Παιδική πορνογραφία: Αυξάνονται οι ανήλικοι δράστες - Οι συνεργάτες, οι ταρίφες
Μυαλά αρρωστημένα που "βιάζουν" παιδικές ψυχές. Άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας με νοσηρές "προτιμήσεις". Ακόμα και γνωστοί της "διπλανής πόρτας" πρωταγωνιστούν σε υποθέσεις πορνογραφία ανηλίκων. Το πιο σοκαριστικό όμως που καταγράφεται στις μέρες μας, είναι πως εκτός από τα θύματα και αρκετοί δράστες, είναι και οι ίδιοι ανήλικοι! Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, αποκαλύπτει στο Flash.gr...
"Υπάρχουν και ανήλικοι δράστες και αυτό πολλές φορές το συναντάμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε μια αυξημένη συμμετοχή και των ανηλίκων σε τέτοιες δραστηριότητες και το ζήτημα δεν είναι αν διαθέτουν μια φωτογραφία την οποία με τη θέλησή του μπορεί να έστειλε ένας άλλος ανήλικος, αλλά μιλάμε για υλικό το οποίο μπορεί να έχει βιντεοσκοπηθεί παράνομα είτε σε μια τουαλέτα, είτε οπουδήποτε αλλού και στη συνέχεια αυτό να διακινείται μέσω διαδικτύου. Και σ' ένα σχολείο ή σ' ένα ραντεβού σ' ένα εξωτερικό χώρο ή οπουδήποτε αλλού. Και σε έναν ιδιωτικό χώρο ακόμα. Βλέπουμε ότι πολλές φορές τα παιδιά, ενδεχομένως να μην έχουν κατανοήσει τι είναι αυτό που κάνουν , αλλά εκείνη τη στιγμή προσπαθώντας να δείξουν ότι είχαν μια σεξουαλική επαφή ή ότι είναι σε μια σχέση, προσπαθούν αυτό να το αναδείξουν. Το αναδεικνύουν όμως με λάθος τρόπο και ιδιαίτερα με παράνομο τρόπο.
Η συνέχεια ποια είναι, λόγω του νεαρού της ηλικίας των δραστών;
Όταν ο δράστης είναι ανήλικος, μπορεί να επιβληθούν αναμορφωτικά μέτρα, υπάρχει διαφορετική ποινική αντιμετώπιση και πολλές φορές δεν κρατείται καν, λόγω της ηλικίας. Αλλά μπορεί να επιβληθούν αναμορφωτικά μέτρα, όπως ότι μπορεί να βλέπει έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μια αντιμετώπιση που προσπαθεί κατά κύριο λόγο να επαναφέρει τον δράστη στην κοινωνία."
Ακόμα και βρέφη πέφτουν στα νύχια των "αρπακτικών"
Οι αδίστακτοι δράστες, αλλάζουν και εξελίσσονται, μαζί με τις εποχές...Για την ακρίβεια, επειδή γνωρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών για κάθε νέα τεχνολογία, προσπαθούν να τα απομακρύνουν από τα υπάρχοντα δίκτυα και υπηρεσίες, με σκοπό να τα οδηγήσουν σε πιο σκοτεινά μονοπάτια του διαδικτύου. Εκεί όπου υπάρχει λιγότερη εποπτεία. Και το καταφέρνουν, γι αυτό και τα συγκεκριμένα άτομα χαρακτηρίζονται "αρπακτικά". Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, παρατηρείται σταθερή, αλλά υψηλή ροή υποθέσεων στη χώρα μας (276 υποθέσεις το 2022, περίπου ίδιες και το 2023), με πολλές από αυτές, να αφορούν σε ομάδες δραστών που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες και όχι μεμονωμένων παραβατών. Τα θύματά τους; Ακόμα και βρέφη, μας λέει ο κύριος Παπακώστας...
