MIT: Αυτό είναι το «όπλο» ενάντια στα deepfakes
Έρευνα των επιστημόνων στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, MIT, παρουσίασε ένα επαναστατικό εργαλείο, το PhotoGuard, που στοχεύει στην καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής των deepfakes. Αυτού του είδους η μορφή χειραγώγησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενεργοποιείται από την τεχνητή νοημοσύνη και έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για τη δημιουργία πλαστών εικόνων. Χάρη στην AI κατασκευάζονται ψεύτικες γυμνές εικόνες προσώπων που διάφοροι επιτήδειοι τις μεταχειρίζονται με σκοπό τον εκβιασμό αυποψίαστων ατόμων. Την ίδια στιγμή, τρόμο προκαλούν τα σενάρια που θέλουν τα deepfakes να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από πολιτικούς αντιπάλους σε προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι συμβατικές μέθοδοι προστασίας των φωτογραφιών, όπως η υδατογράφηση, συχνά αποτυγχάνουν, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τις επεξεργαστεί και να αφαιρέσει τέτοιου είδους ασφαλιστικές δικλείδες.
Το PhotoGuard εισάγει μια καινοτόμο προσέγγιση προσθέτοντας ένα αόρατο «στρώμα» στις εικόνες που παραμένει ανέπαφο μέσω της περικοπής, της επεξεργασίας και του φιλτραρίσματος. Αυτό εμποδίζει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να τροποποιήσουν τη φωτογραφία και να αναπτύξουν τα deepfakes. Σε αντίθεση με το υδατογράφημα, το οποίο απλώς βοηθά στην ανίχνευση της παραποίησης, το PhotoGuard εμποδίζει προληπτικά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη χειραγώγηση εικόνων.
Ταυτόχρονα, το τμήμα DeepMind της Google έχει επίσης παρουσιάσει ένα εργαλείο, το SynthID, το οποίο ενσωματώνει ένα ψηφιακό υδατογράφημα στα εικονοστοιχεία μιας εικόνας. Είναι μη ανιχνεύσιμο με γυμνό μάτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και πιθανότατα είναι παραποιημένες.
Καθώς εντείνεται η μάχη κατά των deepfakes, εργαλεία όπως το PhotoGuard και το SynthID αντιπροσωπεύουν σημαντικά βήματα στη διασφάλιση της ακεραιότητας των ψηφιακών μέσων, σε μια εποχή που φαίνεται πως η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας.