Θαυματουργό φάρμακο από Ιάπωνες ερευνητές υπόσχεται νέα δόντια σε ανθρώπους με ανοδοντία
Ιάπωνες ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακο που υπόσχεται αναγέννηση δοντιών, με στόχο την εφαρμογή σε ανθρώπους το 2030.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Science Advances, μια επιστημονική ομάδα από την Ιαπωνία αναπτύσσει ένα νέο φάρμακο για την αναγέννηση δοντιών σε ανθρώπους. Αν η προσπάθεια είναι επιτυχής, θα αλλάξει για πάντα την οδοντιατρική φροντίδα για εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν κληρονομήσιμες παθήσεις των δοντιών.
Το όνειρο της ανάπλασης δοντιών
Οι ερευνητές διεξάγουν ήδη τις πρώτες κλινικές δοκιμές, και αν όλα πάνε καλά, το φάρμακο θα είναι έτοιμο περίπου το 2030. Ο επικεφαλής της ομάδας, Δρ Κάτσου Τακαχάσι, εξηγεί ότι η ανάπλαση δοντιών είναι το όνειρό του από τα φοιτητικά χρόνια, και τώρα είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να το πετύχει.
Όπως αναφέρεται στο thebrighterside.news, η θεραπεία δεν αφορά όσους έχουν χάσει δόντια από προβλήματα των ούλων και των σιαγόνων, αλλά εκείνους που πάσχουν από υποδοντία ή ανοδοντία, δηλαδή από εκ γενετής
διαταραχές διάπλασης δοντιών. Η πρώτη πάθηση αφορά το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από την έλλειψη μερικών δοντιών, ενώ η δεύτερη είναι πιο βαριά κατάσταση με απώλεια έξι ή περισσοτέρων δοντιών. Και στις δύο περιπτώσεις, επηρεάζεται η ποιότητα ζωής, και καθημερινές δραστηριότητες, όπως η μάσηση τροφής, απαιτούν προσπάθεια.
Η πρωτεΐνη-κλειδί
Ο Δρ Τακαχάσι, ο οποίος ειδικεύεται στη μοριακή βιολογία, θεωρεί ότι θα μπορούσε να τροποποιήσει τον αριθμό των δοντιών σε πειραματόζωα, στοχεύοντας τα γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη δοντιών. Η ομάδα του ανακάλυψε ότι ποντίκια που δεν είχαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο (το γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη USAG-1) ανέπτυσσαν έναν αυξημένο αριθμό δοντιών.
Σε συνέχεια αυτής της ανακάλυψης, στράφηκε στην ανάπτυξη αντισωμάτων που εξουδετερώνουν την πρωτεΐνη USAG-1. Τα πειράματα στέφθηκαν με επιτυχία και πριν από μερικά χρόνια κατάφερε να αναπτύξει νέα δόντια σε ποντίκια που είχαν εκ γενετής λιγότερα δόντια. Σε άλλα πειράματα που έγιναν σε σκαντζόχοιρους, η χορήγηση του φαρμάκου είχε ως αποτέλεσμα την έκφυση νέων δοντιών ανάμεσα στα μπροστινά δόντια. Είχαν μάλιστα το ίδιο σχήμα.
Οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους
Ο πρώτος στόχος του Τακαχάσι είναι η ανάπτυξη δοντιών σε παιδιά 2-6 ετών με υποδοντία, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες εφαρμογές. Σε συνδυασμό με μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και ενός τρίτου σετ δοντιών, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει έναν εντελώς νέο κλάδο στην οδοντιατρική.