Βρετανία: Η τεχνητή νοημοσύνη «απειλεί» τη δουλειά των δημοσιογράφων
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει ακόμα μία εφαρμογή της στη Βρετανία, αυτή τη φορά στη δημοσιογραφία και τη σύνταξη ειδήσεων. Κι ενώ όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν εργαλεία AI για τη σύνταξη ειδήσεων, η συζήτηση στη χώρα έχει «ανάψει» για τα καλά, όσον αφορά τα ηθικά όρια αυτής της πρακτικής και τις συνέπειες που θα έχει για την ίδια την ύπαρξη των δημοσιογράφων.
Στις 7 Οκτωβρίου 1779, μια επιστολή εμφανίστηκε στη βρετανική εφημερίδα Berrow’s Worcester Journal. «Προς τον εκδότη», έγραφε ένας δυσαρεστημένος αναγνώστης. «Αναλαμβάνω την ευθύνη να ενημερώσω εσάς και το κοινό, ότι το δημοσίευμα στο τελευταίο σας φύλλο για ένα λυπηρό ατύχημα που συνέβη σε έναν φτωχό άνδρα στο Evesham, είναι εντελώς αστήριχτο».
Αυτές οι αναφορές, που δημοσίευσε τότε η εφημερίδα, για έναν άνδρα που έπεσε σε μια δεξαμενή με μπύρα που βράζει, φαίνεται τελικά ότι ήταν υπερβολικές. Σήμερα όμως η εφημερίδα αυτή, που ισχυρίζεται ότι είναι η παλαιότερη επιζούσα στον κόσμο, λέει ότι έχει μια νέα αιχμηρή μέθοδο για να βοηθήσει τους δημοσιογράφους να βγουν από το γραφείο και να ελέγξουν τις πηγές τους: την τεχνητή νοημοσύνη.
Η εφημερίδα, που βγήκε για πρώτη φορά το 1690 και τώρα αποτελεί δωρεάν φύλλο, είναι μία από τις πολλές στο Ηνωμένο Βασίλειο που σχεδιάζει να προσλάβει δημοσιογράφους «υποβοηθούμενους από τεχνητή νοημοσύνη», ώστε να μεταδίδουν τις τοπικές ειδήσεις.
Η Newsquest, η οποία συνεργάζεται με δεκάδες βρετανικά έντυπα, συμπεριλαμβανομένων των Glasgow Herald, Brighton and Hove, Argus και Lancashire Telegraph, προσέλαβε τον τελευταίο χρόνο, οκτώ ρεπόρτερ «υποβοηθούμενους από την τεχνητή νοημοσύνη».
Οι ρεπόρτερ της τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν ένα εσωτερικό εργαλείο κειμενογράφου που βασίζεται στην τεχνολογία ChatGPT, ένα ανεπτυγμένο chatbot το οποίο αντλεί πληροφορίες που συλλέγονται από κείμενα στο Διαδίκτυο.
Οι «κανονικοί» δημοσιογράφοι εισάγουν ένα κοινό αλλά απαραίτητο «έμπιστο περιεχόμενο» – όπως για παράδειγμα τα πρακτικά από ένα τοπικό δημοτικό συμβούλιο- και το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το μετατρέπει σε συνοπτικό κείμενο ρεπορτάζ, προσαρμοσμένα στο στυλ του κάθε εκδότη.
Κι ενώ ο «ρεπόρτερ» της τεχνητής νοημοσύνης «ανακατεύει» τις διάφορες πληροφορίες, «δημιουργώντας» κείμενα ειδήσεων, οι άλλοι «ανθρώπινοι» ρεπόρτερ στην αίθουσα σύνταξης είναι ελεύθεροι πλέον να πάνε στο δικαστήριο, να συναντήσουν έναν σύμβουλο, να παρευρεθούν σε μια γιορτή στο χωριό, σημειώνει χαρακτηριστικά η συντάκτρια του Worcester News, Stephanie Preece.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να βρίσκεται στη σκηνή ενός δυστυχήματος, στο δικαστήριο, σε μια συνεδρίαση του συμβουλίου, δεν μπορεί να επισκεφτεί μια οικογένεια που θρηνεί ή να κοιτάξει κάποιον στα μάτια και να πει ότι λέει ψέματα. Το μόνο που κάνει είναι να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους να κάνουν περισσότερα», λέει. «Αντί να το αποφεύγουμε ή να το φοβόμαστε, λέμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να μείνει -οπότε πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε;».
Προσθέτει ότι το εργαλείο της Newsquest δεν είναι αυτό που παράγει περιεχόμενο. Ένας εκπαιδευμένος δημοσιογράφος τοποθετεί πληροφορίες στο εργαλείο, το οποίο στη συνέχεια τυγχάνει επεξεργασίας ή τροποποιήσεων από ένα συντάκτη ειδήσεων, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Και με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν ότι θα αποφευχθεί η φήμη του ChatGPT για ανακρίβεια.
Ο Jody Doherty-Cove, επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης στη Newsquest, λέει ότι κατανοεί την ανησυχία για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία, αλλά επιμένει ότι υπάρχουν πολλαπλές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης εκπαίδευσης και ενός νέου κώδικα δεοντολογίας.
Ο ίδιος προβλέπει ότι σύντομα η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως εργαλείου σύνταξης ειδήσεων θα γίνει ευρέως διαδεδομένη και στο μέλλον δεν θα είναι πια αμφιλεγόμενη. «Στο μέλλον, ο όρος "ρεπόρτερ συστήματος AI" θα είναι τόσο περιττός όσο ακούγεται τώρα ο όρος "ρεπόρτερ με τη βοήθεια του διαδικτύου"», λέει. «Το διαδίκτυο έχει βοηθήσει τους δημοσιογράφους να βρουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν πιο εμπλουτισμένες ιστορίες, και η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει επίσης αυτά τα οφέλη», τονίζει.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Guardian δημοσίευσε τον δικό του κώδικα δεοντολογίας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, υποσχόμενος να χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία με προσοχή, ενώ το Σεπτέμβριο εμπόδισε το OpenAI να χρησιμοποιεί το περιεχόμενό του για την τροφοδοσία προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.
Την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times μήνυσαν την OpenAI και τη Microsoft, για απόπειρα των εταιρειών αυτών «να εκμεταλλευτούν τη μαζική επένδυση των Times στο δημοσιογραφικό τους περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας το για την κατασκευή υποκατάστατων προϊόντων χωρίς άδεια ή πληρωμή». Σε απάντηση, το OpenAI είπε ότι «σέβεται τα δικαιώματα των δημιουργών και των κατόχων περιεχομένου», προσθέτοντας ότι «εξεπλάγη και απογοητεύτηκε με αυτή την εξέλιξη».
Στελέχη εφημερίδων στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι οι όποιες περικοπές σε θέσεις εργασίας, δεν σχετίζονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ότι οι δημοσιογράφοι τους δεν πρέπει να φοβούνται μήπως αντικατασταθούν από μηχανές.
Η συντάκτρια της «αιωνόβιας» Berrow’s Worcester Journal, Stephanie Preece, υποστηρίζει: «Κάθε συντάκτης εφημερίδας ξέρει ότι είναι απλώς ένας φύλακας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και το μόνο που μπορεί είναι να κάνει το καλύτερο για αυτήν. Αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να «αγκαλιάσεις» την αλλαγή, πρέπει να κινηθείς με το ρεύμα του κόσμου».