Δένδιας από Καστελλόριζο: «Η ελευθερία δεν είναι δεδομένη πρέπει να τη διατηρήσουμε με κάθε κόστος»
«Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα» τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Στο Καστελλόριζο βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό για την 81η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού από την ιταλική κατοχή.
Ο Νίκος Δένδιας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία του νησιού το οποίο χαρακτήρισε «αναπόσπαστο τμήμα των Δωδεκανήσων» επισημαίνοντας πως η γεωπολιτική του σημασία τόσο για τον ελληνισμό όσο και για την Ε.Ε. είναι ανεκτίμητη.
«Είναι κομβικό σημείο για την ΑΟΖ της Χώρας μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού του από τα Δωδεκάνησα, λόγω εγγύτητας στις τουρκικές ακτές. Οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελλόριζου, εκτός των Διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης. Συνιστά αυταπόρριπτο ισχυρισμό» είπε ο Νίκος Δένδιας στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:
«Οι θέσεις μας για το Καστελλόριζο είναι διαυγείς και απόλυτα τεκμηριωμένες από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μιας Σύμβασης που, βάσει της νομολογίας της Χάγης παράγει εθιμικούς κανόνες και για μη συμβαλλόμενα κράτη.
Στο άρθρο 121 (2) της εν λόγω Σύμβασης προβλέπεται ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα. Για το μέγεθος των νησιών δεν γίνεται διαφοροποίηση στη Σύμβαση, ως προς τα δικαιώματα που συνδέονται με την κυριαρχία. Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη προς τα ανωτέρω, αυτομάτως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Μήνυμα προς την Αίγυπτο
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σημειώνοντας πως ενισχύει τα συμφέροντα και την κυριαρχία της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος συμπίπτουν στις θέσεις τους, διότι σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» είπε ο υπουργός και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Κάιρο μετά και την προσπάθεια που καταβάλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να «σπάσει» την ελληνοαιγυπτιακή συμμαχία.
«Θυμίζω ότι στο 1ο άρθρο της Συμφωνίας με την Αίγυπτο έχει προβλεφθεί ότι εάν ένα Μέρος διαπραγματεύεται τον καθορισμό της ΑΟΖ με τρίτο κράτος, οφείλει να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με το άλλο Μέρος».
«Η ελευθερία δεν είναι δεδομένη»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην «Ατζέντα 2030» για τις Ένοπλες Δυνάμεις διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα είναι ικανή να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα διασφαλίζοντας την ειρήνη στην περιοχή ως ισχυρός πόλος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ζούμε σε μια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία απειλούνται από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό. Η ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να τη διατηρήσουμε. Με κάθε κόστος» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.