Πυρά Άγκυρας κατά Ε.Ε: Χαρακτηρίζει «άκυρους» τους χάρτες της για Αιγαίο και Μεσόγειο
Ανεβάζει τόνους η Τουρκία, στον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα και της συνάντησης με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με έκθεση με χάρτες που εκπόνησε η ευρωπαϊκή επιτροπή των θαλάσσιων περιοχών των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Στους χάρτες που υπάρχουν στον επίσημο ιστότοπο, η Τουρκία αποκλείεται εντελώς από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι χάρτες που χρησιμοποιούνται για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε αυτή τη μελέτη είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν έχουν καμία de facto ή νομική συνέπεια. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε το έργο να παραβιάσει τα δικαιώματα της χώρας μας.
Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει την αρμοδιότητα να εκφράσει γνώμη για διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ κυρίαρχων χωρών. Το γεγονός ότι η ΕΕ εμπλέκεται μέσω τέτοιων πρωτοβουλιών δυσχεραίνει τη λύση των προβλημάτων.
Δεν είναι δυνατή η αποδοχή μονομερών διατάξεων σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Τέτοιες προσπάθειες θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα διασυνδεδεμένα προβλήματα του Αιγαίου.
Πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, της φιλίας και της καλής γειτονίας».
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Στο Αιγαίο δεν έχουμε μόνο ένα πρόβλημα
Στην γραμμή των πολλών προβλημάτων στο Αιγαίο εμμένει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στο A haber, τόνισε ότι το πρόβλημα στο Αιγαίο δεν είναι μόνο η οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά και η στρατιωτικοποιήση των νησιών, τα χωρικά ύδατα αλλά και ο εναέριος χώρος.
«Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια και από εμάς και από την ελληνική πλευρά, για να εμποδίζουμε να αυξηθεί η ένταση. Και αυτό προσπαθούμε να τηρήσουμε. Όμως αυτό είναι ευαίσθητο ζήτημα. Διότι έχουμε τα προβλήματα στο Αιγαίο, διότι στο Αιγαίο δεν έχουμε μόνο ένα πρόβλημα, έχουμε πολλά προβλήματα αυτά πρέπει να τα συζητάμε.
Eίναι πρόβλημα η στρατιωτικοποίηση των νησιών, τα οποία πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, μέρη που δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς τους, ο εναέριος χώρος, η ΑΟΖ. Υπάρχουν πολλά θέματα. Αυτά τα θέματα, αφού κάνουμε τη σωστή περιγραφή, μπορούμε να προχωρήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο επίλυσης».
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε "Θέλουμε να το μετατρέψουμε σε ένα παράδεισο που να εξυπηρετεί την ευημερία, την ασφάλεια, την ειρήνη, την ευτυχία των δυο χωρών. Με πολιτικές και στρατιωτικές συμφωνίες που θα υπογράψουμε."