Γεραπετρίτης - Φιντάν: Βήμα σημειωτόν για τις θαλάσσιες ζώνες με το μυαλό στα εσωτερικά ακροατήρια
Ήρεμα νερά και στη διαχείριση της συζήτησης για τις θαλάσσιες ζώνες αναζητούν Αθήνα και Άγκυρα συνυπολογίζοντας σημαντικά τα εσωτερικά ακροατήρια στις δυο χώρες.
Βήμα σημειωτόν για τις θαλάσσιες ζώνες. Με την Αθήνα να προτάσσει ως πρωταρχικό ζητούμενο την κανονικότητα στις σχέσεις των δύο χωρών, τη διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και με την προσέγγιση σε όλα τα ζητήματα να γίνεται βήμα-βήμα, η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες άνοιξε με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να κάνουν λόγο για μια ειλικρινή και περιεκτική συζήτηση.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη αυτό που διαπιστώθηκε είναι μία διαφορετική θέση αφετηρίας, καθώς η απόσταση, στο εύρος που αντιλαμβάνονται την προκαταρκτική συζήτηση που έλαβε χώρα στην Αθήνα οι δύο πλευρές, χαρακτηρίζεται σημαντική.
Ο επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παρέπεμψε το ζήτημα στην επόμενη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν ώστε να εξεταστεί εκ νέου εάν υπάρχει σύγκλιση, έχοντας θέσει στον τούρκο ομόλογό τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα με την Άγκυρα (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ) ως βασική προϋπόθεση για την εκκίνηση ενός ουσιαστικού διαλόγου.
Από την πλευρά του ο Χακάν Φιντάν επαναδιατύπωσε τη λύση-πακέτο που προκρίνει η Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας την πάγια τουρκική θέση ότι η συζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επανέλαβε τα περί προσέγγισης «καζαν-καζάν», τονίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία υποστηρίζει την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κομβική η διαχείριση του εσωτερικού ακροατηρίου
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέλεξε μια γενική αναφορά για να περιγράψει τις θέσεις της Άγκυρας και όχι τη φρασεολογία που έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιήσει και προκάτοχοί του, θεωρείται ενδεικτικό της προσπάθειας και από την τουρκική πλευρά να μην δυναμιτιστεί το κλίμα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία απολύτως συνδιαχείριση, υπάρχουν οι αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και εκείνες που θα υπογραφούν, απαντά η Αθήνα.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών δεν λύνονται με έναν μαγικό τρόπο. Μάλιστα, κατά τις κοινές δηλώσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι μέσα στο 2024 υπήρξαν δύσκολες στιγμές, όμως, όπως ανέφερε, σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε άμεσος και ειλικρινής δίαυλος που απέτρεψε την κλιμάκωση.
Αθήνα και Άγκυρα πάντως στα βήματά τους για το «αγκάθι» των θαλασσίων ζωνών έδειξαν πως συνυπολογίζουν σημαντικά τα εσωτερικά τους ακροατήρια και το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούν να συζητήσουν και ίσως να λάβουν αποφάσεις.
Χαμηλοί τόνοι και ρεαλισμός από Μητσοτάκη
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν αναφέρθηκε από τη Βουδαπέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο ώστε η συζήτηση αποκλειστικά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας να διεξαχθεί σε βάθος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι έστω και αν οι δύο χώρες δεν μπορούν να βρουν ένα κοινό πλαίσιο στην κεντρική διαφορά, οφείλουν να διαφυλάξουν τα ήρεμα νερά, τονίζοντας ότι η κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι η χώρα μας προσέρχεται στον ελληνοτουρικό διάλογο από μία ισχυρή θέση. «Είμαστε μία χώρα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, με σταθερή και αναπτυσσόμενη οικονομία, με ένα πλαίσιο γεωπολιτικών συμμαχιών το οποίο αναγνωρίζει το δίκαιο των θέσεών μας, με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θωρακίζουν τις ελληνικές θέσεις», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.