HPV: Καλά νέα από μελέτη για το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Μηδέν περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε νεαρές γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού HPV, κατέγραψε μελέτη. Ο HPV ευθύνεται για περίπου 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου, της κεφαλής και του τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων.
Στην αιχμή των προσπαθειών για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και την ελάττωση όλων των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων, βρίσκεται η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού. Πρόσφατα η ΕΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, εξέδωσε σύσταση για τη στήριξη των κρατών-μελών στις προσπάθειές τους για την πρόληψη του καρκίνου μέσω του εμβολιασμού κατά του HPV και του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV), καθώς και τη βελτίωση της παρακολούθησης των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης.
Η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες, έχει υιοθετήσει τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τον εμβολιασμό, έναντι του HPV, ο οποίος έχει εισαχθεί στα κορίτσια από το 2009. Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή (στο 55,4% για τις ηλικίες 11-18 και στο 43,8% για τις ηλικίες 11-14) και μακριά από τον στόχο για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που έχει θέσει ο ΠΟΥ, για εμβολιαστική κάλυψη του 90% των κοριτσιών έως το 2030.
Από τον Μάρτιο του 2022, ο εμβολιασμός κατά του HPV συστήνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και Εφήβων τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, από την ηλικία των 9 ετών. Ο HPV μεταδίδεται σεξουαλικά και είναι υπεύθυνος για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του τέταρτου πιο συχνού καρκίνου στις γυναίκες διεθνώς.
Σημαντικά εργαλεία πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης αποτελούν πέραν του εμβολιασμού αγοριών και κοριτσιών κατά του HPV, και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στις γυναίκες έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το τεστ ΠΑΠ και το HPV DNA test, αντίστοιχα.
Το φωτεινό παράδειγμα της Σκωτίας
Έρευνα του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας (Public Health Scotland - PHS) διαπίστωσε πως δεν έχει καταγραφεί ούτε μία περίπτωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε νεαρές γυναίκες που είχαν εμβολαστεί πλήρως κατά του ιού HPV. «Το εμβόλιο κατά του HPV» ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της ανάπτυξης του καρκίνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο PHS.
Ο εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Σκωτία ξεκίνησε το 2008, σε κορίτσια 12 ή 13 ετών. Πλέον εμβολιάζονται και αγόρια.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών, στη Σκωτία. Περίπου 300 γυναίκες διαγιγνώσκονται ετησίως στη χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έρευνα του PHS πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Strathclyde και του Εδιμβούργου.
«Αποδεικνύεται πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά του HPV, αφού δεν υπήρξαν έως σήμερα περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε πλήρως εμβολιασμένες γυναίκες που έλαβαν την πρώτη δόση στην ηλικία των 12-13», είπε χαρακτηριστικά η Δρ Kirsty Roy, σύμβουλος προστασίας της υγείας στο PHS. Μάλιστα εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τον τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο για πρώιμη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να καταστήσουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σπάνια νόσο.
Η Σκωτία φέτος αναπτύσσει εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του HPV στα σχολεία της χώρας. Υπενθυμίζεται πως διεθνής ημέρα ευαισθητοποίησης για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι η 4η Μαρτίου.