Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης
Την αποτίμηση της συνάντησης με το Γιώργο Γεραπετρίτη έκανε ο Χακαν Φιντάν με ανάρτηση του στο X.
Τη συνέχιση του διαλόγου πάρα τις διακριτές διαφορές τους συμφώνησαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στην Αθήνα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του από την Ελλάδα έκανε μέσω της πλατφόρμας X την αποτίμηση της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του.
Ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μόνιμου θετικού κλίματος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκίας, τονίζοντας ότι στόχος είναι το Αιγαίο να μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην διαφορετική προσέγγιση των δύο χωρών όσον αφορά το Αιγαίο κάνοντας λόγο για αλληλένδετα ζητήματα, αλλά και στο Κυπριακό.
Πραγματοποιήσαμε επίσης διαβουλεύσεις με αμοιβαία εμπιστοσύνη για ορισμένα θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών μας.
Στόχος μας να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης, συμφωνούμε να κάνουμε μόνιμο το θετικό κλίμα μεταξύ των χωρών μας.
Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όλα τα προβλήματα που έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν ένταση. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το θέμα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τον αμοιβαίο σεβασμό και τις αρχές καλής γειτονίας. Το γεγονός ότι έχουμε αμοιβαία βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι από μόνο του πολύτιμο επίτευγμα.
Δίνουμε μεγάλη σημασία στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών της μειονότητας και των συμπατριωτών μας που ζουν στην Ελλάδα και στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με αυτή την κατανόηση, βρεθήκαμε μαζί με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης.
Μεταφέραμε στους συνομιλητές μας τις απόψεις μας για την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα δεδομένα στο Νησί".
Θετική αποτίμηση από τουρκικό τύπο
Την ίδια ώρα θετικά αποτιμά και ο τουρκικός τύπος τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών έχοντας ως σημείο αναφοράς τη συνέχιση του διαλόγου και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.
Ενδεικτικά τα τουρκικά μέσα αναφέρουν:
Milliyet: Ζεστή συνάντηση - Ας αδράξουμε την ευκαιρία
Yeni Safak: Το θετικό κλίμα πρέπει να είναι μόνιμο
Hurriyet: Ιστορική ευκαιρία για δύο γείτονες