Δένδιας: «Προσωπική η σχέση Τραμπ με Ερντογάν» - Το άγνωστο περιστατικό στο Λονδίνο με Μητσοτάκη
Τις εκτιμήσεις του για τη νέα κυβέρνηση Τραμπ αλλά και ένα άγνωστο περιστατικό ανάμεσα στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν μοιράστηκε ο Νίκος Δένδιας στο ελληνοαμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.
Τις εκτιμήσεις αλλά και τις προσδοκίες του από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας σήμερα (13.11) σε εκδήλωση του αμερικανικού κολεγίου και του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου.
Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Μάικ Πομπέο αλλά και στον άνθρωπο που όπως όλα δείχνουν παίρνει τα ηνία του State Department:
«Ο Μάικ Πομπέο, ήταν πάντοτε διαθέσιμος, απαντώντας στο κινητό του τηλέφωνο και έτοιμος να προσφέρει, τις καλύτερες υπηρεσίες του προς τις δυο χώρες, προκειμένου να επέλθει αποκλιμάκωση. Ελπίζω ειλικρινά, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιο και ο μελλοντικός υπουργός Εθνικής Άμυνας, όποιος κι αν είναι, θα έχουν μια παρόμοια προσέγγιση στα προβλήματα της περιοχής μας» είπε ο κ. Δένδιας.
Το άγνωστο περιστατικό στο Λονδίνο και η φιλία Τραμπ με Ερντογάν
Αίσθηση προκάλεσε ένα περιστατικό που αποκάλυψε ο κ. Δένδιας στο περιθώριο συνάντησης του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, το οποίο κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αποδεικνύει την άριστη «χημεία» στις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Υπάρχει προσωπική σχέση μεταξύ τους, σας λέω γιατί το ξέρω» είπε ο κ. Δένδιας και αποκάλυψε: «Ήμασταν σε συνάντηση του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό, τον συνόδευα ως υπουργός Εξωτερικών. Ο πρόεδρος Τραμπ προήδρευε της συνάντησης αλλά υπήρχε στο πρόγραμμα και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς πλησίαζε η ώρα, ο Πρωθυπουργός λέει στον πρόεδρο Τραμπ: 'λυπάμαι κύριε Πρόεδρε αλλά πρέπει να φύγουμε, έχουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν' και ο Ντόναλντ Τραμπ μάς απαντά: 'εντάξει παιδιά και φυσικά να πάτε, είναι φίλος μου και να του δώσετε τους θερμούς μου χαιρετισμούς...».
«Παραμένουμε στην πορεία μας»
Ο Νίκος Δένδιας αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στην εκλογή Τραμπ ανέφερε: «Περιμένουμε μια προσέγγιση μάλλον διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στα θέματα των διεθνών θεσμών, είτε πρόκειται για το ΝΑΤΟ είτε πρόκειται για τα Ηνωμένα Έθνη κ.λπ. κ.λπ. Μια απλή απάντηση θα ήταν ότι δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε και θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε. Η σωστή απάντηση για εμάς, την Ελλάδα, και μιλάω από τη δική μας οπτική γωνία, είναι να παραμείνουμε στην πορεία μας, να συνεχίσουμε πραγματικά να παρουσιάζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα είδος επιχειρηματολογίας που λέει όχι ότι έχουμε δίκιο, αλλά εξηγεί στις ΗΠΑ γιατί είναι προς το συμφέρον τους να υποστηρίξουν αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό και για εμάς.»
«Η Ελλάδα δεν ήταν ευχαριστημένη σε κάποια θέματα με την κυβέρνηση Μπάιντεν»
Μιλώντας για τα εξοπλιστικά είπε: «Συνδεόμαστε σε μεγάλο βαθμό με το αμυντικό οικοδόμημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μεγαλύτερο μέρος της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με εξαίρεση τα αεροσκάφη Mirage και Rafale, προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαστε μέρος του προγράμματος F-35. Το F-35 είναι το πιο σύγχρονο μαχητικό stealth στον κόσμο αυτή τη στιγμή, με την πιθανή εξαίρεση του F-22, αλλά αυτό δεν εξάγεται. Γινόμαστε μέρος του νέου προγράμματος φρεγατών Constellation με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Constellation θα είναι η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Και πέρυσι, υπογράψαμε μια συμφωνία, βάσει της οποίας θα μελετήσουμε από κοινού τη διαμόρφωση και τις προδιαγραφές αυτής της φρεγάτας και μέρος αυτών των φρεγατών θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα, για δική μας χρήση, αλλά επιπλέον, θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετούμε τα σκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέλλον. Υπάρχουν εκατοντάδες προγράμματα μεταξύ ημών και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και επιτρέψτε μου να πω, χωρίς να προσποιούμαι ότι είμαι οπαδός του Τραμπ, ότι την ίδια στιγμή, η Ελλάδα δεν ήταν ευχαριστημένη σε ορισμένα θέματα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, αν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι φίλος της Ελλάδας. Πολλές φορές τον έχω ακούσει με τα ίδια μου τα αυτιά να αποκαλεί τον εαυτό του «Μπαιντενόπουλο». Παρ' όλα αυτά, υπήρξε η επιστολή Μπλίνκεν, με την οποία υποσχέθηκε στην Ελλάδα τρεις φρεγάτες LCS, έναν αριθμό αρμάτων μάχης, έναν αριθμό C-130 κ.λπ. κ.λπ. Τίποτα από εκείνη την επιστολή δεν υλοποιήθηκε, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια».