Η Οξφόρδη προειδοποιεί: Γιατί δεν πρέπει να λέτε τα «μυστικά» σας στο ChatGPT
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μάικ Γούλντριτζ, προειδοποιεί λέγοντας πως «δεν πρέπει να λέτε τα μυστικά σας σε chatbots όπως το ChatGPT. Ο καταρτισμένος στην τεχνητή νοημοσύνη Γούλντριτζ, θα ασχοληθεί με όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από τη νέα επιστήμη κατά τη διάρκεια των φετινών διαλέξεων του Πανεπιστημίου.
Η ενημέρωση τέτοιων μηχανών σχετικά με τα εργασιακά παράπονα ή τις πολιτικές προτιμήσεις θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στους χρήστες, σύμφωνα με τον καθηγητή: «Το να μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες ή να διατηρείς ''στενές'' επαφές με ένα chatbot θα ήταν εξαιρετικά απερίσκεπτο, καθώς οτιδήποτε αποκαλύπτεται βοηθά στην εκπαίδευση μελλοντικών εκδόσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι χρήστες δεν θα πρέπει να περιμένουν μια ''ισορροπημένη'' απάντηση στα σχόλιά τους, καθώς η τεχνολογία «σας λέει αυτό που θέλετε να ακούσετε», προσθέτει ο εμπειρογνώμονας.
Ο Γούλντριτζ προχωρά σε βαθιά διερεύνηση του θέματος της τεχνητής νοημοσύνης στις χριστουγεννιάτικες διαλέξεις που θα λάβουν χώρα φέτος στο Βασιλικό Ινστιτούτο. «Θα εξετάσει τα "καυτά'' ερωτήματα που αντιμετωπίζει η έρευνα για την τεχνολογία της AI και θα ξεδιαλύνει τους μύθους σχετικά με το πώς λειτουργούν στην πραγματικότητα αυτά τα τεχνολογικά μοντέλα», αναφέρει το ίδρυμα.
Τον τρόπο που μια μηχανή μπορεί να ''διδαχθεί'' και να μεταφράζει από τη μία γλώσσα στην άλλη και το πως λειτουργούν τα chatbots θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει. Μεταξύ άλλων, θα ασχοληθεί με το ερώτημα που πλανάται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη: «Θα μπορέσει ποτέ να γίνει πραγματικά σαν τους ανθρώπους;».
«Οι άνθρωποι προσπάθησαν να αναζητήσουν τη συνείδηση στην τεχνητή νοημοσύνη και αυτό σύμφωνα με τον καθηγητή ήταν μια μάταιη προσπάθεια. Η τεχνητή νοημοσύνη, «δεν έχει καμία ενσυναίσθηση, δεν έχει καμία συμπάθεια», υπογραμμίζει ο Γούλντριτζ.
«Η τεχνολογία δεν έχει βιώσει ποτέ τίποτα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως, «είναι σχεδιασμένη να προσπαθεί να σας πει αυτό που θέλετε να ακούσετε. Αυτό είναι κυριολεκτικά το μόνο που κάνει».
Στην ''απογοητευτική'' του διαπίστωση, ο καθηγητής αναφέρει πως «θα πρέπει να υποθέσετε ότι οτιδήποτε πληκτρολογείτε στο ChatGPT απλώς θα τροφοδοτεί απευθείας τις μεταγενέστερες εκδόσεις του. Και αν μετά από σκέψη αποφασίσετε ότι έχετε αποκαλύψει πάρα πολλά στο chatbot, η ανάκληση των δεδομένων δεν θα είναι ποτέ στις επιλογές σας».
Σύμφωνα με τον Γούλντριτζ που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε πίσω τα προσωπικά σας δεδομένα από τη στιγμή που αυτά θα τροφοδοτήσουν το σύστημα.
Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων, ο ειδικός επιστήμονας θα πλαισιωθεί από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ, το Βασιλικό Ίδρυμα αναφέρει ότι θα παρουσιάσει, «μια σειρά από σημερινά ρομπότ τα οποία θα μας δείξουν τι μπορούν να κάνουν και τι όχι».
Οι χριστουγεννιάτικες διαλέξεις αποτελούν μακρά παράδοση για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς έχουν τις ρίζες τους στο 1825 και γίνονται με στόχο να προσελκύσουν και να εκπαιδεύσουν νέους ανθρώπους στις επιστήμες. Μεταδόθηκαν για πρώτη φορά το 1936, γεγονός που τις καθιστά την παλαιότερη επιστημονική τηλεοπτική σειρά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα στους εισηγητές βρίσκονται εξέχουσες προσωπικότητες και κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, όπως οι William και Lawrence Bragg, ο Sir David Attenborough, ο Carl Sagan και η Dame Nancy Rothwell.