Έρευνα Flash.gr: Πιο ακριβό το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα από το Ντουμπάι
Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Το ότι οι Έλληνες γονείς πληρώνουν έως και 213% ακριβότερο το βρεφικό γάλα , σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε, όπως διαπιστώθηκε μετά και από έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι σίγουρα άδικο άλλα όχι πρωτόγνωρο. Το ότι το ίδιο ακριβώς γάλα όμως, το βρίσκει κανείς πολύ πιο φθηνά ακόμα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα της πολυτέλειας και της χλιδής, απ' ότι στη χώρα μας -όπως θα δείτε στην αποκαλυπτική έρευνα του Flash.gr- το λες και εξωφρενικό!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Η εν λόγω έρευνα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, μελετά τις τιμές που πωλείται το βρεφικό γάλα στα ηλεκτρονικά καταστήματα των δύο μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ ανά κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος, ελήφθησαν επίσης τιμές και από ένα φαρμακείο με ηλεκτρονικό κατάστημα ανά χώρα.
Τα ευρήματα που καταγράφηκαν στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο οποίο γίνεται απολογισμός του έργου της για το 2023, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, που έκανε λόγο για μια σειρά προϊόντων σε τιμές μεγαλύτερες απ' ότι σε άλλες χώρες, μας ώθησαν να κάνουμε τη δική μας έρευνα.
Πιο ακριβά και από το Ντουμπάι!
Εντοπίσαμε ένα συγκεκριμένο προϊόν και ψάξαμε πόσο πωλείται σε διάφορες χώρες. Ένα προϊόν γάλακτος σε σκόνη, 800 γραμμαρίων, 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας. Πόσο καλείται λοιπόν να πληρώσει ο καταναλωτής, εντός και εκτός συνόρων;
Γάλα σε σκόνη 800γρ. 1ης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών):
- Πορτογαλία 18.24 ευρώ
- Γερμανία 19.66 ευρώ
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 79,80 AED (ντίρχαμ), δηλαδή 19.82 ευρώ !
- Γαλλία 20.14 ευρώ
- Ιταλία 23.68 ευρώ
- Αγγλία 20.89 στερλίνες ή κάτι παραπάνω από 24.00 ευρώ ( Για την ακρίβεια 24.65)
- Ελλάδα σε super market 26,34 ευρώ. Μάλιστα η ίδια ακριβώς συσκευασία σε ελληνικά διαδικτυακά φαρμακεία, εκτοξεύεται στα 34.32 ευρώ!
Δηλαδή, σχεδόν 15 ευρώ πιο ακριβά...απ' το Ντουμπάι! Και όχι μόνον αυτό. Ακόμα κι αν κάνεις διαδικτυακή παραγγελία από την Πορτογαλία, προσθέτοντας τα 13.20 ευρώ που σου ζητούν για τα μεταφορικά, τότε γλιτώνεις 2 ευρώ και 88 λεπτά!
Το χειρότερο δε, μας λέει η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, είναι πως ο καταναλωτής είναι ουσιαστικά ανήμπορος να αντιδράσει, αφού η ακρίβεια έχει μετατραπεί σε «τσουνάμι», που έχει παρασύρει στο πέρασμά του αμέτρητα προϊόντα...
«Έχουμε μια τεράστια απόκλιση που δεν δικαιολογείται, δεδομένου ότι είναι πολυεθνικές εταιρίες αυτές που προμηθεύουν αυτού του είδους τα βρεφικά γάλατα. Δεν δικαιολογούνται σε καμία των περιπτώσεων αυτές οι τιμές και μάλιστα σ' ένα προϊόν το οποίο είναι βασικό για τη διατροφή των μωρών. Αν κανείς συγκρίνει την αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή με του Ευρωπαίου, υπολείπεται σημαντικά. Είναι υποπολλαπλάσια, που σημαίνει ότι ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα γι αυτό το προϊόν, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους».
