Φάκελος Ερντογάν - Τραμπ: Ένας δρόμος στρωμένος με αγκάθια
Στρωμένος με αγκάθια είναι ο δρόμος ανάμεσα σε Τραμπ και Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος να ελπίζει σε μια νέα εποχή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την συντριπτική νίκη του επί της Κάμαλα Χάρις αποκαλώντας μάλιστα και φίλο του, ωστόσο στην Άγκυρα κρατούν μικρό καλάθι για το εάν η επιστροφή Τραμπ στο Λευκό Οίκο και το Οβάλ γραφείο θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά για αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Η Άγκυρα επέλεξε μια πολιτική σιγής και ουδετερότητας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να κρατήσει αποστάσεις και από τους δυο υποψηφίους προέδρους.
Μπορεί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ να υπήρχε πυκνή επικοινωνία μεταξύ των δυο ηγετών, ωστόσο στην παρούσα φάση τα δεδομένα είναι διαφορετικά με τον δρόμο ανάμεσα τους να είναι στρωμένος με αγκάθια.
1. Καταρχάς το μεσανατολικό ίσως αποτελέσει το πιο σοβαρό πεδίο αντιπαράθεσης που μπορεί να γκριζάρει τη σχέση Ερντογάν Τραμπ με το καλημέρα. Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίζει χωρίς αστερίσκους το Ισραήλ ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ταχθεί υπέρ της Χαμάς εξαπολύοντας καθημερινά σκληρές επιθέσεις εναντίον του Μπένιαμιν Νετανιάχου με τον οποίο ο νέος πλανητάρχης διατηρεί άριστες σχέσεις. Στην Άγκυρα υπάρχει προβληματισμός καθώς μπορεί ο Τραμπ να έχει δεσμευτεί ότι θα τελειώσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ανησυχούν όμως για τον τρόπο που θα γίνει αυτό αλλά και ποιο θα είναι το τίμημα για τους Παλαιστινίους.
2. Ένα άλλο δύσκολο πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστούν οι σχέσεις των δυο ηγετών θα είναι τα εξοπλιστικά. Η Τουρκία προμηθεύτηκε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S400 επί διακυβέρνησης Τραμπ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οικονομικές κυρώσεις εναντίον της και η απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα των F35.
Πλέον στην Τουρκία έχει ξεκινήσει η κουβέντα για το εάν οι συνθήκες ευνοούν προκειμένου η Άγκυρα να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που ωστόσο προϋποθέτει την απόσυρση του συστήματος των S400.
3. Ένα άλλο μείζον ζήτημα για την τουρκική πλευρά είναι οι Κούρδοι της Συρίας. H Άγκυρα χαρακτηρίζει το YPG (ένοπλη πτέρυγα του PKK) ως τρομοκρατική οργάνωση και θεωρούν ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην οργάνωση θα συνεχιστεί και επί προεδρίας Τραμπ. Άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες από την επιστολή του Τραμπ στον Ερντογάν το 2019 που τον αποκαλούσε ανόητο απειλώντας τον ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία εάν κλιμάκωνε τις επιθέσεις στη Βόρεια Συρία.
Οι προσδοκίες στην Τουρκία για αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής προς την Τουρκίας είναι χαμηλές. Υπάρχει η ελπίδα ότι ίσως ανοίξει ξανά η πόρτα του Λευκού Οίκου για τον Ταγίπ Ερντογάν, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος δεν πέρασε ποτέ επί διακυβέρνησης Μπάιντεν, ωστόσο δεν αγνοούν τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του νέου πλανητάρχη ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχοντας στο νου τους απτά παραδείγματα της πρώτης θητείας του 79χρονου δισεκατομμυριούχου.