"Οι ηλικίες των θυμάτων εντοπίζονται και από πολύ μικρές ηλικίες και από βρέφη θα σας έλεγα και κυρίως μέχρι 13,14, 15 ετών. Στην πορνογραφία ανηλίκων, ανήλικο θεωρείται οποιοδήποτε παιδί μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Μέχρι να ενηλικιωθεί. Είναι ανήλικος με βάση τον ποινικό κώδικα στη χώρα μας.
Το προφίλ των δραστών;
Έχουμε εντοπίσει δράστες από διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, πολλές φορές και με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Συνήθως όμως αυτό που διαπιστώνουμε στη χώρα μας, είναι ότι είναι αυτοί που διακινούν τέτοιο υλικό -όχι που συμμετέχουν σε τέτοιες πράξεις- είναι άτομα ως επί τω πλείστων που μπορεί να είναι άνεργα ή μπορεί να είναι κλειστά στον εαυτό τους.
Μπορεί να είναι οικογενειάρχες;
Σπανίως είναι οικογενειάρχες, αλλά έχουμε εντοπίσει και οικογενειάρχες. Συνήθως είναι μόνοι τους."
Η συνολική δραστηριότητα που σχετίζεται με διαμοιρασμό υλικού σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων (child sexual abuse material - CSAM) μέσω των δικτύων P2P (Peer to Peer, που σημαίνει ομότιμο δίκτυο και επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισότιμα) έχει αυξηθεί σημαντικά. Το "Σκοτεινό Διαδίκτυο" παραμένει σημαντική πλατφόρμα για την ανταλλαγή CSAM. Και μάλιστα το 2022 σημειώθηκε αύξηση της χρήσης των δωματίων επικοινωνίας αυτών των ομάδων, σε εφαρμογές άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων, με σκοπό την διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων. Δεν είναι τυχαίο, ότι στις ιστοσελίδες που φιλοξενούν αυτό το υλικό, παρατηρήθηκε ακόμα και καλύτερη δομή, αλλά και κατηγοριοποίηση του υλικού, με σκοπό τη στοχοποίηση των θυμάτων!
Υπάρχουν οικογένειες που συνεργάζονται με τους δράστες - Οι ταρίφες
Το υλικό που παράγουν με τον πιο ειδεχθή τρόπο οι δράστες, παράγεται κυρίως σε τρίτες χώρες. Και το χειρότερο; Υπάρχουν περιπτώσεις που συνεργάζονται με τις ίδιες τις οικογένειες των παιδιών. Όσο για τη χώρα μας, έχουν καταγραφεί δύο υποθέσεις παραγωγής οπτικού υλικού, με την έννοια μόνο της διακίνησης φωτογραφιών γυμνού περιεχομένου, ανηλίκων.
"Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει φτώχεια και αρκετοί πηγαίνουν εκεί και με τα χρήματά τους, προσεγγίζουν παιδιά με σκοπό και να τα φωτογραφήσουν ή να τα βιντεοσκοπήσουν, είτε ακόμα και να μεταδώσουν σε live streaming τη σεξουαλική πράξη με ανήλικα παιδιά.
Είναι δύσκολο αυτό το κομμάτι να εντοπιστεί και να εκλείψει;
Ναι, γιατί πολλές φορές υπάρχει συνεργασία και με τις ίδιες τις οικογένειες. Λόγω ανέχειας."
Όσο για τις ταρίφες που παίζουν στην "αγορά", αφού εκτός από τους δράστες, υπάρχουν και οι ενδιαφερόμενοι στους οποίους απευθύνεται αυτό το σοκαριστικό υλικό; Οι τιμές παίζουν. Από μόλις 5 ευρώ, μέχρι άγνωστα ιλιγγιώδη ποσά, στις περιπτώσεις που μιλάμε για κακοποιήσεις σε ζωντανή μετάδοση!
