Ελπίδες φέρνει νέο φάρμακο για τον καρκίνο του μεσοθηλιώματος
Ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου του μεσοθηλιώματος, ενός αρκετά δύσκολα θεραπεύσιμου καρκίνου που συνδέεται με τον αμίαντο, δίνει η ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου.
Οι επιστήμονες χαιρετίζουν την «πραγματικά υπέροχη» άφιξη της νέας θεραπείας, με ορισμένους να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Χιλιάδες άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη νόσο παγκοσμίως κάθε χρόνο, η οποία τείνει να αναπτύσσεται στους πνεύμονες και προκαλείται κυρίως από την έκθεση στον αμίαντο στην εργασία.
Σε μια διεθνή έρευνα που διεξήχθη σε πέντε χώρες, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ένα νέο φάρμακο που διακόπτει την παροχή «τροφής» του όγκου, τετραπλασίασε τα ποσοστά επιβίωσης τριών ετών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Oncology.
«Αυτή η έρευνα άλλαξε τη ζωή των ατόμων με μεσοθηλίωμα, επιτρέποντάς μας να ζήσουμε περισσότερο», είπε ένας από τους ασθενείς που επωφελήθηκαν από το φάρμακο. Ο 80χρονος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, κέρδισε αποζημίωση από τον πρώην εργοδότη του, μετά την έκθεση σε αμίαντο σε εργοστάσιο τη δεκαετία του 1970.
Η ανακάλυψη είναι σημαντική, λένε οι ειδικοί, επειδή το μεσοθηλίωμα συνεπάγεται για τους ασθενείς ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου. Το νέο φάρμακο, ADI-PEG20 (pegargiminase), είναι το πρώτο του είδους του, που συνδυάζεται επιτυχώς με χημειοθεραπεία εδώ και 20 χρόνια.
Η έρευνα περιελάμβανε ασθενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιταλία και την Ταϊβάν, και διευθύνθηκε από τον καθηγητή Peter Szlosarek στο Queen Mary. Ο καθένας έλαβε χημειοθεραπεία κάθε τρεις εβδομάδες για έως και έξι κύκλους.
Στους μισούς χορηγήθηκαν επίσης ενέσεις νέου του φαρμάκου, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο για δύο χρόνια.
Η μέση «επιβίωση χωρίς εξέλιξη» ήταν 6,2 μήνες με χημειοθεραπεία με πεγαργιμινάση, σε σύγκριση με 5,6 μήνες μεταξύ των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο και χημειοθεραπεία.
«Σε αυτή τη βασική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τρίτη φάση δοκιμής σε 249 ασθενείς με μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα, η χημειοθεραπεία με πεγαργιμινάση αύξησε σημαντικά τη διάμεση συνολική επιβίωση κατά 1,6 μήνες και τετραπλασίασε την επιβίωση στους 36 μήνες σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία με εικονικό φάρμακο», έγραψαν οι συγγραφείς.
«Ανυπομονούμε η θεραπεία να γίνει διαθέσιμη σε όλους τους ασθενείς»
Η ανακάλυψη ακολουθεί δύο δεκαετίες εργασίας του Szlosarek, μετά την αρχική του ανακάλυψη ότι τα κύτταρα μεσοθηλιώματος στερούνται μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ASS1, η οποία επιτρέπει στα κύτταρα να παράγουν το αμινοξύ αργινίνη.
Αυτή η γνώση χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του φαρμάκου. Το ADI-PEG20 λειτουργεί μειώνοντας τα επίπεδα αργινίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Για τα καρκινικά κύτταρα που δεν μπορούν να παράγουν τη δική τους αργινίνη, αυτό σημαίνει ότι εμποδίζεται η ανάπτυξή τους.
«Είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις την έρευνα για την ασιτία με αργινίνη των καρκινικών κυττάρων να αποδίδει καρπούς», είπε ο Szlosarek. «Αυτή η ανακάλυψη είναι κάτι που οδηγούσα από τα πρώτα της στάδια στο εργαστήριο, με μια νέα θεραπεία, την ADI-PEG20, η οποία βελτιώνει πλέον τη ζωή των ασθενών που επηρεάζονται από το μεσοθηλίωμα».
Η Liz Darlison, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Mesothelioma UK, δήλωσε: «Η κοινότητα του μεσοθηλιώματος του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των νοσοκόμων, των ασθενών και των οικογενειών που ζουν με μεσοθηλίωμα, είναι εξαιρετικά περήφανη για την ATOMIC. Προσφέρει μια άλλη πολύ αναγκαία θεραπευτική επιλογή και, πάνω από όλα, ελπίδα σε όσους ζουν με μεσοθηλίωμα».
«Ανυπομονούμε να δούμε αυτή τη θεραπεία να γίνεται διαθέσιμη ως τυπική επιλογή σε όλους τους ασθενείς στο μέλλον», σημείωσε.