Επιχείρηση «μαμούθ»: 57 συλλήψεις σε Ελλάδα και Ευρώπη για παιδική πορνογραφία
Διεθνής επιχείρηση για εντοπισμό υπόπτων που ασχολούνται με την κατοχή και διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας πραγματοποιήθηκε από την Europol σε 27 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα), κατά την οποία 57 άτομα συνελήφθησαν.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου που αποσκοπούσε στην απόκτηση και βελτίωση των ερευνητικών τακτικών, και υποστηρίχθηκε από την Europol, συνελήφθησαν 57 άνδρες ύποπτοι για κατοχή και κοινή χρήση απεικονίσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και αρκετά παιδιά προστατεύτηκαν από σωματική ή πιθανή κακοποίηση.
Η εκπαίδευση και η επακόλουθη δράση, που οργανώθηκε στο πλαίσιο EMPACT, πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023, οι λεπτομέρειες των οποίων μπορούν να δημοσιοποιηθούν μόνο τώρα. Η Δανία φιλοξένησε αξιωματικούς επιβολής του νόμου από 27 ευρωπαϊκές χώρες για ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τον τρόπο διερεύνησης εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που διανέμονται μέσω δικτύων κοινής χρήσης αρχείων.
Οι αστυνομικοί έμαθαν πώς να διεξάγουν στοχευμένες έρευνες εναντίον δραστών που είναι ύποπτοι για κακοποίηση των δικών τους παιδιών ή τουλάχιστον ότι κατέχουν και διανέμουν υλικό που απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Κατά τη διάρκεια της δράσης κατασχέθηκαν πάνω από 100.000 παράνομοι φάκελοι. Καθώς η ιατροδικαστική εξέταση των κατασχεθέντων ψηφιακών συσκευών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι ανακριτές εκτιμούν ότι θα βρεθούν και θα κατασχεθούν συνολικά περισσότερες από ένα εκατομμύριο εικόνες και βίντεο.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από ειδικούς ερευνητές και επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο διάφορα δίκτυα κοινής χρήσης αρχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση δραστών που κατέχουν και διανέμουν υλικό που απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Ένας άλλος στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν οι δράστες έχουν στην κατοχή τους υλικό βασισμένο σε κείμενο, όπως εγχειρίδια παιδεραστών σχετικά με την περιποίηση ή τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Ύποπτοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα
Οι άνδρες που συνελήφθησαν σε αυτήν την ενέργεια για λήψη και διάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών χρησιμοποιώντας δίκτυα peer-to-peer (P2P) προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ηλικίας μεταξύ 23 και 72 ετών, κατά μέσο όρο οι δράστες είναι 49 ετών. Τέσσερις από τους υπόπτους είναι δάσκαλοι σε σχολείο και ένας ύποπτος εργάζεται με παιδιά με ειδικές ανάγκες, γεγονός που καθιστά αυτή την επιτυχημένη προσπάθεια επιβολής του νόμου ακόμη πιο ουσιαστική.
Η Europol ταξινομεί τους δράστες που κατέχουν ή διανέμουν υλικό που απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ταυτόχρονα κατέχουν εγχειρίδια για τη διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης, ως στόχους υψηλής αξίας. Υποτίθεται ότι είναι οι πιο πιθανό να κακοποιήσουν σωματικά παιδιά. Οι 57 εθνικές έρευνες για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι συλληφθέντες θα αποτελέσουν επίσης σημείο εκκίνησης για περαιτέρω ενέργειες επιβολής του νόμου, με περισσότερες συλλήψεις και κατασχέσεις να αναμένονται σε όλη την Ευρώπη. Η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων χωρών και ενίσχυσε περαιτέρω την επιχειρησιακή εικόνα διασταυρώνοντας τα κατασχεθέντα δεδομένα και παρέχοντας πακέτα πληροφοριών για τη συνέχιση του ερευνητικού έργου.
Προστατεύονται τα πιθανά και πραγματικά θύματα
Ο γενικός απώτερος στρατηγικός στόχος επιχειρήσεων όπως αυτή είναι η εξάλειψη του κινδύνου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Κάθε παιδί μετράει και για κάθε παιδί που σώζεται αυτό σημαίνει έναν κόσμο διαφορετικότητας. Μερικοί από τους συλληφθέντες είχαν άμεση πρόσβαση σε παιδιά μέσω του επαγγέλματός τους, ενώ δέκα ύποπτοι έχουν δικά τους παιδιά. Τουλάχιστον ένα παιδί σώθηκε από συνεχιζόμενη σωματική κακοποίηση, τα άλλα παιδιά μπορούν να θεωρηθούν προστατευμένα από πιθανή κακοποίηση.
Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την επιβολή του νόμου
Οι ευρωπαϊκές αρχές επιβολής του νόμου, σε συνεργασία με σχετικούς εταίρους μέσω του EMPACT, επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της διανομής και κατοχής υλικού κατάχρησης σε δίκτυα κοινής χρήσης αρχείων. Μέσω της πρωτοβουλίας Police2Peer, αρχεία που εμφανίζονται ως υλικό κακοποίησης παιδιών διατίθενται σε όσους το αναζητούν, διαλύοντας την ψευδαίσθηση της «ασφάλειας σε αριθμούς» στα δίκτυα peer-to-peer. Αυτά τα αρχεία, αν και φαίνεται να περιέχουν παράνομο περιεχόμενο, είναι σαφείς προειδοποιήσεις ή περιλαμβάνουν αστυνομικούς από χώρες συνεργάτες, τονίζοντας ότι οι χρήστες που μοιράζονται υλικό κατάχρησης δεν είναι ούτε ασφαλείς ούτε μη ανιχνεύσιμοι. Επιπλέον, η εκστρατεία πρόληψης «Πες Όχι!» της Europol, που διαδόθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες, εκπαιδεύει γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς σχετικά με τους διαδικτυακούς κινδύνους και παρέχει καθοδήγηση σχετικά με την αναφορά και τα μέτρα πρόληψης.
Συμμετέχουσες χώρες
Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία (υπεύθυνος έργου), Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία (συνεπικεφαλής δράσης), Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία (συνεπικεφαλής δράσης), Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ισλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Ελβετία, Ουκρανία