Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στην απαγόρευση χρήσης θρησκευτικών συμβόλων
Τα κυβερνητικά γραφεία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να απαγορεύσουν στους υπαλλήλους να φορούν θρησκευτικά σύμβολα, όπως ισλαμικές μαντίλες, για λόγους ουδετερότητας, αποφάσισε το ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν και τόνισε ότι τέτοιοι περιορισμοί πρέπει να εφαρμόζονται εξίσου σε όλους τους εργαζόμενους και να εντάσσονται στο νομικό πλαίσιο κάθε κράτους μέλους.
Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, ανέφερε ότι τέτοιες απαγορεύσεις είναι επιτρεπτές προκειμένου να επιβληθεί ένα «εντελώς ουδέτερο διοικητικό περιβάλλον».
Ωστόσο, το δικαστήριο είπε ότι οι απαγορεύσεις σε ρούχα ή σύμβολα που συνδέονται με φιλοσοφικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις έπρεπε να εφαρμόζονται ομοιόμορφα. "Ένας τέτοιος κανόνας δεν εισάγει διακρίσεις εάν εφαρμόζεται με γενικό και αδιάκριτο τρόπο σε όλο το προσωπικό αυτής της διοίκησης και περιορίζεται σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το περιστατικό στο Βέλγιο
Το δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί αφού μια μουσουλμάνα υπάλληλος στον δήμο Ans, στο ανατολικό Βέλγιο, ενημερώθηκε ότι δεν μπορούσε να φορέσει μαντίλα στη δουλειά. Τα δικαστικά έγγραφα σημείωσαν ότι η δουλειά της περιλάμβανε ελάχιστη επαφή με το κοινό.
Αμέσως μετά, ο δήμος τροποποίησε τους όρους απασχόλησής του για να απαιτήσει από όλους τους εργαζόμενους να τηρούν αυστηρή ουδετερότητα. Η υπάλληλος υπέβαλε καταγγελία σε τοπικό δικαστήριο, περιγράφοντας την απαγόρευση ως μεροληπτική και εκφράζοντας ανησυχίες ότι το δικαίωμά της στη θρησκευτική ελευθερία είχε παραβιαστεί.
Το δικαστήριο σημείωσε ότι παρόλο που τα εμφανή σημάδια θρησκευτικής πεποίθησης αποκλείονταν, αρκετές φωτογραφίες που παρήγαγε ο καταγγέλλων κατέστησαν σαφές ότι «ήταν ανεκτά τα διακριτικά σημάδια της πεποίθησης».
Αυτά τα σύμβολα περιελάμβαναν τη χρήση σκουλαρικιών με σταυρό ή τη διοργάνωση χριστουγεννιάτικων πάρτι, είπε στον Guardian ο δικηγόρος του καταγγέλλοντος.
Το δικαστήριο απευθύνθηκε στην ΕΕ, ζητώντας από το δικαστήριο να αξιολογήσει κατά πόσον ο κανόνας της ουδετερότητας εισάγει διακρίσεις.
Σε μια απόφαση που ισχύει για γραφεία του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ, το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο είπε ότι μια πολιτική αυστηρής ουδετερότητας «μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογείται αντικειμενικά από έναν νόμιμο στόχο».