Επικουρικές συντάξεις: Φθινοπωρινή... διάταξη φέρνει αναγνώριση πλασματικών ετών
Έρχεται η διάταξη «κλειδί» που αναμένεται να απεγκλωβίσει χιλιάδες ασφαλισμένους που θα μπορούν, πλέον, να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια.
Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί μετά το καλοκαίρι αναμένεται η διάταξη «κλειδί» που θα δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων σε όσους θέλουν να θεμελιώσουν επικουρική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης.
Το νέο πλαίσιο έρχεται να απεγκλωβίσει χιλιάδες ασφαλισμένους που θα μπορούν, πλέον, να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια και να λάβουν την πολυπόθητη επικουρική σύνταξη εφόσον συμπληρώσουν 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση θα ενοποιηθούν τα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωριστούν από όλα τα πρώην Ταμεία.
Σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης, υπάρχουν οι εξής τρεις κατηγορίες:
- Ο χρόνος πραγματικής (υποχρεωτικής) ασφάλισης.
- Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης.
- Ο αναγνωριζόμενος χρόνος πλασματικής ασφάλισης.
Έτσι, η άσκηση του δικαιώματος αναγνώρισης εναπόκειται στην πρωτοβουλία του ασφαλισμένου στις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. Η στρατιωτική θητεία είναι η πιο συνηθισμένη αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τους άνδρες. Ειδικά όταν αναγνωρίζονται 30 ημέρες το μήνα και 360 το έτος (στράτευσης), ενώ ο ΕΦΚΑ μισθωτών (ΙΚΑ) αναγνωρίζει μόλις 300 ένσημα (25 ανά μήνα) ανεξαρτήτως πόσες ημέρες μέσα στον χρόνο εργάζεται κανείς.
2. Γονική άδεια ανατροφής παιδιών.
3. Επιδοτούμενη ασθένεια είναι δωρεάν και αφορά μόνο τη θεμελίωση (π.χ. για τα 40 έτη), αλλά όχι και για προσαύξηση (το κλάσμα της ανταποδοτικός σύνταξης θα παραμείνει π.χ. στα 39 έτη όταν η ασθένεια αφορά σε 12 μήνες)
4. Επιδοτούμενη ανεργία (όπως και η ασθένεια είναι δωρεάν αλλά δεν υπολογίζεται στην προσαύξηση της σύνταξης).
5. Εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών έως 600 μέρες.
6. Χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης, ανώτατης σχολής ή μεταλυκειακής Σχολής: Προϋπόθεση να μην υπάρχει παράλληλη ασφάλιση (π.χ. εργασία κατά τη φοίτηση). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα
7. Κενά ασφάλισης: Αναγνωρίζεται το σύνολο του χρόνου
8. Χρόνος Κύησης-Λοχείας: Μόνο για θεμελίωση, όχι για προσαύξηση.
9. Χρόνος απεργίας: Το σύνολο του χρόνου
10. Χρόνοι από τα τέκνα (300 ημέρες για το πρώτο παιδί και 600 ημέρες για κάθε επόμενο παιδί μέχρι το τρίτο ήτοι στο σύνολο μέχρι 5 έτη)
11. Χρόνος μαθητείας: Έως 2 έτη
12. Χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης
13. Χρόνος σύνταξης αναπηρίας