«Forma Urbis»: Η Ρώμη σε μαρμάρινο χάρτη 1.800 ετών κοντά στο Κολοσσαίο
Ένας μαρμάρινος χάρτης της αρχαίας Ρώμης, ένα επικό μαρμάρινο αριστούργημα που φέρει το όνομα Forma Urbis, που δεν έχει τεθεί σε κοινή θέα για σχεδόν 100 χρόνια, αποκτά το δικό του μουσείο με θέα το Κολοσσαίο.
Πρόκειται για έναν χάρτη 1.800 ετών, από την εποχή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σευήρου που οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να προχωρήσουν σε ανακατασκευή με σύγχρονα μέσα.
Εκτέθηκε σε τοίχο της αρχαίας πόλης, αλλά με τους αιώνες σταδιακά διαλύθηκε, με τους ντόπιους να χρησιμοποιούν μερικές πλάκες για νέα κτίρια.
Κατά τις ανασκαφές το 1562, ανακτήθηκαν θραύσματα και οι μελετητές εκτιμούν ότι περίπου το 10% του συνόλου έχει διασωθεί, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που δείχνουν το Κολοσσαίο και το Circus Maximus, καθώς και κατόψεις λουτρών, ναών και ιδιωτικών κατοικιών.
Το τεράστιο σκάλισμα έχει αποδειχθεί πολύτιμη πηγή για την κατανόηση της διάταξης της αρχαίας Ρώμης, αλλά όλα τα υπόλοιπα κομμάτια δεν έχουν παρουσιαστεί μαζί από το 1924.
Στο νέο, καινοτόμο σκηνικό του, τα θραύσματα έχουν τοποθετηθεί σε μια αναπαραγωγή ενός διάσημου χάρτη της Ρώμης που δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα από τον τοπογράφο Giovanni Battista Nolli, στον οποίο πιστώνεται η κατασκευή του πρώτου ακριβούς ρυμοτομικού σχεδίου της Ρώμης.
Το έργο των 5 εκατομμυρίων ευρώ (5,5 εκατομμύρια δολάρια) αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανακαίνισης της Ρώμης, η οποία γνώρισε άνθηση του τουρισμού από το τέλος της πανδημίας COVID-19 και αναμένεται να βυθιστεί από τους επισκέπτες το Ρωμαιοκαθολικό Ιερό Έτος 2025 .