Φοροδιαφυγή: «Καταιγίδα» καταγγελιών - Τι θα γίνει με το μπόνους έως 3.000 ευρώ
Πάνω από 74.000 «καρφώματα» στη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και στην «appodixi» για φορολογικές παραβάσεις, υποθέσεις διαφθοράς και εικονικές αποδείξεις.
«Σπάνε τα κοντέρ» οι καταγγελίες πολιτών για κρούσματα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων και πωλήσεις προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με «αθέατες» στην εφορία αποδείξεις καθώς με βάση στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2024 ανήλθαν συνολικά σε 74.944 και σε καθημερινή βάση ξεπέρασαν τις 200.
Στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν 31.309 καταγγελίες για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και υποθέσεις διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση ενώ μέσω της εφαρμογής appodixi στο κινητό τηλέφωνο 43.635 πολίτες απέστειλαν στην ΑΑΔΕ για έλεγχο στοιχεία για «ύποπτες» αποδείξεις.
Ειδικότερα στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν πέρυσι:
- 27.514 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις
- 345 καταγγελίες για τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπόριο
- 3.450 για διαφθορά υπαλλήλων.
Μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν ή να παρέχουν πληροφορίες είτε επώνυμα είτε ανώνυμα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου φορολογικές και παραβάσεις ακεραιότητας από υπαλλήλους στο δημόσιο. Οι υποβληθείσες μέσω της εφαρμογής καταγγελίες και πληροφορίες διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενό και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες προχωρούν σε εξπρές βαθμολόγηση των επώνυμων η ανώνυμων καταγγελιών με την εφαρμογή αυτόματου συστήματος κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ανάλογα με τα αποτελέσματα επιλέγουν τις υποθέσεις που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
Πότε διαγράφεται οριστικά η καταγγελία
Οι καταγγελίες φορολογικού περιεχομένου για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός έξι ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες ή πληροφορίες. Εφόσον, εντός δέκα ετών από την υποβολή της καταγγελίας ή της πληροφορίας δεν έχει αξιοποιηθεί καθ' οποιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το Ο.Π.Σ. Διαχείρισης.
Την ίδια ώρα μέσω της εφαρμογής «appodixi» που έχουν κατεβάσει στο κινητό τους τηλέφωνο περισσότεροι από 300.000 πολίτες σκαναρίστηκαν και απεστάλησαν στην ΑΑΔΕ 43.635 αποδείξεις με ενδείξεις για πειραγμένα στοιχεία η μη διαβίβαση τους στο φορολογικό μηχανισμό. Επισημαίνεται ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η εφαρμογή Appodixi έχει οδηγήσει ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό δεκάδων περιπτώσεων φοροδιαφυγής με έκδοση εικονικών αποδείξεων η μη έκδοση αποδείξεων.
Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην «ενεργοποίηση» του μπόνους
Στο μεταξύ εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης για την ενεργοποίηση της ρύθμισης που προβλέπει τη χορήγηση χρηματικού μπόνους έως 3.000 ευρώ σε όσους οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή έφεραν απτά αποτελέσματα. Σύμφωνα με αρμόδιους η καθυστέρηση οφείλεται στη νομοθετική αντιμετώπιση των επώνυμων καταγγελιών ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους καταγγέλλοντες για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διαρροής της ταυτότητας τους.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ, αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.