Φλωρίδης: Τι είπε στους δικαστικούς για μισθούς, συντάξεις και το ΑΙ στα δικαστήρια
Στα τέλη του 2025 τοποθέτησε την έναρξη για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι αιχμές του προέδρου του ΣτΕ και του προέδρου του ΔΣΑ.
Την εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης στα τέλη του 2025 τοποθέτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στο χαιρετισμό του στην γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε μια τοποθέτηση που έβγαλε... ειδήσεις.
Αναφορικά με τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών, το οποίο αποτελεί ζήτημα που συζητείται ενόψει της αναθεώρησης, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι «δεν έχει τεθεί αύξηση ορίου ηλικίας παραμονής στο σώμα. Αλλά και αν τεθεί αυτό δεν συνδέεται με τα όρια συνταξιοδότησης τα σημερινά. Αν αυξηθεί το όριο παραμονής στο σώμα, αυτό θα γίνει σε εθελοντική βάση».
Για την τεχνητή νοημοσύνη, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει θέμα υποκατάστασης του δικαστή από την τεχνητή νοημοσύνη» σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή της σε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων στα δικαστήρια, όπως στη μετάφραση και διερμηνεία κειμένων.
Όσον αφορά το δικαστικό χάρτη, χαρακτήρισε σωστό τον προβληματισμό για την υποχρεωτική παρουσία δικαστικών λειτουργών στις περιφερειακές έδρες. «Σε λίγες μέρες θα ορίσουμε να είναι στο κεντρικό πρωτοδικείο και να επιλύονται ηλεκτρονικά τα θέματα, ειδικά στα νησιά. Είναι σωστό επίσης να δούμε τα οικονομικά των δικαστών που μετακινούνται. Θα πάμε σε προκαταβολή χρηματική σε τέτοιες περιπτώσεις».
Σημείωσε ότι «θα ακολουθήσει την άνοιξη πλήρες νομοθέτημα για εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών ώστε μια σειρά υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν έξω από τα δικαστήρια, στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδίου που οδηγεί στο να ελαφρύνεται ο φόρτος της δικαιοσύνης».
Οι προβληματισμοί των δικαστών
Τους προβληματισμούς του δικαστικού σώματος μετέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβασίδης. «Φτάνουν στα αυτιά μας όλο και συχνότερα μηνύματα πως τα όρια συνταξιοδότησης θα τεθούν σε νέα βάση σε σχέση με τα 67 έτη που ορίζει σήμερα το Σύνταγμα. Με επιχειρήματα υπέρ της ενεργούς γήρανσης του πληθυσμού, της αδυναμίας των ασφαλιστικών συστημάτων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, καλλιεργείται εδώ και καιρό στην Ευρώπη ο σχεδιασμός για παράταση του εργάσιμου βίου.
Παρουσιάζεται μάλιστα ως οικειοθελής επιλογή των εργαζομένων η δουλειά μέχρι τα 70 ή και 72 έτη, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό πως οι συντάξεις δεν επαρκούν πλέον να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες» και προσέθεσε: «Γνωρίζουμε καλά και κατανοούμε πως η αύξηση του ηλικιακού ορίου αποχώρησης από την υπηρεσία για τους δικαστικούς λειτουργούς δεν είναι ο αυτοσκοπός αλλά το όχημα για να οδηγηθεί ολόκληρος ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σε μια ανάλογη αύξηση.
