσσωμης της αντιπολίτευσης με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος» για αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων από το βράδυ της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη.
Σκληρή γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου
Η κυβέρνηση που χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας - με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στον Καναδά - από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι αλλάζει τόνους στη ρητορική της για το θέμα των Τεμπών απέναντι στην αντιπολίτευση και κυρίως απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος πρώτος, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, έσπευσε να υιοθετήσει το δημοσίευμα της εφημερίδας σε μία προσπάθεια να κάνει μία κίνηση εντυπωσιασμού, με το βλέμμα στις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του κόμματος του.
Τα μηνύματα άλλωστε από τις δημοσκοπήσεις για το θέμα των Τεμπών είναι σαφή: Το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν έχει πείσει για τις προθέσεις του για απόλυτη διαλεύκανση της τραγωδίας αλλά εμφανίζεται στα μάτια της πλειονότητας των ερωτηθέντων, να θέλει τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Και όπως έλεγε έμπειρος βουλευτής της ΝΔ στο Flash.gr: «κανείς δεν μας ακούει, κανείς δεν μας πιστεύει όταν μιλάμε για τα Τέμπη...».
Στα κυβερνητικά επιχειρήματα για πρώτη φορά προστέθηκε η αναφορά σε «οικονομικά συμφέροντα» που θέλουν να πλήξουν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια τη χώρα - για «αποσταθεροποίηση» μίλησε ο Παύλος Μαρινάκης - ενώ ακόμα και σήμερα ανήμερα της Εθνικής εορτής, ο Άδωνις Γεωργιάδης με ένα μακροσκελέστατο κείμενό του στο Facebook, επανήλθε στην ίδια σκληρή ρητορική, δίνοντας έτσι ένα σαφές δείγμα για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Βουλή. Γράφει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας:
«Σήμερα πλέον είναι προφανές ότι ισχυρά Οικονομικά Συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την Πολιτική ισχύ που του έδωσε ο Λαός στις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές. Γύρω από αυτά τα Συμφέροντα συνασπίστηκε η Αντιπολίτευση και όλοι μαζί αντί για πολιτικά επιχειρήματα προβάλουν τους συγγενείς τον νεκρών, ενώπιον των οποίων όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε.
Ως αποτέλεσμα αυτού ο Ελληνικός Λαός έχει πιστέψει στην συντριπτική του Πλειοψηφία στο «Έγκλημα των Τεμπών» και στην «συγκάλυψη του εγκλήματος»….Ούτε Έγκλημα υπάρχει στα Τέμπη ούτε Συγκάλυψη. Ένα τραγικό δυστύχημα ήταν οφειλόμενο σε διαδοχικά ανθρώπινα λάθη».
Η ρητορική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο πως οδηγεί σε μία σκληρή σύγκρουση στη Βουλή - με τη μάχη των πολιτικών αρχηγών - εάν τηρηθούν οι προσδοκόμενοι χρόνοι να διεξάγεται την Πέμπτη το βράδυ. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τον Καναδά αύριο Τρίτη, την Τετάρτη συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό ενώ θα γίνουν και οι πρώτες συζητήσεις για τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής μάχης.
Ανοιχτό παραμένει το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του - θέμα εντυπώσεων και όχι ουσίας - κίνηση ωστόσο με την οποία παγίως διαφωνούν έγκριτοι συνταγματολόγοι με το επιχείρημα ότι αδρανοποιείται μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.
Χάθηκε στην αντιπολιτευτική... δοσολογία ο Στέφανος Κασσελάκης
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησε αντιπολιτευτικό χώρο με τον Στέφανο Κασσελάκη ωστόσο να χάνεται στην αντιπολιτευτική... δοσολογία. Το άρον άρον αίτημά του για πρόωρες εκλογές συνοδεύτηκε από την πρόταση για τους διεθνείς παρατηρητές, θέση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις αλλά και σκωπτικά σχόλια από αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές.
Η θέση του κ. Κασσελάκη προκάλεσε ωστόσο αμηχανία και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικές οι... περίπου εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του κόμματος Παυσανίας Παπαγεωργίου, για το τι εννοούσε τελικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το αίτημά του. Ο κ. Παπαγεωργίου πάντως κάλεσε τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο να κατονομάσει τα «οικονομικά συμφέροντα» που, όπως λέει η κυβέρνηση, συνασπίστηκαν με την αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης.
Λίγη ώρα αργότερα από την ίδια συχνότητα, ο πρώην Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης πήρε σαφείς αποστάσεις από τα περί διεθνών παρατηρητών κάνοντας λόγο για μία «βαριά υπερβολή του κ. Κασσελάκη...». Για την κυβέρνηση πάντως ο κ. Κασσελάκης αποτελεί πλέον έναν «συνειδητό υπονομευτή του Πολιτεύματος» που δεν διστάζει όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου να θυσιάσει την εικόνα της χώρας στο βωμό των αντιπολιτευτικών του σκοπιμοτήτων.
ΠΑΣΟΚ: Πρόταση δυσπιστίας και στο βάθος... Κασσελάκης
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώτος που αντέδρασε επί του επίμαχου δημοσιεύματος - και εκείνος που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Δημήτρης Μάντζος (OPEN), σημειώνουν πως η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τις επίμαχες συνομιλίες που όπως είπε μάλιστα «διέρρευσαν σε φίλια προς την κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης...».
Από το μυαλό ωστόσο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να φεύγει η μεγάλη εικόνα: Το κόμμα είναι τρίτο πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος που τον έριξε από στην τρίτη θέση, εν μέσω της θύελλας στο Συνέδριο του.
«Έκανε ένα νέο σόου ο κ. Κασσελάκης για να υπερακοντίσει ένα θεσμικό μέσο που είναι η πρόταση δυσπιστίας την οποία το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζει και δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις ακατάληπτες και εξωθεσμικές του προτάσεις. Δεν είναι όλα life style», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.