-Υπάρχει τρόπος ν' αντιδράσουν οι καταναλωτές τελικά;
«Δυστυχώς, επειδή είναι μια γενικευμένη κατάσταση ακρίβειας, δεν είναι μια κατηγορία προϊόντων, εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ. Ακούμε ότι επιβλήθηκε πρόστιμο σε εταιρίες σε 200 προϊόντα, 100, 150 προϊόντα κλπ. Άρα, δεν μπορεί να γίνει μποϋκοτάζ σε ένα προϊόν».
Ελέγχους, εφαρμογή των μέτρων και είσπραξη των προστίμων, απαιτούν οι καταναλωτές!
Αν κάποιος σκεφτεί ότι η εικόνα που εντοπίσαμε στην αγορά εντός και εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, είναι απλώς κάτι που έτυχε, τότε αρκεί να σημειώσουμε πως η ίδια ακριβώς εικόνα ρεκόρ ακρίβειας στη χώρα μας, καταγράφεται στην έρευνά του Flash.gr και για την ίδια φόρμουλα 2ης βρεφικής ηλικίας. Έχουμε και λέμε...
Γάλα σε σκόνη 800γρ. 2ης βρεφικής ηλικίας (6 έως 12 μηνών):
- Πορτογαλία 16.19 ευρώ
- Γερμανία 19.17 ευρώ
- Γαλλία 18.52 ευρώ
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 79.80 AED, δηλαδή 19.82 ευρώ
- Ιταλία 23,65 ευρώ
- Ελλάδα σε super market 22,15 ευρώ, ενώ σε διαδικτυακό φαρμακείο 29.29 ευρώ!
Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο ίδιο πάντα ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος, ελήφθησαν επίσης τιμές και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των φαρμακείων ανά χώρα, δεδομένου ότι από προηγούμενες μελέτες της Επιτροπής, μεγάλο μέρος των πωλήσεων βρεφικού γάλακτος πραγματοποιείται και μέσω φαρμακείων.
Τί είναι αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν, εκτός από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση; Συνεχείς έλεγχοι, σημειώνει η κυρία Καλαποθαράκου.
«Όπως είπα και πριν το βρεφικό γάλα ξεκινάει από 30% έως και 213% ακριβότερο στην Ελληνική αγορά σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα. Μένει να τα επεξεργαστούμε και θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα συμβάλουν στην αναχαίτιση της ακρίβειας, διότι μέχρι σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί δυστυχώς είναι αποσπασματικά και αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Βλέπουμε ότι η ακρίβεια καλά κρατεί. Βλέπουμε ότι υπάρχουν συνεχείς ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και μάλιστα με μεγάλο ρυθμό. Το ελαιόλαδο για παράδειγμα. Είναι 100% επάνω.
Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου να ελέγξει την εφαρμογή των μέτρων. Θεωρούμε ότι υπολείπονται στην εφαρμογή τους. Πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα να είναι μεγαλύτερα. Δηλαδή ακόμα και το 1 εκατομμύριο πρόστιμο στις πολυεθνικές εταιρείες είναι σταγόνα στον ωκεανό. Και να εισπράττονται ασφαλώς τα πρόστιμα και να υπάρχει και διαφάνεια. Να ενημερωνόμαστε».
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΚΠΟΙΖΩ, ο ρόλος των καταναλωτικών οργανώσεων είναι επικουρικός της πολιτείας, πρέπει όμως να αναγνωριστεί το έργο τους. Πάγιο ανικανοποίητο αίτημά τους; Να γνωστοποιούνται οι αποφάσεις των προστίμων στις Ενώσεις καταναλωτών. Δηλαδή η παραβατική συμπεριφορά, μας λέει, της Α εταιρίας σε τι αφορά; Σε ποια προϊόντα και ποια παράβαση έκανε; Δεν αρκεί, τονίζει, μια γενικότητα για αθέμιτη κερδοφορία σε κάποια προϊόντα.