Τα ηλικιακά όρια αποχώρησης των δικαστών από την υπηρεσία τους δεν είναι ζήτημα στενά συντεχνιακό αλλά βαθύτερα κοινωνικό και απαιτεί σύμπλευση και ενιαία στάση όλων των εργαζομένων».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης, συνέδεσε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με την ανάληψη νέων καθηκόντων των δικαστικών στις Αρχές κ.λπ., μόλις συνταξιοδοτηθούν, υπογραμμίζοντας: «Άμεσα συνδέεται και το αίτημα για συνταγματική απαγόρευση ανάληψης δημόσιας θέσης από αφυπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς τουλάχιστον για διάστημα δύο ή τριών ετών μετά την αφυπηρέτηση. Ένα αίτημα του Δικαστικού Σώματος αρκετά προωθημένο και πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία, που ζητάει αυτοπεριορισμό για χάρη της ορθής λειτουργίας του πολιτεύματος» και επισήμανε: «Εφόσον η Κυβέρνηση αναγνωρίζει έμμεσα πως ο διορισμός δικαστικών λειτουργών σε θέσεις διοικητικές αμέσως μετά την συνταξιοδότησή τους θέτει σε αμφισβήτηση μία δικαστική σταδιοδρομία δεκαετιών και δημιουργεί υποψίες στην κοινωνία για το κατά πόσο η θεωρία των περιστρεφόμενων θυρών αγγίζει και τον τρίτο πυλώνα εξουσίας, είναι χρέος της Πολιτείας να προστατέψει τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο θεσμικής κατοχύρωσης».
Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣτΕ που προκάλεσε αίσθηση
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλη Πικραμμένου, ο οποίος κάλεσε τους δικαστές να ανταποκριθούν για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
«Οι δικαστές έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Στο ότι δεν ανταποκρίνονται σε εύλογο χρόνο στη διεκπεραίωση υποθέσεων, στην αντιμετώπιση των διαδίκων στο ακροατήριο, στην αλόγιστη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στις συνεχείς μισθολογικές διεκδικήσεις. Δεν μπορεί ο διπλανός μας να παίρνει 700 ευρώ και εμείς να ζητάμε πάντα παραπάνω . Ο ρόλος των ενώσεων δεν πρέπει να είναι διεκδικητικος μόνο αλλά και στοχαστικός" ανέφερε, ενώ τάχθηκε υπέρ του νέου δικαστικού χαρτη. "Δεν γίνεται να έχουμε αργομισθους δικαστές σε μακρινές περιοχές, για να χαίρεται η τοπική κοινωνία ότι έχει δικαστήριο που δεν χρησιμοποιείται ποτέ. Δεν υπάρχει καιρός για σπατάλες».
«Δεν μας περιποιεί καμία ευχαρίστηση να ασχολούμαστε τέτοια θέματα. Αλλά πείτε μου τι πρέπει να κάνουμε» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς, εκπροσωπώντας τις δικαστικές ενώσεις.
«Βρέθηκε ποτέ κάποια κυβέρνηση να πει κάτι για μας; Να μας δώσει τα εφόδια και τα υλικά και τα κτίρια και τους υπαλλήλους για ορθή απονομή του δικαίου; Ξέρετε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκρινόμαστε μόνοι μας; Να αγοράζουμε πανάκριβα βιβλία για την κατάρτιση μας; Πώς λένε να μην ασχολούμαστε με τις μισθολογικές διεκδικήσεις;»
«Παγκοσμίως γίνεται δεκτό ότι η σύνταξη πρέπει να είναι τέτοιου ύψους για να προστατεύεται η δικαστική ανεξαρτησία. Μπορεί να γίνει αυτό στην Ελλάδα; Μπορεί να πει ο δικαστής ότι παραιτείται γιατί δέχεται πιέσεις; Όχι βέβαια. Εκτός αν έχει λεφτά από την οικογένεια του. Ειδάλλως χρειάζεται τη σύνταξη».
Οι αιχμές Βερβεσού για την ταχύτητα
Από πλευράς των δικηγόρων, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Είναι απάντηση στην αντιδικηγορική ρητορική ότι τάχα για όλα φταίνε οι δικηγόροι. Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ δείχνουν την προβληματική στάση του ΣτΕ, με την κυβέρνηση να αγνοεί παντελώς το δικηγορικό σώμα στην οικεία επιτροπή. Η απόφαση Τσιώλη καταδικάζει το νομικό φορμαλισμό και την ακραία τυπολατρία. Το ΣτΕ παραμένει το πιο αργό δικαστήριο της Ευρώπης στην έκδοση αποφάσεων» ανέφερε.