Έρευνα «βόμβα» για γνωστό γλυκαντικό - «Τοξική» η επίδραση του λένε ειδικοί
Μια έρευνα «βόμβα» έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε ως τώρα σχετικά με την «νέα γενιά» γλυκαντικών που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε κέικ, παγωτά, τσίχλες και αναψυκτικά δίνοντας τους μια εξαιρετικά γλυκιά γεύση.
Για πρώτη φορά λοιπόν, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Frontiers in Nutrition σχετικά με το τεχνητό γλυκαντικό νεοτάμη και ανακάλυψαν ότι μπορεί να βλάψει άμεσα την επένδυση του εντέρου και τα «καλά» βακτήρια σε αυτό.
Τι είναι η νεοτάμη
Η νεοτάμη αναπτύχθηκε το 2002 ως υποκατάστατο της ασπαρτάμης, ενός γλυκαντικού που έχει προκαλέσει ανησυχίες και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια σε ποτά και τρόφιμα που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συχνά αναφέρεται ως E961 στη λίστα των συστατικών που βρίσκονται στις ετικέτες των προϊόντων.
Η Δρ Havovi Chichger, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, του Ην.Βασιλείου και η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Aparna Shil, από το Πανεπιστήμιο Jahangirnagar, στο Μπαγκλαντές, είπαν στον Guardian ότι η νεοτάμη αποτελεί απειλή για την υγεία επειδή θα μπορούσε να βλάψει τα «καλά βακτήρια« του εντέρου, προκαλώντας μέχρι και ρωγμές στον επιθηλιακό φραγμό του οργάνου.
«Σταδιακά αυξάνεται η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των γλυκαντικών όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, με τη δική μας προηγούμενη εργασία να δείχνει τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στο τοίχωμα του εντέρου και τη βλάβη στα «καλά βακτήρια» που σχηματίζονται στο έντερο» εξήγησε.
Προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι άλλα κοινά γλυκαντικά, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη μπορούν επίσης να έχουν αυτή την βλαβερή επίδραση.
Τι μπορούν να προκαλέσουν τα γλυκαντικά
Η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά πιθανών προβλημάτων υγείας, όπως διάρροια, φλεγμονή του εντέρου, ακόμη και λοιμώξεις όπως σηψαιμία, εάν τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μελετηθούν επίσης τα γλυκαντικά που έχουν εισαχθεί στη βιομηχανία πιο πρόσφατα και η νέα έρευνα δείχνει ότι η νεοτάμη προκαλεί παρόμοια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας των βακτηρίων του εντέρου.
Οι συν-συγγραφείς είπαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστούν «τα τοξικά αποτελέσματα ορισμένων από τα τεχνητά γλυκαντικά που έχουν αναπτυχθεί πιο πρόσφατα», δεδομένης της ευρείας χρήσης τους. Μερικά από τα νεότερα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται έχουν γεύση που είναι 1.000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Ακόμη και μια χαμηλή πρόσληψη νεοτάμης μπορεί να είναι επιβλαβής, τόνισε η Chichger: «Ακόμη και όταν μελετήσαμε τη νεοτάμη σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις- 10 φορές χαμηλότερες από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη- είδαμε την κατάρρευση του φραγμού του εντέρου και μια στροφή των βακτηρίων σε μια πιο επιθετική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης εισβολής σε υγιή εντερικά κύτταρα που οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο. Αυτό μπορεί να συνδεθεί με ζητήματα όπως οι ασθένειες του ευερέθιστου εντέρου και η σήψη».
Ο ρόλος των γλυκαντικών στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Αν και αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζωντανό οργανισμό, η μελέτη υποδηλώνει έντονα ότι η έκθεση σε αυτό το γλυκαντικό θα μπορούσε να διαταράξει την επένδυση των εντέρων μας και την ισορροπία των βακτηρίων στα έντερά μας, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σήψη.
«Η κατανόηση του αντίκτυπου αυτών των παθογόνων αλλαγών που συμβαίνουν στη μικροχλωρίδα του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας. Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν επίσης την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τα κοινά πρόσθετα τροφίμων ευρύτερα και τους μοριακούς μηχανισμούς που κρύβουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», κατέληξε.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έκρινε το 2010 ότι η νεοτάμη ήταν «ασφαλής για χρήση». Έκτοτε έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 35 χώρες. Ωστόσο μετά τα νέα ευρήματα επαναξιολογούνται ορισμένα γλυκαντικά