Ερευνητές National Geographic: «Πλαστική σούπα» η Μεσόγειος λόγω μικροπλαστικών
Τα μικροπλαστικά παραμένουν εγκλωβισμέμα στη Μεσόγειο - Ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στο οικοσύστημα
Σε τραγική κατάσταση η συγκέντρωση από μικροπλαστικά και μικροΐνες στην λεκάνη της Μεσογείου, καθώς παραμένουν εγκλωβισμένα λόγω των θαλασσίων ρευμάτων.
Στην Μεσόγειο θάλασσα, η συγκέντρωση των μικροπλαστικών την τελευταία 20ετία έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, σε τέτοιο βαθμό που οι ερευνητές του National Geographic, την αποκαλούν «πλαστική σούπα». Γεγονός που είναι φανερό και από τον χάρτη που επέδειξε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, εξερευνητής του National Geographic, ως επίσημος ομιλητής στην κοινή συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών και του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών – Φιλοθέης.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος, έχει ταξιδέψει για ερευνητικούς σκοπούς σε 103 χώρες και πρόσφατα επέστρεψε από αποστολή του National Geographic στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου μελέτησε τις συγκεντρώσεις μικροπλαστικών και μικροϊνών τόσο στο νερό της θάλασσας όσο και στην ατμόσφαιρα. Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Μεσόγειο θάλασσα, καθώς οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, θα έπρεπε τουλάχιστον να σημάνουν συναγερμό στις Μεσογειακές χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, «η Μεσόγειος έχει πάρα πολλά μικροπλαστικά για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί είναι κλειστή θάλασσα και ο δεύτερος είναι διότι στο Γιβραλτάρ η κατεύθυνση των υδάτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στα μικροπλαστικά να διαφύγουν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα επιφανειακά ύδατα όπου συνήθως επιπλέουν τα μικροπλαστικά έχουν μόνιμα ροή προς το εσωτερικό της Μεσογειακής λεκάνης και τα ύδατα σε μεγάλα βάθη έχουν ροή προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Επομένως όλα τα μικροπλαστικά μπαίνουν μονίμως μέσα και τίποτα δεν βγαίνει έξω».
Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στη Μεσόγειο
Η ζημιά που προκαλούν τα μικροπλαστικά, πέρα από το προφανές, είναι εξαιρετικά σημαντική στην τροφική αλυσίδα. Έχουν παρατηρηθεί μικροπλαστικά και μικροΐνες στο εσωτερικό μικρών ψαριών, στα οποία προκαλούν θάνατο λόγω ασιτίας καθώς το στομάχι τους είναι μονίμως γεμάτο από αυτά, αφού δεν μπορούν να τα χωνέψουν.
Το χειρότερο όμως είναι ότι – όπως ανέφερε ο κ. Αναγωστόπουλος – δεν υπάρχει τρόπος καθαρισμού της Μεσογείου από τα μικροπλαστικά, αφού οποιαδήποτε προσπάθεια, εκτός από πολυδάπανη και εξαιρετικά δύσκολη θα άφηνε και μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα από αυτό που θα επιχειρούσε να εξαλείψει.
Ο Έλληνας εξερευνητής του National Geographic, αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή, μεταφέροντας απόψεις Αμερικανών ακαδημαϊκών, σύμφωνα με τους οποίους, ακόμη κι αν κάποιος «έκλεινε τον διακόπτη» και σταματούσε ακαριαία κάθε εκπομπή CO2, ο άνθρακας στην ατμόσφαιρα θα εξακολουθούσε να αυξάνεται για άλλα τρία χρόνια. Γι’ αυτό και το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι είναι να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να μάθουν να ζουν με αυτή.
Κατά την διάρκεια της συνεστίασης, ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, Αναστάσιος Μπάλλας, αναφέρθηκε στο ανθρωπιστικό έργο του ομίλου και ενημέρωσε τα μέλη για την πορεία των εργασιών στην ανακατασκευή του δευτέρου ορόφου του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού επί της Λ. Συγγρού. Ένα έργο που ξεπερνά σε αξία τις 220.000€ και ανέλαβε ο όμιλος προκειμένου να αποκτήσουν ένα ξενώνα φιλοξενίας, οι οικονομικά αδύναμοι συνοδοί των παιδιών που νοσηλεύονται.
Ο κ. Μπάλλας, με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοίνωσε και την επιτυχημένη δράση των ροταριανών για μια σημαντική χορηγία σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την αγορά της θερμοκοιτίδας που είχαμε ενημερωθεί ότι χρειάζεται επειγόντως ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας προκειμένου να μεταφέρονται με ασφάλεια νεογέννητα βρέφη. Το επόμενο διάστημα ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθούν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να τους παραδώσουμε την θερμοκοιτίδα ώστε να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».