Αντι - drone θόλος: Το ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη δυο οπλικών συστημάτων
Στο προσκήνιο επαναφέρει η ταυτόχρονη επίθεση με πυραύλους και drones του Ιράν στο Ισραήλ την «Ατζέντα 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων και τον ελληνικό αντι-drone θόλο, τα σχέδια του οποίου ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Άμυνας σε συνεννόηση με τα Επιτελεία.
Το νέο Αμυντικό Δόγμα που προωθείται βασίζεται στην προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα, με στόχο ο ελληνικός στρατός - μέσα σε ένα σύγχρονο και πολύπλοκο περιβάλλον - να επιχειρεί υπό την κάλυψη ενός εξελιγμένου θόλου anti - drone , στη λογική του αντίστοιχου Ισραηλινού.
Τα δυο οπλικά συστήματα κατά των drones
Το ελληνικό σχέδιο θα έχει δύο άξονες αντιμετώπισης εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα κινητικά αλλά και τα μη κινητικά οπλικά συστήματα.
Τα κινητικά συστήματα που αφορούν στην πυραυλική αεράμυνα θα εγκατασταθούν στοχευμένα σε χερσαία σημεία ανά τη χώρα, όπως επίσης - για λόγους επιχειρησιακής ευελιξίας - σε πολεμικά πλοία και αεροπλάνα.
Τα μη κινητικά είναι παθητικά συστήματα που λειτουργούν με παρεμβολές, ενώ στρατιωτικές πηγές μετέφεραν στο Flash.gr ότι θα έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν το σήμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κινούνται απειλητικά, όχι μόνο των τύπων που ελέγχονται από σταθμούς στο έδαφος, αλλά ακόμη και αυτών που το σήμα τους ελέγχεται μέσω δορυφόρου.
Μη κινητικά συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών είναι ήδη εγκατεστημένα σε νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, ενώ το επόμενο διάστημα ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί.
Πως λειτουργεί το αντι - drone σύστημα
Η τεχνολογία αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα λύσεων που παρέχουν τη δυνατότητα να εντοπίζονται, να ταυτοποιούνται και να «μετριάζεται» η δράση τους.
Τα συστήματα anti-drone περιλαμβάνουν από κάμερες και εξειδικευμένα ραντάρ ανίχνευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών έως δικτυακά όπλα και συστήματα κατάληψης στον κυβερνοχώρο.
Στη συνέχεια, ανάλογα με την απειλή, ενεργοποιούνται τα στρατιωτικά αντίμετρα, τα οποία περιλαμβάνουν από την εξουδετέρωση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μέχρι και την ανάληψη του ελέγχου του.
Τα αντίμετρα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μια στατική ή κινητή συσκευή που εκπέμπει μεγάλη ποσότητα ενέργειας RF προς το drone, καλύπτοντας το σήμα του ελεγκτή του, κάτι το οποίο δίνει πολλαπλές δυνατότητες.
Για παράδειγμα, μολις το σήμα μπλοκαριστεί, το anti-drone σύστημα είναι σε θέση να κατευθύνει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ελεγχόμενη προσγείωση στην τρέχουσα θέση του, να πέσει ανεξέλεγκτα στο έδαφος ή ακόμη να του ορίσει νέα πορεία στέλνοντάς το προς μια τυχαία κατεύθυνση.
«Μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού και αντι-drone θόλου. Η χώρα πρέπει να κλείσει. Έχει ήδη δρομολογηθεί. Έχουμε κάνει αρκετά βήματα, δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί. Έχει ξεκινήσει, υπάρχει μια σημαντική, δαπάνη που έχει προβλεφθεί για αυτόν τον σκοπό. Η χώρα θα πρέπει να μπορεί να εξοπλίσει τον εαυτό της και μόνη της, στα αντιαεροπορικά δε, αυτό είναι εφικτό. Η Ελλάδα δεν είναι μια επιθετική δύναμη, αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια. Αυτό είναι απολύτως εφικτό» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας (ΣΚΑΪ) - που άνοιξε πρώτος τη συζήτηση για τον αντι-drone θόλο.