Ένοπλες Δυνάμεις: Το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα ο Νίκος Δένδιας - Αλλαγές για στελέχη, μονάδες, εφεδρεία
Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση του Συστήματος Διοίκησης και Οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 20230» που υλοποιεί το Πεντάγωνο.
Όπως χαρακτηριστικά μετέδιδαν στον Flash.gr πηγές με γνώση των σχεδιασμών, οι τρείς βασικοί άξονες πάνω στους οποίους βασίζονται οι επερχόμενες αλλαγέςστις Ένοπλες Δυνάμεις αφορούν την ασφάλεια, εσωτερικούς υπηρεσιακούς λόγους αλλά και το λειτουργικό κόστος, με στόχο οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να οδηγηθούν σε σύγχρονα αμυντικά συστήματα αλλά και στην οικονομική ενίσχυση των στελεχών.
Βασικός στόχος της νέας δόμης που θα παρουσιάσει σήμερα ο Νίκος Δένδιας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι η βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και η δυνατότητας άμεσης αντίδρασης - επέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μέσω των αλλαγών επιδιώκεται ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων δομών και η διάταξη τους. Σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να κλείσουν στρατόπεδα στον Έβρο και το Αιγαίο, αντίθετα θα συγχωνευθούν μονάδες στην ενδοχώρα και σε περιοχές όπου δεν κρίνονται ευαίσθητες για την εθνική άμυνα, με στόχο να δημιουργηθούν «πολυδύναμα» στρατόπεδα.
Συγχώνευση στρατοπέδων
Συνολικά, στην Ελλάδα ενεργά θεωρούνται 831 στρατόπεδα και φαίνεται πως στόχος είναι να μειωθούν κατά 132, συγχωνεύοντας μονάδες και αλλάζοντας σύνθεση ταγμάτων, όπως έχει αποκαλύψει ο Νίκος Δένδιας.
Στον Στρατό Ξηράς, ενδεικτική είναι η περίπτωση στρατοπέδου στην παραμεθόριο όπου εδρεύει μόνο μία μονάδα του Λόχου Εφοδιασμού Μεταφορών και λειτουργεί ως αρτοποιείο. Την ίδια στιγμή, το Ναυτοδικείο που εδρεύει στα Γιάννενα, το 2023 δίκασε μόλις πέντε υποθέσεις, ενώ την ίδια ώρα για τη λειτουργία του, μεταξύ άλλων, καταβάλλονται οκτώ μισθοδοσίες.
Υπενθυμίζεται ότι ακατάλληλη - μετά το πέρασμα της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel» - έχει κριθεί η Βάση στο Στεφανοβίκειο με το αεροδρόμιο στη Χρυσούπολη Καβάλας, την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στα Μέγαρα να βρίσκονται μεταξύ αυτών που προκρίνονται για τη μετεγκατάσταση.
Οι πληροφορίες του Flash.gr πάντως, αναφέρουν ότι παρά την κριτική που ασκήθηκε για την ακαταλληλότητα της έδρας της 1ης ΤΑΞΑΣ, πλέον υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες οι οποίοι αντιτίθενται με τη μόνιμη μετακόμιση της.
Επάνδρωση μονάδων
Μια ακόμη στρέβλωση που καλείται να αντιμετωπίσει η νεά δομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η κατάσταση επάνδρωσης, καθώς παρατηρείται μονάδες αιχμής να εμφανίζουν πληρότητα της τάξεως του 27%, κάτι το οποίο στην καθημερινότητα μπορεί να μεταφράζεται στη δυνατότητα μόνο για υπηρεσίες...σκοπιάς. Βάσει του νέου σχεδίου στόχος είναι το 2026 η πληρότητα σε μονάδες πρώτης γραμμής να αγγίζει το 70% και το υπόλοιπο 30% να καλύπτεται από Εφέδρους, μέσω του νομοσχεδίου που προωθείται.
Αλλάγες στα στελέχη
Παράλληλα, φαίνεται ότι σχεδιάζεται και διαφορετική δομή στο επαγγελματικό προσωπικό με λιγότερες θέσεις Αξιωματικών και διαφορετική καριέρα για τους Υπαξιωματικούς, καθώς η σημερινή αναλογία Αξιωματικών - Υπαξιωματικών στον ελληνικό στρατό είναι σχεδόν ένα προς ένα, με τα διεθνή πρότυπα να ανεβάζουν την αναλογία στο ένα προς εννέα.
Anti-drone και αντιαεροπορικός θόλος
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να παρουσιάσει και τον αnti-drone και αντιαεροπορικό θόλο, ο οποίος θα καλύψει τη χώρα με κινητά και μη κινητά συστήματα, αξιοποιώντας στο έπακρο τα περίπου 2.500 ελληνικά νησιά, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί η δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο και με πυραύλους από την ξηρά.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα αρμόδια Επιτελεία φέρεται να έχουν καταλήξει στη δοκιμασμένη λύση τμημάτων του υπερσύγχρονου ισραηλινού συστήματος αεράμυνας «Iron Dome».
Όπως έχει αποκαλύψει ο Flash.gr, ο ελληνικός θόλος θα είναι έτοιμος το 2027 καθώς η σύμβαση – εκτός απροόπτου - αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 και ο χρόνος που απαιτείται μέχρι την κατασκευή, την εγκατάσταση και τη λειτουργία του, υπολογίζεται στους 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής.
Εφεδρεία
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την ορθή αξιοποίηση του στοιχείου της Εφεδρείας, με στόχο το καλύτερο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας. Η στρατιωτική ηγεσία έχει καταλήξει στις αλλαγές που θα παρέχουν έναν αυξημένο ρόλο στους εφέδρους στην υπεράσπιση της χώρας, με το χρονικό διάστημα το οποίο υπολογίζεται για την υλοποίηση του προγράμματος να αγγίζει τους 36 μήνες.
Οι αλλαγές που επιδιώκονται προβλέπουν στρατιωτική εκπαίδευση σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε ο έφεδρος να διατηρείται σε επίπεδο ετοιμότητας, αλλά να είναι γνώστης και των τεχνολογικών εξελίξεων επί του πεδίου.