Εισαγγελική αγόρευση «γροθιά»: Ανησυχώ για το πού πάμε - Και δεν πάμε καλά...
«Ανησυχώ για το πού πάμε ως κοινωνία. Και δεν πάμε καλά, το ξέρουμε όλοι. Έχουμε φτάσει να εκπαιδεύουμε νέους στην αυτοϊκανοποίηση, όχι μόνο ερωτικά, αλλά σε κάθε επίπεδο. Ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους, αλλά όχι για τους άλλους. Πρέπει να εκπαιδεύουμε τους νέους για το πώς θα συμπεριφέρονται, όταν μεγαλώσουν, στις οικογένειές τους». Τα λόγια αυτά ανήκουν σε εισαγγελική λειτουργό που από έδρας έθιξε ένα κοινωνικό φαινόμενο που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, απασχολώντας και τα ακροατήρια των δικαστηρίων: αυτό της εκδικητικής πορνογραφίας.
Όλα ξεκινούν συνήθως από το λεγόμενο sexting, την αποστολή μίας αθώας φωτογραφίας ή βίντεο από ένα θύμα, με απρόβλεπτες όμως διαστάσεις. Έτσι συνέβη και στην υπόθεση για την οποία αγόρευσε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης. Μία 19χρονη (σήμερα) έστειλε τον Απρίλιο του 2020 -μέσω δημοφιλούς κοινωνικού μέσου δικτύωσης- μία προσωπική φωτογραφία σε έναν 24χρονο (σήμερα), με τον οποίο μιλούσαν διαδικτυακά. Είχαν γνωριστεί στην κατασκήνωση με τον νεαρό να την αναζητεί στη συνέχεια για να την κάνει «φίλη». Πράγματι, οι δύο νεαροί ανέπτυξαν επικοινωνία μεταξύ τους και κάποια στιγμή -όπως κατήγγειλε η ανήλικη τότε- ο νεαρός την παρότρυνε να στείλει μία προσωπική της φωτογραφία, υπό τη μορφή προσωρινής προβολής και μετέπειτα διαγραφής («βόμβα»), κάτι που έκανε.
Τις επόμενες μέρες, όμως, όπως ανέφερε η καταγγέλλουσα, η φωτογραφία αυτή φαίνεται ότι κατέληξε σε κάποιον κοινό γνωστό τους. Η νεαρή απευθύνθηκε στη μητέρα της και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το κατηγορητήριο που συντάχθηκε αφορούσε το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων, καθώς από την έρευνα των αστυνομικών δεν προέκυψαν ενδείξεις διαμοιρασμού του επίμαχου υλικού.
Ο νεαρός στην απολογία του αρνήθηκε την κατηγορία, ενώ ανέφερε ότι δεν γνώριζε για την ανηλικότητα της καταγγέλλουσας κι ότι δεν απαίτησε την αποστολή της φωτογραφίας, την οποία σε κάθε περίπτωση δεν διακίνησε, όπως είπε.
Η εισαγγελέας δεν πείστηκε από τα λόγια του και ζήτησε την ενοχή του. «Πίσω από αγγελικά πρόσωπα κρύβονται άνθρωποι κυνικοί. Μήπως έπρεπε η κοπέλα να ζητήσει συγγνώμη γιατί ήταν προκλητική;» διερωτήθηκε στην αγόρευσή της. Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρότασή της κι έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο, επιβάλλοντάς του ποινή 5 μηνών, με 3ετή αναστολή, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας.
Τι είναι το sexting
Το sexting ορίζεται ως η αποστολή ή η λήψη γυμνών ή μερικώς γυμνών εικόνων ή σεξουαλικών γραπτών μηνυμάτων σε άλλους μέσω γραπτών μηνυμάτων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογών ή άλλων μορφών επικοινωνίας, όπως email.
Πολλές μελέτες αξιολογούν το sexting μόνο ως αποστολή ή λήψη γυμνών εικόνων, ενώ ορισμένες αξιολογούν επίσης βίντεο και σεξουαλικά ρητά γραπτά μηνύματα.
Ποια είναι τα κίνητρα πίσω από το sexting
«Οι γυναίκες στέλνουν συχνά σεξουαλικές γυμνές εικόνες σε άνδρες, αλλά τα κίνητρα των γυναικών για να στείλουν γυμνά είναι ασαφή», λένε οι ερευνητές. «Διαπιστώνουμε ότι οι γυναίκες δεν στέλνουν απερίσκεπτα εικόνες του σώματός τους σε άλλους, αλλά αντιθέτως έχουν πλήρη επίγνωση των κινήτρων τους».
Όπως έχουν καταδείξει προηγούμενες μελέτες, το sexting είναι ένας ευρύς όρος και μπορεί να περιλαμβάνει σεξουαλικό κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο ή ακόμα και βίντεο σε live streaming.
Οι λόγοι που έστελναν οι γυναίκες τις nude φωτογραφίες περιελάμβαναν «πίεση από φίλους», ή ότι «τους ζητούσαν επανειλημμένα», ή «να είσαι διασκεδαστική στο φλερτ» και «ως σέξι δώρο για κάποιον».
Η μουσική ως μέσο ενθάρρυνσης
Σε στίχους τους καλλιτέχνες όπως ο Drake και η Beyoncé ενθαρρύνουν το sexting στα έφηβα αγόρια, αλλά όχι στα κορίτσια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν μηνύματα που στέλνονταν μεταξύ έφηβων κοριτσιών και αγοριών ενώ αναζητούσαν σεξουαλικούς στίχους στους αγαπημένους μουσικούς τους καλλιτέχνες.