«Ηλεκτροσόκ» για επαγγελματίες: Ζητούν πίσω επιδοτήσεις για το ρεύμα - Τι απαντά η κυβέρνηση
Γιατί οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στέλνουν... ραβασάκια σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Ηλεκτροσόκ» έχουν υποστεί επαγγελματίες που - όπως καταγγέλλουν - καλούνται να πληρώσουν κρατικές επιδοτήσεις που είχαν για το ηλεκτρικό ρεύμα το 2022 και το 2023.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το τελευταίο διάστημα, διάφοροι επαγγελματίες καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λαμβάνουν... ραβασάκια με συμπληρωματικούς λογαριασμούς ρεύματος, καθώς με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2024), δίνεται στους πάροχους ενέργειας η δυνατότητα να ζητήσουν πίσω ποσά που αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή ως κρατική στήριξη για την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Το ύψος εκείνης της επιδότησης έφτανε τα 800 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε διάφορους κλάδους επαγγελματιών με παροχή ισχύος έως 35 kVA. Η επιδότηση δόθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, χωρίς όμως - όπως φαίνεται - να έχει υπάρξει και η σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τώρα όμως ζητούν πίσω τις επιδοτήσεις για το ρεύμα από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όπως φαίνεται σε λογαριασμό που παραθέτει το flash.gr παρακάτω:
Μπαράζ καταγγελιών
Μόλις έφτασαν οι πρώτοι λογαριασμοί, «έσπασαν τα τηλέφωνα» στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) αλλά και στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ΓΣΕΒΒΕ με μπαράζ καταγγελιών από επαγγελματίες.
«Τις τελευταίες ημέρες φτάνουν συνεχώς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τα παράπονα επαγγελματιών που ξαφνικά επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα που είχαν καταναλώσει την περίοδο 2022-2023. Υπάρχουν περιπτώσεις μελών μας που καλούνται να πληρώσουν σε παρόχους εκατοντάδες ευρώ και μάλιστα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΕΑ, πρόκειται για ποσά που είχαν καταχωρηθεί εκείνη την περίοδο ως κρατική επιδότηση. «Μόνο που τελικά δεν εγκρίθηκε ποτέ η καταβολή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πλέον, μετά από πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία είσπραξης αυτών των ποσών», συμπληρώνει.
Μάλιστα, το ΕΕΑ θεωρεί «ανεπίτρεπτο» να συμβεί κάτι τέτοιο και καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να απαντήσουν σε κάποιες «εύλογες» απορίες:
- Όλοι αυτοί οι σημερινοί οφειλέτες είχαν ενημερωθεί με όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτά τα ποσά θα γίνουν απαιτητά;
- Το ίδιο το κράτος δεν φρόντισε για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω επιδότησης;
- Πόσο ηθικό είναι να ζητείται από έναν επαγγελματία να εξοφλήσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών -υπάρχουν σχετικοί λογαριασμοί στη διάθεση του Ε.Ε.Α.- ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό; Αναρωτήθηκε κανείς αν αυτός ο άνθρωπος, υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά με την τόση ακρίβεια και το λειτουργικό κόστος στα ύψη, μπορεί να έχει τη δυνατότητα εμπρόθεσμης πληρωμής του όποιου ποσού;
- Από την στιγμή που η κυβέρνηση κάποια στιγμή έμαθε ότι δεν υπήρχε έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους οφειλέτες;
Ως ΕΕΑ ζητούν «ξεκάθαρες απαντήσεις με τρόπο απλό και κατανοητό από κάποιον υπεύθυνο και όχι παραπομπή σε κάποιο ΦΕΚ ή σε υπουργικές αποφάσεις του παρελθόντος. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια που έχει σχέση με τέτοιου είδους ζητήματα καθώς από την εξέλιξη τους καθορίζεται και ο οικογενειακός και επαγγελματικός τους προϋπολογισμός», καταλήγει στη δήλωσή του ο Γ. Χατζηθεοδοσίου.
Επιστολή διαμαρτυρίας ΓΣΕΒΕΕ
Την Τετάρτη, η ΓΣΕΒΕΕ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας με αποδέκτες τρία Υπουργεία και συγκεκριμένα προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα.
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, επισημαίνει ότι οι συμπληρωματικοί αυτοί λογαριασμοί ενέργειας, φαίνεται να έχουν στηριχθεί σε μία Υπουργική Απόφαση, η οποία και εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2024, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, και με την οποία δίνεται στους πάροχους ενέργειας η δυνατότητα να ζητήσουν πίσω ποσά που αντιστοιχούσαν σε επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 και είχαν σκοπό να μειώσουν το τελικό πληρωτέο ποσό ανά λογαριασμό, σε μία περίοδο που το ύψος των λογαριασμών ενέργειας «γονάτιζε» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το ύψος εκείνης της επιδότησης έφτανε τα 800 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, τη σχετική έγκριση από την Ε.Ε.
«Το εξοργιστικό και παράδοξο είναι πως ενώ η κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα, δεν φρόντισε να καλύψει το ποσό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει αυξημένα έσοδα ή μέσω των παρόχων που παρουσιάζουν υπερκέρδη ή με κάποιο συνδυασμό αυτών των πηγών, αλλά έρχεται πλέον με "πονηρό" και ανάλγητο τρόπο να το εισπράξει από τις επιχειρήσεις, οι οποίες, ιδίως οι μικρές και πολύ μικρές, αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη ρευστότητας. Η Γενική Συνομοσπονδία, καταδικάζει απερίφραστα το χαράτσι που θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να ανακαλέσουν άμεσα», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ.
Η θέση της κυβέρνησης
Για το θέμα που έχει προκύψει, ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν ισχύει, είδα και εγώ τους αριθμούς. Καταρχάς, αναφερόμαστε σε μια υποπερίπτωση των ενισχύσεων για το ρεύμα σε επιχειρήσεις που έχουν αυξημένη κατανάλωση, μεγάλη κατανάλωση, δηλαδή μια κατηγορία επιχειρήσεων», απάντησε αρχικά ο Παύλος Μαρινάκης.
Συνεχίζοντας τόνισε: «Συνολικά το ποσό που είχε δοθεί είναι 800 εκατομμύρια. Μιλάμε για λιγότερο από το μισό τοις εκατό αυτού του ποσού, δηλαδή ούτε το 1% και, σύμφωνα με τους συμψηφισμούς που θα γίνουν, φαίνεται ότι το κράτος θα δώσει περισσότερα από αυτά που θα πρέπει να αναζητήσει. Δηλαδή, με βάση τον συμψηφισμό, θα δώσουμε και δύο εκατομμύρια παραπάνω, τα οποία, αν τα βάλετε τα δύο εκατομμύρια στα 800 εκατομμύρια, αφορά έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων, ενδεχομένως και λιγότερες από 4.000 σε σχέση με τον αριθμό που ειπώθηκε. Πολύ μικρά ποσά σε σχέση με τα ποσά τα οποία έλαβαν και σε πάρα πολλές περιπτώσεις -γι' αυτό και πρέπει να το δούμε- θα γίνει και ένας συμψηφισμός, μπορεί να έχουμε και πιστωτικό στις επιχειρήσεις αυτές».
Να σημειωθεί πως αναλυτική ανακοίνωση για το ζήτημα που έχει προκύψει, αναμένεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.