Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Αυτές οι τρεις πρακτικές μειώνουν τον κίνδυνο
Ο συνδυασμός τριών υγιεινών συμπεριφορών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) κατά 42%, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που κυκλοφόρησε.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Όσοι το αντιμετωπίζουν, μπορεί να υποφέρουν για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες και τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και έναν στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως.
Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί την πάθηση, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι τα υπερευαίσθητα νεύρα στο έντερο, το στρες και το οικογενειακό ιστορικό μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο.
Παλαιότερη έρευνα είχε συνδέσει μεμονωμένους παράγοντες του τρόπου ζωής με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν εάν ένας συνδυασμός πολλών διαφορετικών συμπεριφορών θα μπορούσε να αποτρέψει την πάθηση.
Μελέτη που έγινε σε δείγμα στη Βρετανία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut, διαπίστωσε ότι η άσκηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.
Μη κάπνισμα, καλός ύπνος, γυμναστική
Πέντε υγιεινές συμπεριφορές – μη κάπνισμα, καλός ύπνος, αρκετή άσκηση, υγιεινή διατροφή και χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ – τέθηκαν επί τάπητος στη μελέτη.
Τρία από αυτά -το μη κάπνισμα, η έντονη άσκηση και ο ύπνος τουλάχιστον επτά ωρών τη νύχτα- φάνηκε να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση μεμονωμένα.
Κατά την εξέταση αυτών των υγιεινών συμπεριφορών σε συνδυασμό, τα άτομα που τηρούσαν τρεις ή περισσότερες από τις πέντε είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 64.286 άτομα -με μέση ηλικία τα 55, και εκ των οποίων λίγο πάνω από τα μισά ήταν γυναίκες. Κανένας δεν είχε διάγνωση για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου στην αρχή της περιόδου μελέτης και όλοι είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο 24ωρα ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους.
Σε διάστημα 12μισι ετών, σημειώθηκαν 961 περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (1,5% του δείγματος). Από όλους εκείνους που συμμετείχαν στη μελέτη, 7.604 άτομα (12%) δεν είχαν καμία από τις πέντε συμπεριφορές υγιεινού τρόπου ζωής, 20.662 (32%) ανέφεραν ένα, 21.901 (34%) ανέφεραν δύο και 14.101 (22%) ανέφεραν τρεις έως πέντε.
Αφού συνυπολογίστηκαν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το οικογενειακό ιστορικό, τα άτομα που ήταν πιο υγιή είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Η ύπαρξη μιας υγιεινής συμπεριφοράς σχετιζόταν με 21% χαμηλότερο κίνδυνο, η ύπαρξη δύο συσχετίστηκε με 36% χαμηλότερο κίνδυνο και η ύπαρξη 3 έως 5 συσχετίστηκε με 42% χαμηλότερο κίνδυνο.
Μεμονωμένα, το να μην καπνίζει κανείς ποτέ, συνδέθηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο, το υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο και ο καλός βραδινός ύπνος συνδέθηκε με 27% χαμηλότερο κίνδυνο.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ προειδοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να αποδείξουν την ακριβή σχέση αιτίου-αποτελέσματος, λόγω της παρατηρητικής φύσης της μελέτης.
Τα ευρήματα βασίστηκαν στην αυτοαναφορά, η οποία μπορεί να μην είναι πάντα ακριβής, και η ομάδα δείγματος ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, επομένως τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ούτε ήταν δυνατό να ληφθούν υπόψη τυχόν αλλαγές στον τρόπο ζωής με την πάροδο του χρόνου κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Η τήρηση ενός υψηλότερου αριθμού από τις πέντε συμπεριφορές υγιεινού τρόπου ζωής σχετίζεται σημαντικά με χαμηλότερη επίπτωση συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε έναν μεσήλικα πληθυσμό. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν τη δυνατότητα τροποποίησης του τρόπου ζωής ως πρωταρχικής στρατηγικής πρόληψης για το σύνδρομο ευρέθιστου εντέρου».