Διαλειμματική νηστεία: Ποια είναι η επίδρασή της στον εγκέφαλο
Είτε ασχολείσαι είτε όχι με θέματα διατροφής, σίγουρα θα έχεις ακούσει τον όρο διαλειμματική νηστεία, καθώς τα τελευταία χρόνια υιοθετείται από όλο και περισσότερο κόσμο στον πλανήτη με σκοπό την απώλεια βάρους.
Το συγκεκριμένο είδος δίαιτας λειτουργεί με έναν δικό του τρόπο, αφού χωρίζει τις 24 ώρες της ημέρας σε 16 και 8, κατά τις οποίες 16 δεν πρέπει να καταναλώσεις καθόλου τροφή παρά μόνο υγρά, σε αντίθεση με τις 8 που μπορείς να φας όσα γεύματα θέλεις.
Ερευνητές από την Κίνα μελέτησαν 25 εθελοντές για διάστημα 62 ημερών, βάζοντάς τους σε πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας, κατά το οποίο μετρούσαν τις θερμίδες που λάμβαναν. Μετά το τέλος του πειράματος, διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες είχαν χάσει περίπου 7,8% του βάρους τους. Ακόμα, παρατηρήθηκαν αλλαγές στον εγκέφαλο και το έντερο, οι οποίες είχαν άμεση σχέση με την παχυσαρκία.
«Οι παρατηρούμενες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και στη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό κατά τη διάρκεια και μετά την απώλεια βάρους είναι μεγάλες και συνδέονται με την πάροδο του χρόνου», ήταν το πόρισμα της έρευνας.
«Το μικροβίωμα παράγει νευροδιαβιβαστές και νευροτοξίνες που έχουν πρόσβαση στον εγκέφαλο μέσω των νεύρων και της κυκλοφορίας του αίματος. Σε αντάλλαγμα ο εγκέφαλος ελέγχει τη διατροφική συμπεριφορά, ενώ τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας αλλάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου».
Παράλληλα, οι τροποποιήσεις που παρατηρήθηκαν στην εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν σε περιοχές που συνδέονται με τη ρύθμιση της όρεξης για φαγητό και του εθισμού.
Να σημειωθεί, πώς πάνω από 1.000.000.000 άνθρωποι θεωρούνται το 2024 παχύσαρκοι, γεγονός που μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, από καρδιακές παθήσεις μέχρι καρκίνο. Έχοντας ως δεδομένο, πλέον, ότι ο εγκέφαλος και το έντερό συνδέονται, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικίες.
Αν και η διαλειμματική νηστεία είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να χάσεις βάρος, ωστόσο καλό θα είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό σε θέματα διατροφής πριν ξεκινήσεις το πρόγραμμα, καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε οργανισμός λειτουργεί με άλλον τρόπο.