"Στη χώρα μας, η ανταλλαγή των αρχείων γίνεται χωρίς χρήματα. Έχουμε όμως και περίπτωση όπου δημιουργήθηκαν λογαριασμοί και για να μπεις έπρεπε να εγγραφείς και η εγγραφή στοίχιζε από 5 έως 15 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, στοίχιζε 30 ευρώ η εγγραφή. Για να μπεις σ' ένα site να δεις τέτοιο υλικό. Αυτό όμως που γνωρίζουμε διεθνώς -στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί τέτοιο περιστατικό- αυτό που έχει καταγραφεί σε υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί στο εξωτερικό, είναι ότι όταν υπάρχει ένα βίντεο το οποίο μεταδίδεται σε live streaming, εκείνο πληρώνεται ακριβά. Εκείνο μπορεί να διακινηθεί και μέσω του σκοτεινού διαδικτύου και πληρώνεται ακριβά. Υπάρχουν ειδικές ομάδες που συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες. "
Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά - Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει
Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει όλους τους γονείς. Πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους σε μια εποχή που οι κίνδυνοι ελλοχεύουν σε κάθε γωνία, αλλά και με ποιόν τρόπο μπορούν και τα ίδια να εξασφαλίσουν την τους. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μοιράζεται μέσω του Flash.gr, τις ακόλουθες συμβουλές...
- Συμβουλευτείτε τους γονείς σας, αν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα με κάποιον που σας προσέγγισε στο Διαδίκτυο, μέσω ιστοσελίδας ή εφαρμογής.
- Αν διαθέτετε λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγετε να βάζετε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο) καθώς και φωτογραφίες σας ή των συμμαθητών σας.
- Αν θέλετε να βάλετε φωτογραφίες σας, σε διάφορες σελίδες, καλό είναι να μην απεικονίζουν ευαίσθητα σημεία του σώματός σας ή το πρόσωπό σας να είναι σε μακρινή λήψη.
- Χρησιμοποιήστε σύνθετο κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό σας και όχι κάποιον τον οποίο μπορεί να μαντέψει κάποιος. Καλό επίσης είναι τον κωδικό πρόσβασης να τον γνωρίζουν οι γονείς σας, για λόγους ασφαλείας.
- Μην αποδέχεστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους.
- Αποφεύγετε να μπαίνετε σε σελίδες στις οποίες συνομιλείτε με αγνώστους ή δεν εμφανίζεται το username τους ή απαιτείται η χρήση κάμερας
- Μην ανοίγετε ποτέ την κάμερα σε αγνώστους
- Αν κάποιος χρήστης σε μια συνομιλία σας ζητήσει να βγάλετε κάποια φωτογραφία που να δείχνει το σώμα σας ή γενικότερα εσάς και να τη στείλετε, μην το κάνετε σε καμία περίπτωση και ειδοποιήστε αμέσως τους γονείς σας
- Μην ανοίγετε μηνύματα και κυρίως συνδέσμους που υπάρχουν σε αυτά κι ας τα έχει στείλει κάποιος φίλος ή φίλη σας, αφού δεν ξέρετε σε ποια σελίδα σας οδηγούν. Μπορεί για παράδειγμα, πίσω από το σύνδεσμο αυτόν να κρύβεται κάποιος ιός.
- Αν κάποιος άγνωστος χρήστης σας προσέγγισε σε μια συνομιλία και μιλάει πονηρά και με σεξουαλικά υπονοούμενα, μη συνεχίσετε να μιλάτε μαζί του.
- Αν για οποιονδήποτε λόγο αισθάνεστε ανασφάλεια ή φόβο, καλό είναι να ειδοποιήσετε τους γονείς σας ή την Υπηρεσία μας στο τηλέφωνο 11188 για οποιαδήποτε βοήθεια.
- Ο χώρος του διαδικτύου, προσφέρει μια πλασματική πραγματικότητα. Συνεπώς, δεν σας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξετε τους φίλους σας έχοντας μια ολοκληρωμένη άποψη για το ποιοι είναι, μιας και δεν υπάρχει άμεση επαφή μαζί τους, οπότε να είστε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με το με ποιους μιλάτε και τι μοιράζεστε μαζί τους.