Πρόεδρος ΣτΕ: Η κοινωνία βράζει, η Δικαιοσύνη αργεί - Δεν δικαιούμαστε μισθολογικές αξιώσεις
Αυτοκριτική του προέδρου του ΣτΕ για την καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης.
![Φωτ.: Unsplash Φωτ.: Unsplash](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/45/dikaiosyni.jpg?crop=2048,1267,0,49)
«Δεν μπορεί η κοινωνία να βράζει λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση των αποφάσεων και εμείς οι δικαστές να είμαστε αδιάφοροι» τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλης Πικραμένος κατά το χαιρετισμό του στις εργασίες της γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.
«Οι δικαστές πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητές τους προκειμένου να σταματήσει η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, καθώς η κοινωνία μας βλέπει ως πολιτειακά όργανα».
Έτσι, εάν δεν βελτιωθεί ο χρόνος έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, δεν δικαιούνται οι δικαστές να έχουν μισθολογικές αξιώσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣτΕ και επανέλαβε ότι στην επίλυση των μισθολογικών ζητημάτων πρέπει να προηγηθούν οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας συμφώνησε ότι «η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, που φτάνουν στο σημείο της αρνησιδικίας, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Ο εκσυγχρονισμός των κανόνων του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου είναι, λοιπόν, το θεσμικό εργαλείο για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη. Ο ρυθμός και η ποιότητα του δικαιοδοτικού έργου είναι αναγκαίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτόν τον κοινό σκοπό, νομίζω, έχουμε θέσει τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και κάθε δικαστής ατομικά».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς αναφέρθηκε στις μισθολογικές διεκδικήσεις των δικαστών, παροτρύνοντας την κυβέρνηση «να σταματήσει να επηρεάζεται από τις φωνές του λαϊκισμού και να υιοθετήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, που προϋποθέτουν ουσιαστικό διάλογο με τις δικαστικές Ενώσεις για το ζήτημα αυτό που τίθεται επί τάπητος κάθε φορά.
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωσή μας με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ζητά την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού σε όλο το Δημόσιο τομέα, καθώς και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την ανεργία που θυμίζουμε πως επιβλήθηκε με ανεργία στο 25% και συνεχίζεται να εισπράττεται και σήμερα που ανεργία έχει μειωθεί στο 10%.
Δεν μπορεί το κράτος μας να ζητά την αλληλεγγύη των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων στους χαλεπούς καιρούς και όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα να μην μειώνει τα αντίστοιχα βάρη και να σφυρίζει αδιάφορα, περιμένοντας δήθεν την έκδοση δικαστικών αποφάσεων για να πράξει τα δέοντα».